Πώς να μιλήσουμε για τη σχέση μας, στις κόρες της συντρόφου μου;

0

Ερώτηση
«Με την σύντροφό μου είμαστε 3,5 χρόνια μαζί. Έχει δύο κόρες 9 και 6 ετών, ενώ εγώ δεν έχω παιδιά. Ζούμε σε διαφορετικά σπίτια αλλά περνάμε πολλές ώρες της ημέρας μαζί, είτε στο σπίτι μου είτε στο σπίτι τους, αφού έχουμε κοιμηθεί και στα δύο. Θα χαρακτήριζα εξαιρετική την σχέση μου με τα παιδιά. Έλαβα αποδοχή από την πρώτη στιγμή και συνεχίζω να προσπαθώ κάθε μέρα για την διατήρησή της. Αυτά τα 3,5 χρόνια λοιπόν επεδίωκα να τονίζω στα παιδιά τη «φιλική» μας σχέση.. τόσο με την μαμά τους όσο και με τις ίδιες… Τονίζαμε λοιπόν ότι είμαστε «Φίλοι» και οι τέσσερις… και κάνουμε «παρέα». Η ερώτησή μου λοιπόν είναι η εξής Στις ηλικίες που προανέφερα (9 και 6) ποιά είναι η λεπτή διαφορά που κάνει έναν άντρα και μια γυναίκα «ζευγάρι» και όχι «φίλους» ; Αναφέρουμε συχνά ότι εγώ αγαπώ την μαμά… και η μαμά εμένα… και πολλές φορές βλέπω την πλήρη αντίληψη τους σχετικά με εμένα. Δηλαδή το ποιός είμαι εγώ σε σχέση με την μαμά τους και ποιός ο μπαμπάς τους. Ακόμη και στο θέμα μιας πιθανής συγκατοίκησής μας, το δέχονται με ενθουσιασμό, αλλά πάλι έχω την απορία αν αντιλαμβάνονται την «όχι μόνο» φιλική μας σχέση. Πως μπορούμε λοιπόν να μιλήσουμε στις μικρές μου φίλες για αυτό το κάτι παραπάνω από φιλικό με την μαμά τους; Εξυπηρέτησε πολύ στην αρχή της σχέσης μας ο όρος ¨φιλία», άρα πρέπει να συνεχιστεί ή όχι; »

Απαντάει η ψυχολόγος, κυρία Μαρία Καλαϊτζάκη

Αγαπητέ αναγνώστη,

Καταλαβαίνω την αγωνία σας. Αλλά θα πρότεινα να ξεκαθαρίσετε πρώτα με την σύντροφό σας, το τι θα κάνετε στο μέλλον. Ποια η μελλοντική σας σχέση; Θα συνεχίσετε ως έχειν; Θα συγκατοικήσετε; Θα παντρευτείτε;

Βλέπεις συνέχεια σε αυτη την σχέση; Τα παιδια θέλουν σταθερότητα. Απο εκει κι έπειτα το αν τους λέτε οτι είστε φίλοι ή κατι παραπάνω, τα παιδια έχουν ένστικτο και καταλαβαίνουν. Ακομα ειναι νωρίς να κατανοήσουν την σεξουαλικη σχεση μεταξυ άντρα γυναίκας, αλλά βλέπουν την τρυφερότητα, την οικειότητα, τα φιλιά και τις αγκαλιές σας κι αυτο αρκεί προς το παρόν. Σε λίγα χρονια που θα μπει στην εφηβεία η μεγάλη (στα 12) θα δείτε τις αντιδράσεις της και θα πράξετε αναλόγως.

Να θυμάστε, σημασία έχει ο σεβασμός κι η αγάπη προς τα παιδιά και την σύντροφό σας.

Μαρία Καλαϊτζάκη
Ψυχολόγος

Email: kalaitzakimaria@yahoo.gr
Web: http://psychologia-oikogeneia.blogspot.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!