Πώς να γίνετε καλός ή…καλύτερος πατριός!

0

Ο πατριός αποτελεί μία παρεξηγημένη έννοια και δυστυχώς, ταυτισμένη με κάτι κακό ή πονηρό εις βάρος των παιδιών της άλλης πλευράς. Σε πολλές περιπτώσεις δε, ο ρόλος του πατριού είναι παραμελημένος επειδή το μεγαλύτερο βάρος δίνεται στις μητριές. Όμως οι άντρες που παντρεύονται γυναίκες με παιδιά, διαδραματίζουν ένα ρόλο για τον οποίο οι περισσότεροι δεν είναι προετοιμασμένοι. Κι ενώ αυτοί οι άντρες έχουν όλες τις καλές προθέσεις να ανταπεξέλθουν στη νέα κατάσταση και να αποκτήσουν ένα ρόλο όπως τον έχουν διδαχθεί οι ίδιοι από τους πατεράδες τους ή όπως νομίζουν πως θα έπρεπε να είναι, οι αντιδράσεις της συζύγου ή των παιδιών της, καταλήγουν να τους μπερδεύουν και να τους πληγώνουν.

Εάν λοιπόν είστε ή θέλετε να γίνετε πατριός, ιδού μερικές χρήσιμες συμβουλές:

Συμπεριφερθείτε στα θετά σας παιδιά, σαν να είναι δικά σας
Σε κανένα παιδί δεν αρέσει να μην το σέβονται, ποσώ δε μάλλον σε ένα θετό παιδί. Μπορεί λοιπόν τα παιδιά της συζύγου να φέρονται σαν να μην είστε ευπρόσδεκτοι, όμως αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις συμβαίνει όταν τα παιδιά νομίζουν πως έχετε έρθει στη ζωή τους για να αντικαταστήσετε τον πατέρα τους. Αγνοήστε τις αντιδράσεις τους και συμπεριφερθείτε τους σαν να είναι δικά σας παιδιά.

Είστε επιεικείς μαζί τους
Σίγουρα θα σας μισήσουν αν όλη την ώρα γκρινιάζετε για τους βαθμούς τους ή τις δουλειές που δεν κάνουν ή τα μαθήματα που παραμελούν ή επειδή παίζουν πολύ με το κινητό τους. Στο μυαλό τους όμως, όσο καταπληκτικός κι αν είστε, τα παιδιά αυτά δεν είναι δικά σας και δεν θα σας εκτιμήσουν ποτέ αν παριστάνετε συνεχώς τη μητέρα τους.

Κάνετε εκπληκτικά πράγματα
Σκεφτείτε τις ανάγκες και τα θέλω τους. Κι όταν είστε έξω και κάνετε βόλτα στα μαγαζιά, ρωτήστε τη μητέρα τους αν χρειάζονται ή αν θέλουν κάτι. Οτιδήποτε. Δεν σας προτείνουμε να το κάνετε συνεχώς ούτε να τα δωροδοκήσετε για να σας συμπαθήσουν, απλώς να τους δείξετε ότι νοιάζεστε.

Μιλήστε τους
Όχι μόνο με τη μαμά τους αλλά και με εκείνα. Μείνετε μόνοι και κάποια στιγμή που δεν θα υπάρχει ένταση ή δουλειές που πρέπει να γίνουν, μιλήστε για το σχολείο, τους φίλους, τις εργασίες, το ποδόσφαιρο, οτιδήποτε! Και μην αρχίσετε τις κλασσικές συζητήσεις παιδιών-γονέων όπου οι δεύτεροι κάνουν κήρυγμα στους πρώτους διότι το χάσατε το παιχνίδι!

Δείξτε ενδιαφέρον και προθυμία
Δείξτε ενδιαφέρον και προθυμία και πείτε τους ότι θα κάνατε τα πάντα για να είναι καλά εκείνα και η μαμά τους. Όχι επειδή είστε παντρεμένη μαζί της αλλά επειδή το αισθάνεστε και το θέλετε πραγματικά. Ρωτήστε τα πώς τα πήγαν στο Χ διαγώνισμα ή γιατί π.χ. μάλωσαν με κάποιο φίλο τους. Δηλώστε τη παρουσία σας, με κάθε τρόπο.

Έχετε υπομονή
Τα θετά σας παιδιά δεν είναι ρομπότ να τα προγραμματίσετε και να γίνουν πιο θερμά απέναντί σας, αν δεν θέλουν. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε πόσο σκληρό είναι για εκείνα να βλέπουν τη μητέρα τους δίπλα σε έναν άντρα που δεν είναι ο πατέρας τους.

Extra tips:

  • Εκτιμήστε το γεγονός ότι είναι ακόμη και μόνο παιδιά και δείτε τα, σαν τέτοια.
  • Μοιραστείτε μαζί τους πληροφορίες για τη δουλειά ή τις δραστηριότητές σας.
  • Μη δείχνετε ενδιαφέρον μόνο στη μητέρα τους
  • Να είστε προετοιμασμένοι ότι θα υπάρξουν πολλές φορές που θα νιώσετε ανεπιθύμητος ή που θα αποθαρρυνθείτε.
  • Όποτε βγαίνετε για διασκέδαση με τη γυναίκα σας, μην παραλείπετε να παίρνετε και τα παιδιά της μαζί σας.
  • Μην αμελείτε να προσπαθείτε να τα ευχαριστείτε.
  • Συνηθίστε στην ιδέα ότι στην αρχή ειδικά, θα αντιμετωπίσετε πληγωμένα παιδιά που θα αρνούνται ακόμη και να σας κοιτάξουν.

Μην περιμένετε όλα τα παραπάνω να λειτουργήσουν άμεσα. Ακόμη κι αν εφαρμόσετε κάποια από αυτά ή όλα, τα θετά σας παιδιά μπορεί να συνεχίζουν να είναι διστακτικά απέναντί σας. Αυτό είναι φυσιολογικό. Όπως σε κάθε σχέση, θα σας πάρει χρόνο να δεθείτε μαζί τους. Το μόνο που χρειάζεται είναι καλή διάθεση και ακόμη καλύτερη υπομονή.

Πηγή: wikihow.com