Πώς να ανακτήσετε την αυτοπεποίθησή σας!

0

Όλοι  γνωρίζουμε ανθρώπους οι οποίοι φαινομενικά και χωρίς κόπο, πετυχαίνουν τους στόχους που θέτουν. Μάλιστα πετυχαίνουν αυτούς τους στόχους γρήγορα.Έχετε αναρωτηθεί πώς τα καταφέρνουν;

Το μυστικό τους είναι απλό,αυτοπεποίθηση! Είναι μια ικανότητα που μπορεί να αποκτήσει κανείς σε οποιαδήποτε ηλικία.Το γνωρίζω γιατί η δική μου αυτοεκτίμηση είχε χαθεί όταν χώρισα και μπήκα στα 40.Έμαθα όμως πώς να ανακτήσω την αυτοπεποίθηση μου αλλά και κάτι ακόμα πιο σημαντικό: Πώς να τη διατηρήσω!

Η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμησή μας πρέπει να εξασκείται συχνά,όπως οι μύες του σώματος μας. Χωρίς εσκεμμένη προσπάθεια να διατηρηθεί η αυτοπεποίθηση, θα χαθεί, όπως και οι μύες μου, αν σταματήσω το πρόγραμμα γυμναστικής.

Ίσως αναρωτιέστε για το πώς μπορείτε να ξεκινήσετε. Παρακάτω θα βρείτε τεχνικές που χρησιμοποιώ σε καθημερινή βάση, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση και να πετύχετε τους στόχους σας.

1.»Βγάλτε» τη ζώνη ασφαλείας σας

  • Το να προκαλείτε τον εαυτό σας με νέα πράγματα,είναι ένας υπέροχος τρόπος να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση.Αν είστε ντροπαλός, βάλτε ως στόχο να μιλάτε σε έναν νέο άνθρωπο κάθε ημέρα. Αυτός μπορεί να είναι είτε ο ταμίας στο μανάβικο όταν ψωνίζετε, είτε ο συνάδερφός σας,με τον οποίο μπορείτε να πάτε για φαγητό μαζί,ενώ συνήθως δεν το κάνετε.
  • Αν θέλετε να ενισχύσετε τις μαγειρικές σας ικανότητες, παρακολουθείστε μαθήματα μαγειρικής ή ζητήστε από έναν φίλο σας, να γίνει ο μαγειρικός σας μέντορας μια φορά τον μήνα.
  • Δημιουργείστε ένα ημερολόγιο αυτοεκτίμησης. Κάθε βράδυ, κάντε μια λίστα με τα δέκα πράγματα που εκτιμήσατε από την ημέρα που πέρασε. Αναπολείστε την ημέρα σας και γιορτάστε τις επιτυχίες σας,μικρές ή μεγαλες.Επίσης κάντε μια λίστα με τα πράγματα που απολαύσατε.Η δική μου λίστα ίσως περιλαμβάνει ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα,ένα απολαυστικό αφρόλουτρο ή ένα διασκεδαστικό απόγευμα με την κόρη μου.Το να αναγνωρίζουμε όλα όσα μας κάνουν να νιώθουμε ευγνώμονες,είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της απόκτησης αυτοεκτίμησης.

2. Αυτόκλητες συμβουλές
Τυπικά,κάθε συμβουλή που μας δίνεται χωρίς να τη ζητήσουμε,δεν είναι και τόσο χρήσιμη. Η εμπειρία μου, μου έχει απόδείξει ότι τέτοιου είδους συμβουλές είναι ως επί το πλείστον αρνητικές. Πιστεύω ότι τέτοιου είδους συμβουλές βγάζουν στην επιφάνεια  πράγματα κρυμμένα, και ρίχνουν την αυτοπεποίθηση μας. Συνήθως απαντώ με μια-δυο προτάσεις, ανάλογα με την περίπτωση.Μπορεί να μην πω τίποτα ή να πω σ΄ευχαριστώ που το μοιράστηκες μαζί μας και να σταματησω την συζήτηση. Ποτέ μην εμπλέκεστε σε συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο σκέψης των άλλων,γιατί είναι δικός τους όχι δικός σας, γιατί σας ρίχνει την αυτοπεποίθηση και γιατί ο καθένας έχει τη γνώμη του.

3. Μείνετε με τους νικητές
Έχετε κοντά σας ανθρώπους που είναι αισιόδοξοι και όχι απαισιόδοξοι. Άνθρωποι που λειτουργούν πεσιμιστικά για χρόνια ,θα σαςκάνουν εν τέλει να χάσετε την αυτοπεποίθησή σας. Χρειάζεστε ανθρώπους που να μοιράζεστε τις επιτυχίες σας μαζί τους.Ο αισιοδοξος άνθρωπος θα πανυγηρίζει μαζί σας. Ο απαισιόδοξος θα σας λέει ότι έχετε πολύ δρόμο ακόμα.

4. Θέστε ρεαλιστικούς στόχους
Το θέμα είναι να είναι ρεαλιστικός ο στόχος. Μην βάλετε ως πρώτο στόχο να κερδίσετε το Νόμπελ Ειρήνης. Βάλτε έναν στόχο που μπορείτε να πετύχετε σε δύο με τρείς μήνες. Αυτό μπορεί να είναι το να τρέχετε ασταμάτητα τρια μίλια κάθε μέρα για 3 μήνες,ενώ τώρα είστε άνθρωπος του καναπέ. Μπορεί επίσης να είναι μια βραδιά χωρίς τηλεόραση,παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια με όλη την οικογένεια.Απο την δική μου εμπειρία,αλλά και από τις γυναίκες τις οποίες «προπονώ»,είναι ότι όταν ξεκινάς να χτίζεις την αυτοπεποίθησή σου, η ζωή σου αλλάζει.Μ’αυτό εννοώ ότι θα ζήσετε εμπειρίες που ούτε ονειρευόσασταν ποτέ.Τώρα που έχετε αυτοπεποίθηση,νέες πόρτες ανοίγονται στη ζωή σας,σε νέες εμπειρίες και ο κύκλος συνεχίζεται.

Όσο για μένα, ξεκίνησα το τρέξιμο με το φόβο της οστεοπόρωσης πολύ αργότερα στη ζωή μου.Έβαλα ως στόχο να τρέχω 2.5 μίλια, 4 φορες την εβδομάδα.Ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα θα πίστευα ότι έτσι θα γνώριζα τον άντρα των ονείρων μου,ούτε ότι θα τερμάτιζα τον Μαραθώνιο του Σικάγο,ο οποίος είναι 26.2 μίλια.Η ζωή είναι υπέροχη και συναρπαστική.Σκεπτόμενοι έτσι,πρέπει να ζούμε νέες εμπειρίες.Και για να γίνει αυτό,θέλει αυτοπεποίθηση…δε νομίζετε;

Μετάφραση-επιμέλεια: Φωτεινή Παγωνίδου
Πηγή: Huffingtonpost.com