Όταν το παιδί απορρίπτει το νέο σου έρωτα

0

Τα παιδιά των μονογονέων έχουν κάθε δικαίωμα, και ίσως και την ευθύνη, να προβάλλουν αντίρρηση στον νέο έρωτα του μπαμπά ή της μαμάς. Από την άλλη, τα παιδιά γενικότερα, είναι εξαιρετικοί παρατηρητές της ανθρώπινης φύσης και γνωρίζουν τους γονείς τους καλύτερα από τον καθένα.

Επομένως, πώς μπορείτε να καταλάβετε τη διαφορά ανάμεσα στα νάζια που κάνει ένα παιδί γιατί νιώθει ότι το αντικαθιστούν και σε μια πιο ισχυρή αντίσταση που αξίζει να λάβετε υπόψιν;

Η ψυχολόγος Leah Klungness λέει «Αν το παιδί σας, απορρίπτει το νέο σας σύντροφο, νομίζω ότι πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Εάν για παράδειγμα το παιδί σας πεί “Πω πω πάλι θα έρθει αυτός;” καλό είναι να μην αναβάλλετε τη συζήτηση, ακόμη κι αν εσείς είστε που τελικά αποφασίζετε για τη ζωή σας. Με τη συζήτηση αυτή θα καταλάβετε κι εσείς πώς νιώθει το παιδί εκείνη τη στιγμή και γιατί».

Επιπλέον η Κα Klungness επισημαίνει ότι σε περίπτωση που το παιδί, σας πεί «Είδα τον τάδε να ανοίγει τα συρτάρια της κουζίνας και να ψάχνει» ή «Τον είδα να ψάχνει στη τσάντα σου»» κλπ. τότε τα πράγματα είναι πιο σοβαρά απ’ ότι νομίζετε. Άλλο ένα σημάδι που πρέπει να σας θορυβήσει είναι αν σας πεί «Τον άκουσα στο τηλέφωνο να μιλάει με μία Σοφία» ή «Ζήτησα να δω το τηλέφωνό του για να παίξω ένα παιχνίδι και εκείνος/η το τράβηξε θυμωμένος/η». Προφανώς ο άνθρωπος αυτός, κάτι κρύβει…

Ένα άλλο θέμα για το οποίο πρέπει να αναρωτηθείτε, είναι « Μήπως το παιδί σας, διακρίνει μία σύγκρουση αξιών;» ή «Μήπως ο/η σύντροφός σας, έχει διαστρεβλώσει κάπως την εικόνα που δείχνει προς τα έξω για τον εαυτό του/της;». Η συγγραφέας Joan Price, συνιστά στους μονογονείς με ενήλικα ή έφηβα παιδιά, να συζητήσουν μαζί τους και να τα ρωτήσουν εάν έχουν πρόβλημα με τον/τη νέο/α τους σύντροφο ή απλά πιστεύουν πως είναι πολύ νωρίς για τον γονιό να προχωρήσει τη ζωή του.

«Η έκβαση της συζήτησης μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική, ανάλογα με την απάντηση. Και μπορεί και τα ίδια τα παιδιά επάνω στη κουβέντα να συνειδητοποιήσουν πως ακόμη και τον Robert Redford να γνωρίζατε, πάλι θα είχαν πρόβλημα» λέει η Joan Price η οποία επίσης προτείνει να συμβουλευτείτε και τους φίλους σας γι’ αυτό.

«Εάν και οι φίλοι σας, σας πούν ότι πράγματι προχωράτε πολύ γρήγορα ή ότι κάτι δεν πάει καλά με τον νέο σας έρωτα, τότε μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Δεν εννοούμε φυσικά να χωρίσετε με αυτό το άτομο, το οποίο εσείς γνωρίζετε περισσότερο από τον καθένα, αλλά να προσπαθήσετε να δείτε τι είναι αυτό που βλέπουν εκείνοι επάνω του/της και όχι εσείς!» εξηγεί και συνεχίζει

 

«Αν για παράδειγμα, δείτε από τη πλευρά του/της τη διάθεση να δεσμευτεί μαζίσας πολύ γρήγορα, αν αντιδρά κτητικά αν σας ζητάει χρήματα ή σας λέει να κόψετε επαφή με την οικογένεια ή τους φίλους σας, είναι σημάδια που δεν πρέπει να τα προσπεράσετε έτσι. Πολλοί μονογονείς, ειδικά οι πιο μεγάλοι, πράγματι συνηθίζουν να προχωρούν πολύ γρήγορα κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλοι τον πρώτο καιρό της σχέσης, είμαστε ο καλύτερος εαυτό μας χωρίς να σημαίνει πως είναι και ο πραγματικός».

Μερικές φορές τα μικρότερα παιδιά δεν θα σας πούν τι δεν τους αρέσει επάνω στον/στη σύντροφό σας λέει η συγγραφέας Deesha Philyaw «Πρέπει να δώσουμε βάση στη γλώσσα του σώματος του παιδιού. Εάν το παιδί δεν θέλει να είναι παρόν όταν είναι παρών και ο σύντροφος, τότε μάλλον πρέπει να κάνουμε μια ειλικρινή κουβέντα μαζί του».

Η Deesha Philyaw αναφέρει ότι γνωρίζει μια γυναίκα που δεν επιτρέπει στον αρραβωνιαστικό της να είναι παρών όταν είναι και το παιδί της. Το παιδί είναι 4ετών και όταν η μαμά του, του λέει ότι θα έρθει ο μπαμπάς του να το πάρει να πάνε βόλτα, κλαίει και χτυπιέται, εκφράζοντας έτσι την αντίρρησή του για το γεγονός ότι η μητέρα του προχωράει με κάποιον άλλον. Ένα άλλο σημάδι που πρέπει αν σας θορυβήσει είναι αν ο χρόνος σας με το παιδί είναι περιορισμένος λόγω του ότι δεν έχετε την επιμέλειά του και ο/η σύντροφός σας, προσπαθεί να εμποδίσει έστω και αυτές τις μικρής διάρκειας συναντήσεις. Κάτι άλλο που πρέπει να σας ανησυχήσει είναι αν ο νέος σας έρωτας γίνεται πολύ αμυντικός απέναντι στις αντιρρήσεις του παιδιού.

Η Deesha Philyaw  προσθέτει «Πιστεύω πως ένας νοήμων σύντροφος, θα ήταν ευαίσθητος και όχι αμυντικός απέναντι στις όποιες αντιρρήσεις του παιδιού, ακόμη κι αν αυτές οι αντιρρήσεις σήμαιναν ότι θα έπρεπε να κατεβάσουμε λίγο ταχύτητα στη σχέση μας ή να βλεπόμαστε λίγο λιγότερο. Αυτό θα μου έδειχνε ότι δεν νοιάζεται για μένα ούτε ως άτομο ούτε ως μητέρα και πλέον στη ζωή μου, το ένα δεν πάει ποτέ και πουθενά χωρίς το άλλο. Όποιος δεν μπορεί να το σεβαστεί αυτό, απλά δεν έχει θέση!!».

Πηγή: http://www.omaha.com/