Μονογονείς και συμπεράσματα που πληγώνουν

0

Δυστυχώς, ακόμη και στις μέρες μας, αρκετοί άνθρωποι κάνουν άστοχες υποθέσεις για τους μονογονείς, υποθέσεις που στιγματίζουν και πληγώνουν.  Υπάρχουν άτομα που και μόνο στο άκουσμα της λέξης «Μονογονέας» υποθέτουν ότι τα παιδιά τους προέρχονται από διαλυμένα σπίτια ή ότι δεν είναι καλοί μαθητές ή δεν έχουν αυτοέλεγχο. Η λέξη «Μονογονέας» συνεχίζει να είναι συνυφασμένη με κάτι αρνητικό, μια παρεξηγημένη έννοια που όμως περικλείει την ίδια αγάπη και ανατροφή που έχουν και οι διγονεϊκές οικογένειες απέναντι στα παιδιά τους. Έχει ενδιαφέρον να δείτε τι μας είπαν οι παρακάτω μονογονείς στην ερώτηση «Ποιο ήταν το πιο άσχημο πράγμα που σας είπαν για το ότι μεγαλώνετε τα παιδιά σας μόνοι και πώς αντιδράσατε;».

Οι άνθρωποι όταν άκουγαν ότι μεγάλωνα το παιδί μου μόνη μου, μου έλεγαν ότι δεν υπήρχε καμία περίπτωση να τα καταφέρουμε κι αν δεν το έλεγαν κάποιοι, το έδειχναν. Ο γιός μου σήμερα είναι δάσκαλος, είναι παντρεμένος με μια σπουδαία κοπέλα και όμως ακόμη έρχονται και μου λένε μισόλογα. Να σου πω όμως κάτι; Δεν με νοιάζει. Ο γιός μου έγινε ένα καλό παιδί, ένας χρήσιμος άνθρωπος στη κοινωνία, έχει κάνει την οικογένειά του και έχει χαράξει τη πορεία του. Αυτό για μένα είναι η μόνη απάντηση.
Έλσα 55 ετών

Αυτό που με πληγώνει αφάνταστα είναι η άποψη των ανθρώπων ότι αν μεγαλώνεις το παιδί σου μόνη σου, δεν ψάχνεις για σύντροφο αλλά για πατέρα του παιδιού σου. Ειλικρινά θέλω να ουρλιάξω «ΕΧΕΙ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ» αλλά φαίνεται να μην ακούει κανείς. Γιατί λοιπόν να θέλω πατέρα για το παιδί μου; Και γιατί είναι τόσο τρομερό ή παράλογο, να θέλω ο σύντροφός μου, να αγαπάει το παιδί μου; Μπούχτισα πια με το ίδιο και το ίδιο κλισέ. Το μόνο που θέλω είναι μια ήσυχη φυσιολογική ζωή, ζητάω πολλά;
Ελένη 40 ετών

Με τη γυναίκα μου, χωρίσαμε πρίν 3 χρόνια και είμαστε μια χαρά. Ούτε εγώ είμαι άφραγκος ούτε εκείνη ψάχνει άντρα ούτε το παιδί μας, πήρε ναρκωτικά. Απλά δεν τα βρήκαμε σαν ζευγάρι και χωρίσαμε. Φυσικά είναι δύσκολο να ισορροπείς ανάμεσα σε καριέρα και παιδί ειδικά όταν είσαι μόνος, αλλά το ρυθμίζεις. Δεν μου έχουν τύχει φρικαλέες συμπεριφορές από άλλους, γενικά οι άνθρωποι με έχουν αγκαλιάσει. Το μόνο που με εκνευρίζει είναι που καμιά φορά με κοιτάνε καχύποπτα σαν άπορο ή σαν επαίτη ή αντίθετα, σαν το μίασμα της κοινωνίας, σαν να είμαι τοξικομανής. Καλά δεν ξέρουν ότι οι άνθρωποι όταν δεν τα πάνε καλά, χωρίζουν; Σε ποια εποχή ζούν;
Στέλιος 28 ετών

Είμαι διαζευγμένος και η κόρη μου σήμερα είναι 8 ετών. Δυστυχώς δεν αντιμετωπίζω τόσο το ρατσισμό του κόσμου και λέω δυστυχώς διότι ο ρατσισμός που αντιμετωπίζω προέρχεται από τη γυναίκα μου. Επειδή την απάτησα εντάξει ήταν λάθος μου, το δέχτηκα, χωρίσαμε και προχώρησα, πρέπει να το πληρώνω μια ζωή; Διαρκώς βρίσκει αφορμές να εμποδίζει την επικοινωνία μου με το παιδί, να μιλάει άσχημα για μένα μπροστά του, να διεκδικεί κάθε τόσο τρελλά ποσά για διατροφή. Και αναρωτιέμαι πώς θα τη μεγαλώσει η γυναίκα μου τη κόρη μας, με πόσο θυμό; Τι θα της πεί αύριο για τη μονογονεϊκή οικογένεια όταν της κάνει από τώρα, μαθήματα μίσους; Περίμενα από τους ξένους να με κοιτάζουν καχύποπτα και να με κάνουν στην άκρη. Δυστυχώς όμως καμιά φορά οι ίδιοι οι μονογονείς είναι οι χειρότεροι κριτές των μονογονέων.
Κώστας 42 ετών

Τι να σας πω; Ούτε που θυμάμαι πόσα έχω ακούσει και πόσες φορές έχω κλάψει. Έχω ακούσει ότι το έκανα επίτηδες για να τυλίξω τον φίλο μου, ότι το έκανα επίτηδες για να παίρνω επιδόματα (ναι τα φοβερά 44 ευρώ, έλεος!) ότι περιμένω από τους άλλους να με ταΐσουν, με έχουν ρωτήσει τι θα το κάνω το παιδί όταν πρέπει να κάθομαι παραπάνω στη δουλειά (αυτό το ρώτησε εργοδότης σε συνέντευξη), μέχρι και «καλά να πάθεις να φορούσες προφυλακτικό» έχω ακούσει λες και το παιδί είναι κατάρα. Αίσχος πια, δεν είμαστε άνθρωποι. Κρίση και χαζομάρες, δεν βάζουμε με τίποτα μυαλό!
Βαρβάρα 32 ετών

Με βρίσκετε σε περίεργη φάση. Πρόσφατα έχασα τη καλυτερή μου φίλη και όταν λέω έχασα δεν εννοώ ότι πέθανε, αλλά ότι βγήκε από τη ζωή μου. Χώρισα πέρσι και έχω δύο δίδυμα αγοράκια. Με τη συγκεκριμένη κοπέλα ήμαστε φίλες από το δημοτικό, σε όλα μαζί. Τον καιρό που χώρισα ανακάλυψα ότι ο άντρας της την απατούσε, τον έπιασα να βγαίνει από το ξενοδοχείο που γινόταν η έκθεση που εργαζόμουν, αγκαλιά με μια άλλη. Δίσταζα στην αρχή αλλά δεν γινόταν να μην της το πώ, φίλη μου τόσα χρόνια, ήθελα να ξέρει. Ο άντρας της, όχι μόνο αρνήθηκε αλλά με έβγαλε ψεύτρα, ότι τα έλεγα όλα αυτά επίτηδες επειδή του την έπεσα και δεν μου έκατσε, έτσι ισχυρίστηκε. Αλλά καλά αυτός, είπε όλες αυτές τις αηδίες για να μην αποκαλυφθεί η βρωμιά του. Αυτή η φίλη μου ρε παιδιά, γιατί; Γιατί δεν με πίστεψε, τον άντρα της δεν τον ξέρει, εμένα δεν με ξέρει; Και όχι μόνο δεν με πίστεψε αλλά με κατηγόρησε ότι ζηλεύω την ευτυχία της, ότι εγώ δεν έχω οικογένεια(!) και εκείνη έχει (ναι να τη χαίρεται) και τι δεν είπε. Με αυτό τον τρόπο έμαθα τι πραγματικά πίστευε για μένα. Και ήταν πολύ επώδυνο να πρέπει να εξηγήσω στα παιδιά μου γιατί δεν θα ξαναδούν τη νονά τους. Πολύ λυπάμαι που με αυτό τον τρόπο έδειξε ποια είναι. Εγώ είμαι μονογονέας και μπράβο μου. Είχα τα κότσια να δω τι άνθρωπο είχα δίπλα μου και να φύγω. Αλίμονο από εκείνη που κοιμάται!
Ηρώ 38 ετών

Θέλετε να μας μιλήσετε; Κι εμείς!
Στείλτε μας email στο
 info@singleparent.gr ή βρείτε μας στη σελίδα μας στο facebook εδώ.
Σημ: Το Singleparent.gr εγγυάται για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων και σας διαβεβαιώνει ότι, η ταυτότητά σας θα παραμείνει μυστική. Τα πρόσωπα της φωτογραφίας, δεν απεικονίζουν τα πραγματικά.