Μόνη μαμά και ερωτική ζωή: Πάνε αυτά τα δυο, μαζί;

0

Ως γυναίκα έχετε κάθε δικαίωμα και αξίζετε να περνάτε καλά και είναι φυσιολογικό και επόμενο, να θέλετε να ικανοποιήσετε τις βιολογικές και συναισθηματικές σας ανάγκες. Όπως είπαμε, ως γυναίκα. Ως μητέρα μονογονέας όμως, σε ποιο σημείο του κοινωνικο-σεξουαλικού φάσματος, βρίσκεστε;  Δεν είναι ότι μια μόνη μαμά δεν είναι γοητευτική, κάθε άλλο. Είναι ότι τα οικονομικά μιας μονογονεϊκής οικογένειας, ειδικά σήμερα, δεν είναι υπέρ σας.

Είναι πιο εύκολο να μεγαλώνετε ένα ή δύο παιδιά με δύο μισθούς να μπαίνουν στο σπίτι. Όταν όμως τα μεγαλώνετε μόνες σας, επομένως μπορεί να μπαίνει στο σπίτι σας ένας μισθός ή και κανένας αν είστε άνεργη, και τα παιδιά σας σχεδόν δεν έχουν να φάνε, το τελευταίο πράγμα που σας ενδιαφέρει, είναι να είστε σέξι ή-όπως προστάζουν και τα διάφορα lifestyle περιοδικά -να κάνετε τους σωστούς συνδυασμούς, προκειμένου να υιοθετήσετε ένα glam & rock look! Ωστόσο, το γεγονός ότι έχετε οικονομικά προβλήματα δεν σημαίνει ότι δεν είστε γυναίκα, ούτε ότι πρέπει να τη «θάψετε» για πάντα μέσα σας.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι έχετε βρεί κάποιον και το μόνο που θέλετε να κάνετε μαζί του, είναι τι άλλο; Σεξ! Ούτε πολλές κουβέντες, ούτε να κρύβεστε, ούτε να παίζετε παιχνίδια. Ή ας υποθέσουμε ότι θέλετε να γνωρίσετε περισσότερο κάποιον που σας αρέσει και με τον οποίο αργά ή γρήγορα θα φτάσει η στιγμή να κάνετε σεξ και το πρώτο πρόβλημα είναι συνήθως, πρακτικό. Σπίτι σας δεν γίνεται, είναι τα παιδιά αλλά ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι τα έχει ο άλλος γονιός, κάποιες μόνες μαμάδες δεν μπορούν να «λειτουργήσουν» στο χώρο τους, για συναισθηματικούς λόγους. Σπίτι του δεν γίνεται αν δεν έχετε χρήματα, διότι θα πρέπει να πληρώσετε μπέιμπι σίτερ την οποία θα πρέπει να πληρώνετε και κάθε φορά που θα θέλετε να κάνετε σεξ. Εννοείται βέβαια πως αν έχετε έστω και λίγα χρήματα ώστε να σας φυλάξει κάποιος τα παιδιά, πρέπει να έχετε υπόψιν πως το κινητό σας δεν θα κλείσει ποτέ. Ούτε την επίμαχη στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι εκείνη την ώρα μπορεί να μην χτυπήσει το τηλέφωνό σας αλλά μπορεί και να χτυπήσει, γιατί ο Γιαννάκης έκανε εμετό ή η Μαρία κλαίει και σας ζητάει.

Υπάρχει φυσικά και η άλλη πλευρά, η πλευρά του ανθρώπου με τον οποίο είστε μαζί. Πώς θα αντιδράσει σε ένα τηλεφώνημα εκείνη τη στιγμή; Αν αντιδράσει αρνητικά ή δεν δείξει κατανόηση, μάλλον δεν κάνει για εσάς ή τουλάχιστον, σας κάνει μόνο για δυο-τρείς βραδιές κι έξω απ’ τη πόρτα. Μπορεί να δείξει κατανόηση αλλά να έχει και ο ίδιος παιδιά, άρα να πρέπει να δείξετε κι εσείς αντίστοιχο σεβασμό τις στιγμές που θα σας διακόπτουν ή θα συμβαίνει κάτι με τα δικά του παιδιά.  Μπορεί να έχει παιδί στην εφηβεία που να αντιδράσει ακόμη πιο επιθετικά απέναντί σας, ως ένα άτομο που αποσπάτε τον μπαμπά του.

«Οι φίλοι και η οικογένεια, ειδικά στη ζωή ενός μονογονέα, έρχονται πάντα πρώτοι» εξηγεί η κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου του Sussex, Charlotte Morris. Μονογονέας η ίδια, έχει επίσης μιλήσει με αρκετές μαμάδες μονογονείς και οι ιστορίες τους έχουν πολλά κοινά. Η συνηθέστερη έχει να κάνει με τη δυσκολία αυτών των μαμάδων να ισορροπήσουν ανάμεσα στη μονογονεϊκή και την ερωτική ζωή.

«Οι περισσότερες γυναίκες με τις οποίες μιλάω καθημερινά δυσκολεύονται να κάνουν μια σχέση διότι πέφτουν συνήθως σε άντρες που δεν κάνουν χώρο στη ζωή τους για τα παιδιά αυτών των μαμάδων ή σε άντρες που δεν θέλουν καμία δέσμευση ή σε άντρες που ήταν κάπως “κολλημένοι” και θεωρούσαν ότι οι γυναίκες , τους θέλουν για τα λεφτά τους.  Μία μόνη μαμά που συμμετείχε στις ομαδικές μας συνεδρίες, 20 χρόνια μετά το διαζύγιό της, ανακάλυψε ότι της άρεσαν οι γυναίκες κι αν κάτι βοήθησε σε αυτή τη νέα σεξουαλική της επιλογή, είναι και η μεγαλύτερη κατανόηση για τη μορφή της οικογένειάς της, από  άτομα του ίδιου φύλου!» εξηγεί.

Ένας άλλος βασικός παράγοντας που μπορεί να σας «φρενάρει» μπροστά στην ύπαρξη της σεξουαλικής σας ζωής, είναι οι ενοχές.  Ενοχές ότι αν κάνετε σεξ , σημαίνει πως δεν αγαπάτε τα παιδιά σας, ότι τα παραμελείτε και δεν τα φροντίζετε, ότι βάζετε τον εαυτό σας πάνω από εκείνα. Ενοχές μήπως όταν η σχέση σοβαρέψει, τα παιδιά σας, πληγωθούν.  Γι’ αυτό και οι περισσότερες μόνες μαμάδες, μπροστά στο φόβο ότι θα εκθέσουν το παιδί τους σε έναν ακατάλληλο σύντροφο, προτιμούν να μην δεσμεύονται. Εξάλλου έχουν ήδη δεσμευτεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, επομένως έχουν ένα φόβο παραπάνω μήπως αυτή η νέα σχέση  αποτύχει για δεύτερη ή για τρίτη φορά.

Από την άλλη, αρκετές μητέρες σήμερα είναι ανεξάρτητες, όχι μόνο οικονομικά αλλά και γενικά. Έχουν μάθει να είναι αφοσιωμένες στα παιδιά τους χωρίς την αντρική παρουσία στη ζωή τους και δύσκολα «ξε-βολεύονται». Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνετε σχέση ποτέ ή αν έχετε ήδη κάποια στη ζωή σας, ότι δεν θα τον συστήσετε ποτέ στα παιδιά και θα είστε μια ζωή σαν 15χρονα που ψάχνουν τρόπους να το κάνουν στο αυτοκίνητο. Σημαίνει απλώς ότι μπορεί να πρέπει να είστε λίγο περισσότερο προσεκτικές, δηλαδή να μην φιλάτε τον σύντροφό σας μπροστά τους και τουλάχιστον στην αρχή, να τους το φέρετε μαλακά. Σαν έναν φίλο ή συνάδελφο που απλά κάνετε παρέα και με τον καιρό θα ενσωματωθεί και με άλλο ρόλο, στην οικογένειά σας. Τότε λοιπόν, που η σχέση γίνεται μακροχρόνια, το σεξ παίρνει άλλες διαστάσεις.

Η ψυχοθεραπεύτρια Esther Perel συμβουλεύει τις μητέρες μονογονείς, σχετικά με το πώς να διατηρήσουν τη σεξουαλική τους ζωή σε μια μικτή οικογένεια. Είναι λογικό να σκέφτεστε συνέχεια τα παιδιά σας αλλά αν θέλετε να είστε καλή μητέρα, επιβάλλεται να βάζετε και τις δικές σας ανάγκες μπροστά. Μπορεί να σας ακουστεί οξύμωρο, αλλά η σεξουαλική ικανοποίηση θα σας κάνει καλύτερους γονείς, αντί για οσιομάρτυρες που «θυσιάζεστε» για τα παιδιά σας.

Τέλος, η κοινωνιολόγος Catherine Hakim ορίζει τη σπουδαιότητα του λεγόμενου «ερωτικού κεφαλαίου», δηλαδή του έρωτα που επενδύετε ως κεφάλαιο στη ζωή σας και που έχει να κάνει με το να φροντίζετε τον εαυτό σας σωματικά, συναισθηματικά και πνευματικά ώστε να εκπέμπετε το πόσο καλά είστε και αισθάνεστε. Ξεχάστε κάθε μισογυνισμό, κλισέ ή στερεότυπο και ζήστε τη ζωή σας όπως εσείς τη θέλετε ως μητέρα, ως εργαζόμενη, ως ερωμένη και φίλη. Διότι όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, ευτυχία είναι η πίστη σε όσα οι άλλοι θεωρούν «λάθος».  

Πηγή: http://www.independent.ie/