Μετά το διαζύγιο: Πώς να σταθείς ξανά στα πόδια σου!

0

Προς το τέλος του γάμου μου, είχα ήδη αρχίσει να ζω έξω από τη σχέση με τον άντρα μου. Άρχισα πάλι να ταξιδεύω και να γράφω και έχασα 50 κιλά. Το να δώσω ένα τέλος σε ένα γάμο 20 ετών ήταν πολύ δύσκολο ενώ παράλληλα προσπαθούσα να μεγαλώσω τα δυο παιδιά μου με τον πρώην σύζυγο σε ένα αρμονικό και πολιτισμένο κλίμα που δεν θα τα τραυμάτιζε. Από σύζυγος και μητέρα, ήμουν πια κι εγώ μια χωρισμένη μαμά.

Μπήκαν στη ζωή μου καταστάσεις που δεν ήξερα πώς να χειριστώ που δεν περίμενα και που με έβρισκαν εντελώς ανέτοιμη. Όμως όταν τα παιδιά πήγαιναν να δούν τον πατέρα τους, προσπαθούσα να κάνω όσα ήθελα και δεν μπορούσα όλο αυτό τον καιρό. Δεν πίεζα τον εαυτό μου αλλά ακόμη κι αν ήθελα να δω μια ταινία, πήγαινα και την έβλεπα. Και αυτή η διαδικασία και η φάση στη ζωή μου, μου δίδαξε πολλά και με έμαθε πώς να πάρω ξανά τη ζωή στα χέρια μου. Μάθε κι εσύ λοιπόν:

Ότι είσαι όμορφη
Δεν έχει σημασία αν η μύτη σου είναι μεγάλη ή το στήθος σου μικρό, αν είσαι πολύ κοντή η πολύ ψηλή ή πολύ παχιά. Σημασία έχει το γέλιο σου, η καρδιά σου, οι φίλοι σου, η προσωπικότητά σου, τα ταλέντα σου. Δες τα, αναγνώρισέ τα και αγκάλιασέ τα. Σύντομα θα καταλάβεις ότι αυτά είναι που σε κάνουν μοναδική.

Να λες «ευχαριστώ»
Όταν κάποιος σου λέει στο δρόμο ή σε κάποιο μαγαζί ή μπαρ, ότι είσαι όμορφη, χαμογέλασε και πες απλά «Ευχαριστώ!». Οι γυναίκες συνήθως προσπαθούν να το αρνηθούν ή να το επιβεβαιώσουν με απαντήσεις όπως «Αχ σ ‘ ευχαριστώ αλλά ξέρεις έχω κοιλιά μπλα μπλα μπλα» με αποτέλεσμα να μιλάνε για τον εαυτό τους, όπως θα μιλούσαν οι κομπλεξικές συνάδελφοι στο γραφείο επειδή τη ζηλεύουν. Δέξου το κομπλιμέντο και προχώρα.

Να λες «Όχι ευχαριστώ
Επειδή κάποιος μπορεί να δείχνει ότι ενδιαφέρεται για σένα, δεν σημαίνει πως πρέπει να κάνεις κάτι για να το αξίζεις. Το ότι κάποιος σε κερνάει έναν καφέ ή σου ζητάει να πάτε για φαγητό, δεν σημαίνει πως πρέπει να κοιμηθείς μαζί του ούτε ντε και καλά να δεχτείς. Το «Ναι» δεν είναι η μόνη σου επιλογή και φυσικά κάθε επιλογή, είναι δεκτή και σεβαστή.

Ότι το σεξ δεν έχει πάντα σχέση με την αγάπη
Η πρώτη μου φορά μετά το διαζύγιο ήταν με κάποιον αρκετά μικρότερό μου. Δεν ήμουν έτοιμη να ξαναερωτευτώ και δεν χρειαζόταν για να μπορέσω να κάνω σεξ μαζί του. Δεν πειράζει να κάνεις σεξ με κάποιον και να πείς «Όχι ευχαριστώ» αν σου ζητήσει να μείνεις εκεί το βράδυ και φυσικά δεν χρειάζεται να σχεδιάζεις τον επικείμενο γάμο σου.

Να κοιμάσαι χωρίς παρέα σε διπλό κρεβάτι
Μου πήρε πολύ χρόνο να συνηθίσω χωρίς τον άντρα μου δίπλα μου, ειδικά κάτι ξημερώματα 3 και 4 το πρωί και πολλές φορές, δεν είπα «Όχι ευχαριστώ» σε κάποιον φίλο, μόνο και μόνο για να αποφύγω το άδειο κρεβάτι. Με τον καιρό έμαθα να κοιμάμαι μόνη μου και να μάλιστα, να μην θέλω άλλον δίπλα μου. Χρειάζεται χρόνος και υπομονή.

Να κάνεις πράγματα μόνη σου
Συναυλίες, σινεμά, ποτά, ταξίδια, οτιδήποτε που ήθελες πάντα να κάνεις αλλά δεν μπορούσες, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει να τα κάνεις μόνη σου. Υπάρχουν φορές που κάνω πράγματα με φίλους και άλλες που είτε επειδή δεν είναι κανείς διαθέσιμος είτε επειδή έτσι θέλω εκείνη τη στιγμή, τα κάνω μόνη μου, πάω π.χ. μόνη μου για ποτό ή φαγητό. Το ίδιο σημαίνει και για επισκευές εντός ή εκτός σπιτιού, για τις οποίες δεν χρειάζεται να πελαγώνεις. Δες εδώ πώς μπορείς να φτιάξεις μόνη σου ό,τι χαλάει, χωρίς να χρειάζεσαι άντρα για να σου βάλει μια λάμπα!

Να στέκεσαι στα πόδια σου
Ειδικά μετά το διαζύγιο, τα οικονομικά των ανθρώπων είναι πολύ στενά.Αυτό για μένα, σήμαινε να γυρίσω στο σχολείο για να πάρω το απολυτήριο, να δουλεύω part time και να μεγαλώνω δύο παιδιά. Μερικές φορές ζητάω βοήθεια αλλά αυτό είναι ένα βήμα στην ανεξαρτησία μου. Η ανεξαρτησία δεν έρχεται σετ με το διαζύγιο μέσα σε μια μέρα. Διεκδικείται και κατακτάται κάθε μέρα, μέχρι να φτάσεις σε ένα σημείο που να μπορείς να στέκεσαι στα πόδια σου με τις δικές σου δυνάμεις.

Να αγαπήσεις ξανά τον εαυτό σου
Πολλές γυναίκες βιάζονται να ερωτευτούν ξανά αλλά αυτό μπορείς να το καταφέρεις μόνο αν αγαπήσεις τον εαυτό σου. Όταν σκέφτεσαι ότι είσαι κοντή και χοντρή όπως είπαμε πιο πάνω, ή δεν αξίζεις ή δεν είσαι καλή σε κάτι ή σε περισσότερα, γιατί να μην έχουν και οι άλλοι την ίδια-και χειρότερη-άποψη για σένα; Αν εκτιμήσεις αυτό που είσαι, έχεις περισσότερες πιθανότητες να το εκτιμήσουν και οι άλλοι και ειδικά, αυτός που πρέπει. Το ξέρω είναι μια κουβέντα όλο αυτό, μια θεωρία που αυτή τη στιγμή, σου φαίνεται ανέκδοτο μέσα σε τόσες υποχρεώσεις και μέτωπα ανοιχτά. Όμως θα δείς κι εσύ στη πορεία, πως όσο εσύ αρνείσαι να αγαπήσεις τον εαυτό σου, τόσο η ζωή σου θα γυρίζει γύρω από τα ίδια και τα ίδια, με συντρόφους το ίδιο χειριστικούς με τον πρώην σύζυγο και με ψυχολογία το ίδιο άσχημη όπως όταν ήσουν παντρεμένη. Αλλά γι’ αυτό δεν χώρισες;

Πηγή: http://divorcedmoms.com/