Γιατί οι μόνες μαμάδες δεν κάνουν σχέσεις

1

Ξεχάστε την ερώτηση «Τι κάνουν τα παιδιά;». Μία από τις πιο συνήθεις ερωτήσεις που δέχονται πολύ συχνά όλο και περισσότερες μόνες μαμάδες είναι «Τα έχεις με κανέναν;». Πολλές μαμάδες, διαζευγμένες, χήρες ή ανύπαντρες, αισθάνονται υποχρεωμένες να δημιουργήσουν μία λίστα με όλους τους λόγους που πρέπει να λένε για να εξηγούν πόσο δύσκολο είναι να βρείς χρόνο και κουράγιο να μπείς στη διαδικασία. «Δεν έχω χρήματα να πληρώνω μπέιμπι σίτερ και οι γονείς μου μένουν στην επαρχία. Πώς να βρω άνθρωπο να βγω;» μας λέει η Βέρα, διαζευγμένη μαμά ενός κοριτσιού 3 ετών και συνεχίζει «Το θέλω αλλά οι συνθήκες το κάνουν να μοιάζει σχεδόν αδύνατο. Παρ’ όλο που λένε ότι είναι υπέροχη η συντροφικότητα ειδικά όταν μεγαλώνεις ένα παιδί μόνη σου και προσπάθησα κατά καιρούς να γνωρίσω κάποιον, όποτε ακούνε ότι έχω παιδί, κάνουν πίσω». Παρακάτω θα δείτε τους 4 λόγους που οι μόνες μαμάδες όπως η Βέρα, δεν βγαίνουν ή δεν κάνουν σχέση με κάποιον.

Πολλές κακές εμπειρίες
«Δεν προσπαθώ πια» μας λέει η Αλεξάνδρα 35 ετών και ανύπαντρη μαμά δύο αγοριών. «Έχω κάποια κριτήρια όπως η ειλικρίνεια, ο καλός χαρακτήρας, να ζεί ο άνθρωπος αυτός μόνος του ανεξάρτητος και όχι με τη μαμά του, να μην είναι επιθετικός ή αγενής. Δυστυχώς όσους γνώρισα ήταν σε αυτό το μοτίβο οπότε σταμάτησα να προσπαθώ , δεν έχει νόημα» μας λέει. Από την άλλη η Τάνια, 30 ετών και διαζευγμένη μητέρα ενός μωρού μόλις 6 μηνών, μας λέει ότι δεν έχει μπεί στη διαδικασία όχι επειδή είναι πρωτο-μαμά αλλά από φόβο ότι αυτός που θα γνωρίσει θα είναι σαν τον πρώην της. Κι αυτό είναι το βασικό πρόβλημα πολλών μονογονέων, μαμάδων και μπαμπάδων: Ότι κατά βάση, φοβούνται μην ξαναπέσουν στην ίδια περίπτωση συντρόφου.

Έλλειψη χρόνου
Φυσικά δεν είναι μόνο ο φόβος που αποτρέπει έναν μονογονέα αλλά και όλα όσα πρέπει να προγραμματίσει για να μπορέσει να βγεί ακόμη και για έναν γρήγορο καφέ. «Είμαι τόσο κουρασμένη τα βράδια που ειλικρινά το τελευταίο που θέλω είναι να βγω» μας λέει η Δανάη, 40 ετών μαμά ενός αγοριού «Θέλω να γνωρίσω κάποιον αλλά δεν ξέρω πότε και πώς θα τον βλέπω!». Η Σοφία ανύπαντρη μητέρα ενός αγοριού «Εγώ δεν μπαίνω καν στον κόπο. Οι περισσότεροι άντρες δεν ξέρουν τι θέλουν. Δεν έχω καμία όρεξη να κάνω τον ψυχαναλυτή και να είμαι και μαμά ταυτόχρονα!». Η Γαρυφαλλιά, διαζευγμένη μαμά ενός κοριτσιού λέει «Δεν θέλω να θυσιάζω τον ελάχιστο χρόνο που έχω με την κόρη μου. Κάθε στιγμή μακριά από εκείνη, δεν γυρίζει πίσω. Είμαι μόνο 29. Έχω πολύ χρόνο μπροστά μου να βρω κάποιον και να περάσω χρόνο μαζί του. Τώρα προέχει το παιδί μου».

Άντρες που δεν θέλουν παιδιά
Η Φαίδρα διαζευγμένη μαμά τριών κοριτσιών, λέει «Έχω γνωρίσει κάποιους άντρες αλλά όποτε ακούν ότι έχω παιδιά, δεν παίρνουν καν τηλέφωνο. Μπορεί να βρείς πολλούς ανθρώπους να βγείς και να περάσεις καλά αλλά το να βρείς άντρες που δεν έχουν πρόβλημα με τον παράγοντα “παιδί”, σπανίζει πια», μας λέει.

Έλλειψη διάθεσης
«Κάθε είδους. Όλοι μου οι φίλοι μέχρι και η μητέρα μου με έχουν πρήξει να βρώ κάποιον. Δεν καταλαβαίνουν πως δεν θέλω και ότι θα το κάνω μόνο όταν νιώσω έτοιμη εγώ. Αυτή τη στιγμή είμαι μαμά. Όταν θελήσω να γίνω και γυναίκα θα το κάνω» μας λέει η Ελευθερία και συνεχίζει «Είμαι τόσο εξαντλημένη μετά τη δουλειά, τα μαθήματα του σχολείου, τα μπαλέτα, το μαγείρεμα, που δεν έχω κουράγιο ούτε να πάω στο κρεβάτι μου να κοιμηθώ».

Η διαδικασία είναι δύσκολη
«Για να μπείς στη διαδικασία να γνωρίσεις κάποιον σημαίνει ότι έχεις χρόνο να πας κομμωτήριο, να φτιάξεις τα νύχια σου, να περιποιηθείς, να βγείς και μετά να ξαναβγείς. Αν δεν έχεις παππούδες να βοηθάνε ή ένα τσουβάλι λεφτά να ταΐζεις τις νταντάδες, αυτό δεν γίνεται» μας λέει η Κερασία. «Εγώ πάντως μια φορά που γνώρισα κάποιον και ζήτησε να ξαναβγούμε, πήρα μαζί μου και τον γιό μου. Ήταν 4 μηνών τότε, δεν είχα πού να τον αφήσω και απλά τον πήρα μαζί μου. Περάσαμε πολύ ωραία και ο άντρας με τον οποίο βγήκα, δεν έδειξε να έχει πρόβλημα με το παιδί. Βγήκαμε για λίγο καιρό και μετά απλά σταμάτησε να απαντάει στα τηλέφωνα. Εξαφανίστηκε» λέει η Σταματίνα, μαμά ενός αγοριού 1 έτους σήμερα και συνεχίζει «Δεν αξίζει τον κόπο να πληγώνεσαι και να ξαναπληγώνεσαι γιατί έχεις και παιδιά να μεγαλώσεις. Απλά το παίρνεις απόφαση και το αναβάλλεις για αργότερα. Οι σχέσεις θέλουν δουλειά αλλά τα παιδιά θέλουν περισσότερη και όλα μαζί δεν γίνονται!».

 Περιμένουμε και τη δική σας εμπειρία με email, στο info@singleparent.gr
Σημ: Το Singleparent.gr εγγυάται για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων και σας διαβεβαιώνει ότι, η ταυτότητά σας θα παραμείνει μυστική.