fbpx

Γιατί κάνω μονόπλευρες σχέσεις;

| 14 Νοεμβρίου 2013
ADVERTISEMENT

Όταν η εμπλοκή σε μια σχέση δεν είναι αμοιβαία, τότε το αποτέλεσμα μπορεί να είναι επώδυνο και για τους δύο, ειδικά για τον πιο αφοσιωμένο. Ο έρωτας χωρίς ανταπόκριση, το πιο δημοφιλές θέμα ταινιών και λογοτεχνικών βιβλίων,  μπορεί να πυροδοτήσει εξαιρετικά έντονα συναισθήματα. Μερικές φορές και μόνο η αναγνώριση ότι η σχέση σας υπάγεται σε αυτή τη κατηγορία, μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε κάποιες αναγκαίες  επιλογές. Άλλες φορές πάλι οι άνθρωποι μένουν σε μια σχέση που δεν οδηγεί πουθενά. Οι περισσότεροι που έχουν έρθει στο γραφείο μου και έχω δεί σαν ψυχολόγος τα τελευταία χρόνια, απαιτούν συνήθως να αλλάξει ο άλλος. Σταδιακά παίρνουν αυτό που θέλουν όμως το να αλλάξετε τη συμπεριφορά του/της συντρόφου χωρίς τη συγκατάθεσή του/της, είναι πραγματικά αδύνατον!

Γιατί οι άνθρωποι μένουν σε μονόπλευρες σχέσεις πληγώνοντας τους εαυτούς τους ή κάνοντας σχέσεις ριμπάουντ  ή σχέσεις όπου ο ένας είναι παντρεμένος ή μη διαθέσιμος σωματικά ή/και συναισθηματικά; Υπάρχουν πολλοί καλοί άνθρωποι εκεί έξω που μπορείτε να επιλέξετε και το γεγονός ότι δεν το κάνετε, δεν οφείλεται στο ότι δεν είστε αγαπητοί ή εμφανίσιμοι ή ότι με κάποιο τρόπο είστε«καταραμένοι». Σύμφωνα με την εμπειρία μου ως ψυχολόγος,  με ειδίκευση στις ανθρώπινες σχέσεις, οφείλω να σας πω ότι υπάρχει τουλάχιστον μία πλήρης και υγιής σχέση για τον καθένα. Όμως, εκείνοι που μένουν σε μονόπλευρες σχέσεις, το κάνουν για διάφορους λόγους όπως οι ακόλουθοι:


ADVERTISEMENT

1. Μήπως είστε εξαρτημένοι από τον έρωτα;
Μήπως θεωρείτε τον εαυτό σας ως ένα άτομο το οποίο ερωτεύεται με τέτοιο τρόπο που φέρεται σαν να μην έχει κανένα έλεγχο των συναισθημάτων του; Μπορεί να αισθάνεστε συνεχώς ότι ερωτεύεστε κεραυνοβόλα, σαν να κολλάτε διαρκώς το ίδιο και το ίδιο μικρόβιο. Μερικές φορές είναι συναρπαστικό να βιώνετε το φανταστικό συναίσθημα ότι εμπλέκεστε με κάποιον κάπως τρελά και αυθόρμητα. Το σημείο που τα πράγματα «ξεφεύγουν» είναι εκείνο που συνειδητοποιείτε πως αυτό που φαντάζεστε δεν θα σας πάει παρακάτω, αλλά επιμένετε να αρνείστε τη πραγματικότητα. Το σημείο που θεωρείτε πως η φαντασία πρέπει να γίνει πραγματικότητα και να σας εξελίξει, εκείνο το σημείο είναι το πιο επώδυνο. Οι εξαρτημένοι με τον έρωτα σπαταλούν πολύ χρόνο με το να πληγώνονται εωσότου αποδεχθούν ότι αυτό που φαντάστηκαν, τελικά δεν πραγματοποιείται με τίποτα!

2. Μήπως είστε προκατειλημμένα ευάλωτοι;
Παρ’όλο που φαίνεται πολύ ρομαντικό να είστε ευάλωτοι στον έρωτα, αυτό αυτόματα σημαίνει και αδυναμία ή ανικανότητα να επιλέξετε. Τα καλύτερα ζευγάρια είναι εκείνα που νιώθουν δυνατά και βαθιά συναισθήματα ο ένας για τον άλλον ενώ παράλληλα μπορούν να σταθούν και μόνοι τους στα πόδια τους. Όταν παραιτείστε από την αυτονομία σας αλλά και από την κριτική σας ικανότητα, τότε αφήνετε τον εαυτό σας βορά στον καθένα να εκμεταλλευτεί εσάς και τα συναισθήματά σας.

3. Μήπως είστε αρνητικοί στη δέσμευση;
Από τη μία τη θέλετε και την αναζητάτε, κι από την άλλη, επιλέγετε το είδος του ανθρώπου που σας στέλνει καθαρά και πρόωρα σημάδια ότι δεν είναι για δεσμεύσεις. Επομένως σκεφτείτε διπλά πρίν αγνοήσετε τέτοια σημάδια όταν εμφανίζονται.


ADVERTISEMENT

4. Ίσως η αυτοεκτίμησή σας, εξαρτάται πάντα από μια σχέση
Ο οποιοσδήποτε σας δίνει τη παραμικρή ελπίδα δέσμευσης, σας κάνει να «μυρίζετε» αμέσως τον έρωτα αγνοώντας τις αληθινές πλευρές αυτού του ανθρώπου; Σε αυτή τη περίπτωση η αυτό-εκτίμησή σας είναι ο λόγος των μονόπλευρων σχέσεων. Αφού δουλέψετε με την αυτό-εκτίμησή σας, τσεκάρετε εάν το συγκεκριμένο άτομο, σας ενδιαφέρει ακόμα!

Ενδεχομένως, η μακροχρόνια ή η αφοσίωση σε μία σχέση να μην είναι αυτό που θέλετε αλλά εάν είναι, αναγνωρίζοντας τη δυαδική φύση και τα μοτίβα των σχέσεων που δημιουργείτε, τότε θα μπορέσετε να κάνετε πίσω και να επιτρέψετε στον εαυτό σας να βρεί την υγιή σχέση που ελπίζει.

Michael S. Broder
Ψυχολόγος
Πηγή: http://www.huffingtonpost.com/

 

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ