Φίλοι μετά το διαζύγιο: Ποιούς κρατάτε, ποιούς πετάτε!

1

Σε ένα διαζύγιο, δεν είναι μόνο το ζευγάρι που παίρνει χωριστούς δρόμους. Όλα διαιρούνται στα 2. Επενδύσεις, χρέη, έπιπλα, οικογενειακές φωτογραφίες, κατοικίδια, ακόμη και ο χρόνος με τα παιδιά. Αυτό που κάποτε ήταν “δικό μας”, επαναπροσδιορίζεται σε “δικό σου” και “δικό μου”.

Έπειτα, οι λεπτομέρειες της διαίρεσης μνημονεύονται στα έγγραφα του διαζυγίου. Αυτός παίρνει τα αναμνηστικά από τον αγώνα ράλι, εσύ τα καλλυντικά και τα αρωματικά κεριά. Αυτός τον σκύλο, εσύ τη γάτα. Αυτός θα έχει τα παιδιά κάθε 1ο και 3ο σαββατοκύριακο του μήνα, εσύ κάθε 2ο και 4ο. Μπορεί να μη σας αρέσει ούτε η πράξη ούτε το αποτέλεσμα, αλλά τουλάχιστον καταλαβαίνετε ότι είναι μέρος του διαζυγίου. Υπάρχει όμως ένα περιουσιακό στοιχείο που μένει έξω από την επίσημη διαδικασία του διαζυγίου: οι φίλοι σας. Επειδή οι φίλοι είναι η κύρια πηγή παρηγοριάς και υποστήριξης, και ακόμη γιατί δεν υπάρχει τίποτα σαν το διαζύγιο που να σε κάνει να χρειάζεσαι μεγάλες ποσότητες και από τα δύο, το πώς διαιρείται αυτό το υπερπολύτιμο περιουσιακό στοιχείο μπορεί να έχει μεγάλη επίπτωση στο πόσο εύκολα θα επανέλθετε.

Σε έναν τέλειο κόσμο, οι φίλοι δεν θα έπρεπε να διαλέξουν πλευρά στον απόηχο ενός διαζυγίου. Όμως δεν ζούμε σε έναν τέλειο κόσμο. Ζούμε στον αληθινό κόσμο.

Υπάρχει όμως και ακόμη κάτι λυπηρό: Ενώ δεν μπορείτε να προβλέψετε ποιοι θα μείνουν και ποιούς φίλους θα κρατήσετε μετά το διαζύγιο, έχετε πραγματικά τη δύναμη να διώξετε αρκετούς. Απλά ξεκινήστε μια εκστρατεία για να τους πείσετε πόσο άθλιος είναι ο πρώην και δείτε πόσο γρήγορα θα σταματήσει να χτυπά το κινητό σας.

Βλέπετε, είναι στο χέρι των φίλων σας να αποφασίσουν σε ποιόν θα σταθούν, μετά το χωρισμό. Σας ξέρουν και τους δυο και θα πάρουν την απόφαση που είναι καλύτερη για εκείνους. Και αυτό είναι εντάξει. Ωστόσο αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να το εκτιμήσει κανείς αυτή τη στιγμή, μια και χρειάζεστε και οι δύο συμπαράσταση σε όλη αυτή τη διαδικασία. Και αυτό διπλασιάζεται αν έχετε παιδιά. Έτσι καλό είναι να μην υποκύψετε στον πειρασμό να ασκήσετε πίεση και απλά χαλαρώστε και αφήστε τους φίλους σας να βγάλουν μόνοι τα συμπεράσματά τους.

Μόλις ηρεμήσουν τα πνεύματα και οι φίλοι σας αποφασίσουν ποιός θα πάρει την κηδεμονία της φιλίας τους, τότε θα χρειαστεί να δουλέψετε. Θα χρειαστεί να επανεκτιμήσετε τις φιλίες με τις οποίες έχετε απομείνει, να προσδιορίσετε σε ποιά κατηγορία ανήκουν και να προχωρήσετε αναλόγως.

Ο παρακάτω οδηγός, θα σας βοηθήσει με αυτή την άσκηση.

Οι Σταθεροί: Είναι οι φίλοι στους οποίους μπορείτε να βασίζεστε στα εύκολα και στα δύσκολα. Ήταν πάντα εκεί για εσάς και το τώρα δεν αποτελεί εξαίρεση. Μέσα από αυτή την ομάδα των Σταθερών καθορίστε ποιοι δύο από όλους, θα αποτελούν τους απόλυτα έμπιστους και στη συνέχεια μη διστάσετε να τους εμπιστευθείτε και την παραμικρή λεπτομέρεια. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους Σταθερούς, δείξτε λίγη αυτοσυγκράτηση και δώστε τους μια πιο σύντομη εκδοχή της ιστορίας του διαζυγίου σας.

Εάν σας ζητηθεί έντονα να απαντήσετε σε ερωτήσεις από φίλους που δεν ανήκουν στους Σταθερούς, περιοριστείτε στον «Κανόνα των δύο προτάσεων», με απαντήσεις όπως
«Είναι δύσκολο αλλά το ξεπερνάω σιγά σιγά. Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον». Στη συνέχεια αλλάξτε θέμα συζήτησης. Όσο λιγότερα λέγονται εκεί έξω για υποθέσεις που αφορούν τα προσωπικά σας, τόσο το καλύτερο για εσάς.

Και μια σημαντική συμβουλή: Αν και βιώνετε μια δύσκολη περίοδο, μην ξεχνάτε ότι η φιλία είναι μια αμφίδρομη σχέση. Μην ξεχνάτε να ρωτάτε μια στο τόσο τους Σταθερούς σας φίλους πώς περνούν, και όταν είναι η σειρά τους να μιλήσουν να σιωπάτε και να τους ακούτε προσεκτικά.

Οι Κρισομανείς: Οι Κρισομανείς ζουν από το δράμα των άλλων ανθρώπων. Και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα διαζύγιο για να φέρει τους Κρισομανείς έξω από την φωλιά τους. Το διαζύγιο είναι για τους Κρισομανείς ό,τι το καλοκαίρι για τα τσιμπούρια. Η αγαπημένη τους εποχή. Και όσο πιο δυσάρεστο το διαζύγιο, τόσο πιο πολλούς Κρισομανείς θα βρείτε να έρπονται γύρω σας.

Το πρόβλημα με τους Κρισομανείς είναι ότι δεν σας περιτριγυρίζουν από πραγματικό ενδιαφέρον. Χρησιμοποιούν την ταλαιπωρία σας, σαν ελιξήριο για τους εαυτούς τους. Τα προβλήματά σας, τους κάνουν να αισθάνονται καλύτερα για τη δική τους ζωή. Και η εξάρτησή σας από  τη φιλία τους, τους κάνει να αισθάνονται πιο σημαντικοί.

Δεδομένης αυτής της δυναμικής, οι Κρισομανείς δεν ριζώνουν δίπλα σας για να μπορέσετε να πάρετε πίσω το τιμόνι της ζωής σας. Έχουν κεκαλυμμένο ενδιαφέρον στο να συνεχίσει όλο αυτό το δράμα. Υπάρχουν αρκετά πράγματα για τα οποία πρέπει να ανησυχείτε αυτή τη στιγμή, δε χρειάζεται να προσθέσετε και τέτοια άτομα στη ζωή σας.

Οι Ψεύτικοι Φίλοι: Οι ψεύτικοι φίλοι είναι εκείνες οι γνωριμίες που θέλουν να γίνουν φιλαράκια σας κατά τη διάρκεια του διαζυγίου για ένα και μοναδικό λόγο: για την ψυχαγωγία τους. Το διαζύγιο αποτελεί πηγή κουτσομπολιού και ζουμερών ειδήσεων και αυτό για εκείνους είναι καθαρή πηγή διασκέδασης. Σε περίπτωση συμβαίνει αυτό, όχι μόνο δεν μπορείτε να εμπιστευθείτε σε έναν Ψεύτικο Φίλο τα μυστικά σας, αλλά θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι θα τις αποκαλύψουν. Ούτως ή άλλως, η αξία ενός καλού κουτσομπολιού είναι όταν το μοιράζεσαι.

Σε περίπτωση που δυσκολεύεστε να προσδιορίσετε αν ένας φίλος είναι Ψεύτικος ή Κρισομανής, να ένας εύκολος τρόπος για να το διακρίνετε: Οι Κρισομανείς δεν έχουν πρόβλημα να καθίσουν μαζί σας με τις ώρες στις πιο δύσκολες στιγμές σας – ίσα ίσα, χαίρονται να το κάνουν ακριβώς επειδή πρόκειται για πρώτης τάξεως τροφή για εκείνους.  Από την άλλη οι Ψεύτικοι Φίλοι θέλουν απλά να μάθουν την ιστορία και να φύγουν.

Αν έχετε φτάσει στο σημείο να αναρωτιέστε αν κάποιος είναι Ψεύτικος Φίλος ή Κρισομανής, μπορείτε να σώσετε τον εαυτό σας, από χαμένο χρόνο και ταλαιπωρία. Ούτως ή άλλως, αυτός ή αυτή, δεν είναι άτομα με τα οποία θα θέλατε να σχετίζεστε αυτή την περίοδο της ζωής σας (ή γενικότερα στο μέλλον), οπότε δεν χρειάζεται περεταίρω ανάλυση.

Οι Αόρατοι Φίλοι: Οι Αόρατοι Φίλοι είναι οι άνθρωποι τους οποίους θεωρούσατε φιλαράκια και τώρα έχουν ξαφνικά εξαφανιστεί. Η απώλεια των φίλων τη δύσκολη περίοδο ενός διαζυγίου είναι κάτι που δύσκολα μπορεί κανείς να αποδεχτεί. Μπορεί να συμπεράνετε ότι βρίσκονται στο πλευρό του πρώην ή ότι σας έχουν με κάποιο τρόπο εγκαταλείψει στις πιο άσχημες στιγμές σας. Όμως αυτός ο τρόπος σκέψης απλά αντανακλά την πίεση κάτω από την οποία βρίσκεστε αυτή τη στιγμή. Διότι η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζετε πραγματικά για ποιό λόγο είναι αγνοούμενοι. Η εξαφάνισή τους ίσως να σχετίζεται με το διαζύγιό σας, ίσως και όχι. Άλλωστε, μπορεί τα προβλήματά σας να σας φαίνονται τεράστια αυτή τη στιγμή, αλλά δεν είστε οι μόνοι που έχετε με προσωπικά προβλήματα. Γι’ αυτό προσεγγίστε τους Αδικαιολογήτως Απόντες φίλους σας εάν το θέλετε, αλλά αν σας αγνοήσουν , προσπαθήστε να προχωρήσετε χωρίς να το ερμηνεύσετε. Οι φιλίες πάνε και έρχονται στην πορεία της ζωής ενός ανθρώπου. Μπορεί αυτές να κάνουν τον κύκλο τους και να επιστρέψουν, μπορεί και όχι. Κι αυτό είναι εντάξει.

Μόλις αξιολογήσετε τις φιλίες σας μετά το διαζύγιο, κρατήστε τους Σταθερούς και τους υπόλοιπους ανθρώπους όσο πιο μακριά μπορείτε. Να θυμάστε ότι οι αλλαγές είναι ένα αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής και ειδικά του διαζυγίου. Σε ένα βαθμό οι φιλίες αλλάζουν όχι μόνο εξαιτίας ενός διαζυγίου αλλά και λόγω της φθοράς ή της απουσίας κοινών στόχων και ενδιαφερόντων. Θα ξανακάνετε νέους φίλους, γι’ αυτό καλό είναι να μένετε ανοιχτοί και να μην ξεχνάτε να είστε υπεύθυνοι απέναντι στους ανθρώπους που έμειναν κοντά σας μέχρι τέλους!

Πηγή: Huffingtonpost.com
Επιμέλεια-μετάφραση: Κλεοπάτρα Τσιτσιπά