Αλλάζει ο άνθρωπος;

0

Αν αντί να διαβάσετε το άρθρο, ψάχνετε μια άμεση και σύντομη απάντηση τότε αυτή είναι «Όχι!». Όχι οι άνθρωποι δεν αλλάζουν. Ξέρω, είναι δύσκολο να πεί κανείς κάτι τέτοιο όταν ολόκληρη η ψυχολογία είναι βασισμένη στο πώς οι άνθρωποι μπορούν να αλλαξουν τη ζωή τους. Όμως το «Αλλάζω τον εαυτό μου» και το «Κάνω αλλαγές στη ζωή μου» είναι δύο διαφορετικές έννοιες.

Όταν ρωτάτε αν οι άνθρωποι αλλάζουν, η απάντηση που θα πάρετε εξαρτάται από το είδος της αλλαγής για την οποία μιλάτε. Πιστεύω πως οι άνθρωποι δεν αλλάζουν αλλά μπορούν να κάνουν αλλαγές. Τι εννοώ…

Είμαι σίγουρη ότι έχετε ακούσει από φίλους σας που έχουν χωρίσει ή συντρόφους με τους οποίους χωρίζατε, τις παρακάτω φράσεις τις οποίες πιθανόν να έχετε πεί και εσείς οι ίδιοι:

 • Δεν είμαι ο ίδιος που ήμουν κάποτε.
 • Δεν σε αναγνωρίζω πια.
 • Δεν με γνώρισε(ς) ποτέ.
 • Έχεις αλλάξει.
 • Έχω αλλάξει.

Ενδεχομένως τις ακόλουθες φράσεις να τις έχετε ακούσει σε προτάσεις γάμου, σε ταινίες και σε οτιδήποτε αφορά συμβιβασμό στο ζευγάρι:

 • Είμαι άλλος άνθρωπος πια.
 • Αισθάνομαι ότι έχω αλλάξει τελείως.
 • Δεν είμαι αυτός που ήμουν όταν…(εδώ βάζετε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβησαν διάφορα γεγονότα μεταξύ σας, στο παρελθόν).

Στ’ αλήθεια, οι άνθρωποι αλλάζουν;

Όταν λέω ότι οι άνθρωποι δεν αλλάζουν σε μια σχέση, δεν εννοώ πάντα ότι κάνουν προβλέψιμες επιλογές. Ο άνθρωπος, με πολλή δουλειά και χρόνο, μπορεί να αλλάξει ορισμένα πράγματα στον εαυτό του, όπως:

 • Την ικανότητα να ελέγχει την παρορμητικότητά του.
 • Την δυνατότητα να συγχωρεί.
 • Τις προτιμήσεις του παρελθόντος σε σχέση με το φαγητό, τα ρούχα, το προσωπικό του στυλ.
 • Την αντίληψή του για τη θέση του στον κόσμο.
 • Την ικανότητα να αντιδρά με τρόπο που όλοι περιμένουν από εκείνον.

Αυτό που δεν αλλάζει στον άνθρωπο είναι ο ουσιαστικός πυρήνας του, η ξεχωριστή φύση που φέρνει κάθε άνθρωπος μέσα στις σχέσεις του. Ο πυρήνας αυτός δεν καθορίζεται εύκολα παρόλο που πιστεύω πως όλοι έχουμε μια ιδέα σχετικά με το τι σημαίνει. Η ψυχολογία ορίζει την ουσία του ανθρώπου σε σχέση με τη προσωπικότητα. Τα πέντε κύρια χαρακτηριστικά της ανθρώπινης προσωπικότητας (εξωστρέφεια, νεύρωση, δεκτικότητα στις νέες εμπειρίες, συμφωνία και ευσυνειδησία) θεωρούνται οι σταθερές του ανθρώπου ειδικά όταν αυτές συνδέονται με ένα συγκεκριμένο κοινωνικό πλαίσιο (όπως για παράδειγμα είναι η σχέση ή ο γάμος).

Επομένως τι σημαίνει για τη σχέση σας, η σταθερή προσωπικότητα του/της συντρόφου σας;

Εάν ο/η σύντροφός σας είναι εξωστρεφής, σημαίνει ότι αντλεί διαρκώς ενέργεια από μεγάλα και πολύβουα γεγονότα και συνήθειες. Μπορεί να μάθει να απολαμβάνει κάπως πιο «ήσυχες» δραστηριότητες αλλά θα αναζητά πάντα ευκαιρίες να βγαίνει, να πηγαίνει σε πάρτυ ή να δουλεύει με πολύ κόσμο, πράγματα απαραίτητα για να είναι ο εαυτός του/της.

Εάν ο/η σύντροφός σας είναι εσωστρεφής, σημαίνει ότι αντλεί διαρκώς ενέργεια από ήσυχα και χαμηλών τόνων γεγονότα. Μπορεί να μάθει να σας συνοδεύει σε πάρτι και γιορτές αλλά πάντα θα τον/την βλέπετε να αποσύρεται είτε πηγαίνοντας συχνά στο μπαλκόνι ή στο μπάνιο ή να κοιτάει το κινητό του/της, οτιδήποτε θα τον/την βοηθήσει να «ξεκλέψει» μερικά λεπτά μοναξιάς ανάμεσα σε μεγάλες συγκεντρώσεις με πολυκοσμία.

Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, μπορεί ο/η σύντροφός σας να αντιδράσει νευρικά, όταν εσείς περιμένετε να συμπεριφερθεί ως κάτι που δεν είναι για πολύ καιρό. Μπορείτε να ζήσετε έτσι;

Ένας νευρωτικός σύντροφος έχει ροπή στη νευρικότητα, το θυμό, την ενοχή και τη κατάθλιψη και συνήθως «μεγενθύνει» τα δυσάρεστα γεγονότα. Αυτό δεν θα αλλάξει. Αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι οι μηχανισμοί αντιμετώπισης αυτού του ανθρώπου. Μπορεί δηλαδή να μάθει μερικές τεχνικές ώστε να μην παρασύρεται από τον αρνητισμό, το θυμό και την ενοχή. Αν περιμένετε ότι ένας/μία τέτοιος/α σύντροφος θα γίνει πιο θετικός σαν άνθρωπος, πιθανόν να μην γίνει ποτέ. Εσείς είστε εντάξει με αυτό;

Εάν ο/η σύντροφός σας είναι ανοιχτός σε νέες εμπειρίες, το πιο πιθανό είναι να είναι πνευματικά περίεργος και να προτιμάει τη ποικιλία από τη ρουτίνα. Εάν ο/η σύντροφός σας, δεν είναι τόσο ανοιχτός σαν άνθρωπος, θα δυσκολευτεί να αλλάξει τις συνήθειές του/της. Εάν είστε άνθρωπος που του αρέσουν οι εκδρομές σε διαφορετικό μέρος κάθε φορά ή που προτιμάτε τον ανοιχτό από τον κλειστό γάμο, η δέσμευση με κάποιον που θέλει τα πράγματα να γίνονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο στο ίδιο μοτίβο, μπορεί μακροπρόθεσμα να σας κάνει να νιώσετε παγιδευμένοι. Αυτή η διαφορά στις προσωπικότητές σας, αξίζει μια συζήτηση προκειμένου να δείτε αν και κατά πόσο πρόθυμος είναι ο κάθε ένας από εσάς να «παραιτηθεί» από κάποιες συνήθειές του.

Η συμφωνία είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της προσωπικότητας ενός ανθρώπου ζεστού, καλού, ευσυνείδητου, συνεργάσιμου. Εάν ο/η σύντροφός σας είναι το αντίθετο δηλαδή είναι καχύποπτος/η και του/της αρέσει να χειρίζεται τους άλλους γιατί θέλει οπωσδήποτε να κερδίζει, αυτό δεν θα αλλάξει. Σε περίπτωση που από τον σύντροφό σας ζητάτε  στοργή και υποστήριξη, μάλλον δεν θα τα εισπράξετε από αυτό το είδος ανθρώπου. Μπορείτε να τον/την μάθετε να σας παίρνει τηλέφωνο να ρωτάει τι κάνετε αλλά δεν μπορείτε να τον μάθετε πώς να ενδιαφέρεται για εσάς.

Η ευσυνειδησία είναι η επιθυμία να γίνονται τα πράγματα σωστά μαζί με την ανάγκη για επιτυχία και αυτό-πειθαρχία. Οι πολύ ευσυνείδητοι άνθρωποι είναι συνήθως εργασιομανείς με ροπή στη τελειομανία. Είναι απίθανο ένας τέτοιος άνθρωπος να γίνει ξαφνικά λιγότερο ευσυνείδητος ή να δουλεύει λιγότερο. Μπορεί να κλείσει το κινητό του για λίγο για να σας ευχαριστήσει αλλά γενικότερα, το να χαλαρώσει θα τον τρώει σαν φαγούρα στη πλάτη.  Φυσικά ισχύει και το αντίστροφο, αν εσείς είστε πολύ ευσυνείδητοι ως άνθρωποι και ο/η σύντροφός σας όχι, τότε μην περιμένετε να γίνει ο/η φιλόδοξος/η καριερίστας/στρια γιατί θα απογοητευτείτε περιμένοντας. Επομένως είτε είστε στην ίδια κλίμακα φιλοδοξίας είτε όχι.

Καταλήγοντας, ο/η σύντροφος σας μπορεί να αλλάξει κάποια γνωρίσματα και συμπεριφορές ώστε να «κουμπώσει» καλύτερα μαζί σας αλλά ο πυρήνας του δεν θα αλλάξει ποτέ. Η ανισότητα ανάμεσα όσα εξαναγκάζουν τον/τη σύντροφό σας να φέρεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο και στον αληθινό του/της εαυτό, είναι θέμα χρόνου να τον/τη κάνουν δυστυχισμένο/η, ανεξάρτητα από το πόσο αγαπιέστε.

Προσωπικά, όταν αναφέρομαι στον πυρήνα του ανθρώπου, αναφέρομαι στον τρόπο που εσείς αισθάνεστε για αυτό το άτομο. Πιστεύω πως οι άνθρωποι έχουν ένα μοναδικό συναισθηματικό δακτυλικό αποτύπωμα που φαίνεται τόσο ίδιο αλλά και τόσο διαφορετικό όσο θέλουν οι άλλοι να το αντιληφθούν.Η Μάγια Αγγέλου έχει πεί «Οι άνθρωποι μπορεί να ξεχάσουν τι είπες και τι έκανες, αλλά δεν ξεχνάνε ποτέ πώς τους έκανες να νιώσουν». Μιλάει φυσικά για αυτό το μοναδικό συναισθηματικό δακτυλικό αποτύπωμα και την επιρροή του σε εσάς.

Μπορεί να είστε ήρεμοι και χαρούμενοι όταν επικοινωνείτε με οποιονδήποτε τρόπο με τον/τη σύντροφό σας και σε αυτή τη περίπτωση, καλό είναι οι όποιες διαφορές του χαρακτήρα και των συνηθειών να συζητηθούν διότι το γενικότερο πλαίσιο της σχέσης, διαφαίνεται καλό και αξίζει τον κόπο. Αν όμως αισθάνεστε αναστάτωση, ένταση και ανισορροπία κάθε φορά που έρχεστε σε επαφή μαζί του/της, τότε ακόμη κι αν αλλάξει συγκεκριμένες συμπεριφορές, δύσκολα θα αλλάξει ο τρόπος που αισθάνεστε για τον χαρακτήρα αυτού του ανθρώπου. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε να αγαπιέστε!

Πηγή: http://mindterraincoaching.com