5 λόγοι που οι σχέσεις σας, μπορεί να αποτυγχάνουν

0

Θέλετε απλά μια καλή σχέση; Η αλλαγή ξεκινάει από εσάς!

Μαλώνετε συχνά με τον/τη σύντροφό σας ή αναρωτιέστε γιατί δεν αισθάνεστε ικανοποιημένοι από τη σχέση σας; Έχετε δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα προκειμένου ο/η σύντροφός σας να αλλάξει και να πάρετε από τη σχέση αυτό που αξίζετε και αισθάνεστε ότι δικαιούστε αλλά δεν το καταφέρνετε; Η απάντηση μπορεί να μην έχει να κάνει με τον άλλον, αλλά με εσάς. Διότι ενώ οι μη υγιείς τσακωμοί οφείλονται στα λάθη και των δύο πλευρών, εάν η έλλειψη ικανοποίησης είναι το μόνο συναίσθημα που σας κυριεύει, είναι πιθανό να σαμποτάρετε τις πιθανότητες για τη σχέση των ονείρων σας (ή που τουλάχιστον να πλησιάζει πιο κοντά σε αυτό που σας κάνει να νιώθετε πλήρεις), πέφτοντας στα παρακάτω συνηθισμένα αλλά κομβικά λάθη:

1. Ψάχνετε το λάθος
Παρακολουθείτε το/τη σύντροφό σας την ώρα που βάζει πλυντήριο, περιμένοντας πότε θα βάλει το πιάτο σε λάθος ράφι; Εάν ψάχνετε μόνο τα λάθη στο/στη σύντροφό σας, το μόνο που θα βρίσκετε είναι… λάθη. Κι όσο παραφυλάτε στη γωνία για τα λάθη του, τόσο θα χάνετε τα πράγματα που κάνει «σωστά». Κι όσο τα χάνετε, τόσο ο/η σύντροφός σας θα νιώσει ότι δεν τον/την εμπιστεύεστε με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο αμυντικός/ή απέναντί σας και λιγότερο πρόθυμος/η να κάνει τη σχέση σας να «δουλέψει».

2. Υποχωρείτε για να αποφύγετε τους τσακωμούς
Οι διαφωνίες και οι τσακωμοί, είναι φυσιολογικοί και μέρος κάθε σχέσης. Όταν κάνετε συνεχώς πίσω όνο και μόνο για να μην μαλώσετε, αυτό που συσσωρεύετε μέσα σας θα «εκραγεί» αργότερα με άσχημο τρόπο. Υπάρχει επίσης πιθανότητα να εκδηλώσετε συμπτώματα κατάθλιψης όσο κρατάτε μέσα σας αυτά που θέλετε να πείτε. Όταν είστε αρνητικοί ή θλιμμένοι, έχετε λιγότερες πιθανότητες να δώσετε στο/στη σύντροφό σας αυτό που χρειάζεται. Κι αυτό στη πραγματικότητα, δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο που σας κάνει να νιώθετε συνέχεια ανικανοποίητοι!

3. Θέλετε να έχετε πάντα δίκιο
Το να διεκδικήσετε το δίκιο σας μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ικανοποίηση εκείνη τη στιγμή, αλλά επιμένοντας σε αυτό, θα δημιουργήσετε στο/στη σύντροφό σας την αίσθηση ότι είναι ανίσχυρος/η. Μια τέτοια στάση, στέλνει το μήνυμα ότι το να είστε εσείς οι «σωστοί» είναι πιο σημαντικό από τη γνώμη ή την εμπειρία του/της συντρόφου και από το να λύσετε τις διαφορές σας. Αυτό θα κάνει το/τη σύντροφό σας είτε να νιώσει υποτιμημένος/η ή να κρατήσει θέση άμυνας ή να φοβηθεί να ανοιχτεί για να σας δώσει ότι ζητάτε από τη σχέση σας διότι η σχέση θα του/της φαίνεται, μονόπλευρη.

4. Περιμένετε από τον/τη σύντροφό σας να μυρίζει τα νύχια του
Κανείς επάνω στο πλανήτη γη δεν μπορεί να είναι 100% σίγουρος στο να μαντεύει ό,τι χρειάζεστε, ούτε κα η ίδια σας η μητέρα. Συχνά δε, όταν οι σύντροφοι περιμένουν τον άλλον να γνωρίζει τι θέλουν χωρίς να το εκφράζει, βάζουν το/τη σύντροφό τους σε μια κατάσταση στην οποία το πιο πιθανό είναι να αποτύχουν. Σε κανέναν δεν αρέσει να πατρονάρεται ή να προορίζεται να αποτύχει και κάτι τέτοιο θα κάνει τον/τη σύντροφό σας να θυμώσει που δεν τον/την βοηθήσατε να «πετύχει» στο ρόλο του μέσα στη σχέση σας!

5. Αγνοείτε τις ανάγκες του/της συντρόφου
Είναι απλό. Από τη σχέση θα βγάλετε ότι βάλετε. Εάν δεν επενδύσετε σε μία σχέση, δεν ακούτε τις ανάγκες του/της συντρόφου σας και δεν βάζετε ως προτεραιότητα να δίνετε πράγματα στη σχέση, είναι δύσκολο για τον άλλον να κάνει το ίδιο. Συχνά αυτός είναι ο λόγος που οι σύντροφοι δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον και θέλουν να δούν τον άλλον να κάνει το πρώτο βήμα πρίν ακολουθήσουν και εκείνοι. Εάν η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι διάχυτη μεταξύ σας , κάντε εσείς το πρώτο βήμα να δώσετε στη σχέση σας και να είστε σίγουροι ότι μια τέτοια κίνηση θα σας ανταμείψει.

Εάν είστε δυσαρεστημένοι από τη σχέση σας και δεν ξέρετε πώς να πάρετε αυτό που χρειάζεστε, κοιτάξτε πρώτα μέσα σας και δείτε αν πέφτετε σε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω λάθη. Η αλλαγή πρέπει να έρθει και από τους δύο συντρόφους αλλά μόνο εσείς μπορείτε να ελέγξετε τον εαυτό σας. Εάν κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές για να βελτιωθείτε πρώτα εσείς, μπορεί να εκπλαγείτε από το πώς η σχέση σας θα αρχίσει αν αντανακλά αυτές τις αλλαγές με θετικό τρόπο!

Jasbina Ahluwalia
Σύμβουλος σχέσεων
Πηγή: yourtango.com