16 τρόποι για να (μην) διαλύσετε τον γάμο σας!

1

Τις προάλλες καθόμουν με την οικογένειά μου, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ευτυχισμένοι μέσα στο γάμο τους, και δίναμε συμβουλές στη μικρή μου αδερφή μια μέρα πρίν παντρευτεί. Τι να κάνει, τι να μην κάνει, τι κάναμε εμείς. Μέσα από αυτή τη συζήτηση ανακάλυψα πως δεν έχω καμία καλή συμβουλή να δώσω διότι εγώ δεν ακολούθησα καμία, για αυτό και ο γάμος μου, «πέταξε»!

Οπότε όταν ήρθε η σειρά μου να πω κάτι, έκανα απλά ένα αστείο για το διαζύγιο ότι δηλαδή μέσα στον γάμο καλό είναι να θυμόμαστε όσα αγαπήσαμε στον σύζυγό μας ώστε όταν τα πράγματα ζορίσουν, να μπορέσουμε να βρούμε έναν δεύτερο που να έχει όσα αγαπήσαμε στον πρώτο.

Μπορεί οι περισσότεροι να γέλασαν αλλά στη πορεία συνειδητοποίησα πως ειλικρινά δεν έχω καμία συμβουλή να δώσω για το πώς να κάνει κάποιος το γάμο του ευτυχισμένο έχω όμως πολλές για το πώς μπορεί κανείς να κάνει τον γάμο του να μην τελειώσει. Πράγματα που εύχομαι να τα είχα κάνει ή να τα είχα πεί αλλιώς, πράγματα που αν ήξερα πού θα με οδηγούσαν, δεν θα τα έκανα καθόλου.

1. Μην σταματάτε να της/του κρατάτε το χέρι
Όταν πρωτοβγήκα με τη γυναίκα μου, δεν σταμάτησα να της κρατάω το χέρι. Στο αυτοκίνητο, στο σινεμά, στο φαγητό. Με τον καιρό, σταμάτησα. Έβρισκα δικαιολογίες ότι τα χέρια μου ήταν κρύα ή ότι είχαν ιδρώσει. Η αλήθεια είναι ότι απλά δεν ήθελα να προσπαθήσω να έρθω κοντά με τη γυναίκα μου. Μόνο αυτό!

2. Μην σταματάτε να είστε ελκυστικός/ή
Κάθε φορά που την έβλεπα ετοιμαζόμουν δύο ώρες. Ήμουν στην τρίχα, μύριζα υπέροχα και δεν αεριζόμουν μπροστά της. Για κάποιο λόγο ο γάμος με έκανε να θέλω να τα σταματήσω όλα αυτά. Συνέχιζα να μυρίζω και να ντύνομαι ωραία όταν βγαίναμε αλλά σταμάτησα να το κάνω για εκείνη. Αν είχα την ευκαιρία να το ξαναζήσω σήμερα, θα προσπαθούσα να την κάνω να με ποθήσει και σίγουρα θα πήγαινα στο μπάνιο για να αεριστώ!

3. Μην τονίζετε τις αδυναμίες του/ της
Για κάποιο λόγο, νόμιζα πως ήταν καθήκον μου να της λέω που ήταν αδύναμη και πού θα μπορούσε να βελτιωθεί. Είμαι σίγουρος ότι αυτό δεν το έκανα όσο βγαίναμε. Γιατί όταν βγαίναμε το μόνο που έκανα ήταν να της λέω πόσο καταπληκτική ήταν, ξεπερνώντας όλες τα ατέλειες και τις αδυναμίες της. Όταν παντρευτήκαμε δεν έφτιαχνε ούτε αυγό, αν δεν με ρωτούσε πρώτα πώς πρέπει να το τηγανίσει. Και έφταιγα εγώ για αυτό. Αν τόνιζα τα πράγματα που έκανε σωστά, θα τόνιζε και εκείνη τα δικά μου.

4. Μην σταματάτε να του/της μαγειρεύετε
Ήξερα πώς να «αποπλανήσω» ένα κορίτσι. Συνήθως μαγείρευα και της έκανα το τραπέζι σπίτι μου κάτι που δεν έκανα όταν παντρευτήκαμε και το κορίτσι αυτό έγινε γυναίκα μου. Συνήθως πέταγα μια σούπα στο φούρνο μικροκυμάτων ή παρήγγελνα μια πίτσα κι έξω απ’ την πόρτα. Έτσι έδειχνα ότι δεν ήθελα να τη φροντίζω και δεν ενδιαφερόμουν για εκείνη.

5. Μην του/της φωνάζετε
Δεν μιλάω για την παιδική γκρίνια, μιλάω για την οργή της κούρασης ή της βιασύνης, τη στιγμή που ψάχνεις τα κλειδιά και δεν τα βρίσκεις ή τη στιγμή που δεν θέλεις να σηκωθείς να πετάξεις τα σκουπίδια, γιατί βλέπεις τηλεόραση. Δεν θα σας κάνει κόπο να πεταχτείτε μια στιγμή και οι φωνές είναι από τη φύση τους, απαιτητικοί και επιτακτικοί ήχοι. Εξάλλου γιατί να φωνάζω όταν δεν μου αρέσει να μου φωνάζουν;

6. Μην  του/της αποδίδετε χαρακτηρισμούς
Μπορεί να μην έλεγα τη γυναίκα μου χαζή ή βλαμμένη, αλλά έλεγα ότι είναι πεισματάρα και δύσκολη σαν χαρακτήρας. Κι αυτό έκανε την απόσταση ανάμεσά μας μεγαλύτερη. Γιατί τα πίστευε περισσότερο για τον εαυτό της, παρά εγώ για την ίδια.

7. Μην είστε τσιγκούνης/α
Επειδή ήμουν ο μόνος στο σπίτι που δούλευε, ήμουν πάντα πολύ σφιχτός με τα χρήματα. Γκρίνιαζα για την τιμή του σαμπουάν της, γιατί δεν πήρε νερό αντί για κρασί στο εστιατόριο, γιατί ξόδευε πολλά για τα νύχια ή τα μαλλιά της. Το μόνο που κατάφερνα ήταν να την κάνω να νιώθει άσχημα χωρίς φυσικά αποτέλεσμα γιατί τα χρήματα έτσι κι αλλιώς ξοδεύονταν. Αν μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω, θα της έλεγα να ψωνίσει ότι θέλει όποτε θέλει.

8. Μη διαφωνείτε μπροστά στα παιδιά
Κανένας καυγάς δεν είναι τόσο σημαντικός ή επείγον που να μην μπορεί να αναβληθεί για χάρη των παιδιών. Δεν χρειάζεται να πούμε γιατί οι διαφωνίες και οι εντάσεις μπροστά στα παιδιά είναι η επικίνδυνη και εγωιστική προσέγγιση των πραγμάτων. Διότι ακόμη κι αν ο καυγάς είναι «αστείος» και τον ξεπεράσετε, στα παιδιά θα φανεί πιο σοβαρός από ότι ήταν τελικά για εσάς.

9. Μην αποτρέπετε ο ένας τον άλλον από το να φροντίζει τον εαυτό του
Κάποτε πίστευα πως αν αφήνεις τον άλλον ελεύθερο να μην φροντίζει τον εαυτό του, να μην ασκείται ή να μην προσέχει την υγεία του, σημαίνει ότι τον αγαπάς. Στην πραγματικότητα ήθελα η σύζυγός μου να είναι καλά και υγιής και όταν ασκούνταν την έβρισκα πιο σέξι και ντρεπόμουν να της το πώ.Κι αν την είχα σήμερα εδώ, θα της έλεγα να μου θυμίζει πως πρέπει να πάω στο γυμναστήριο και πως δεν πρέπει να αφήνω τους στόχους μου, στη μέση!

10. Έχω μάθει να τα κάνω με την πόρτα ανοιχτή (σταματήστε το!)
Δεν ξέρω γιατί αλλά σε κάποια φάση του γάμου, νόμιζα πως το να κάνω την ανάγκη μου με την πόρτα του μπάνιου ανοιχτή ήταν οκ, οπότε το έκανε και εκείνη. Καταρχάς είναι αηδιαστικό, κατά δεύτερον μυρίζει και κατά τρίτον με έκανε να δείχνω λιγότερο ελκυστικός στα μάτια της. Και εκείνη στα δικά μου. Δεν είναι δύσκολο, απλά κλείστε την πόρτα!

11. Μην σταματάτε να τη/τον φιλάτε
Κάποια στιγμή σταμάτησα να τη φιλάω πολύ και σταδιακά δεν τη φίλαγα καθόλου. Αυτό συνέβαινε είτε λόγω κάποιων εντάσεων μεταξύ μας είτε επειδή κάποιες φορές είχα τα δικά μου θέματα και δεν είχα διάθεση. Κι αν γύριζα τον χρόνο πίσω θα τη φιλούσα το πρωί για καλημέρα, το απόγευμα μετά από μία κουραστική μέρα, το βράδυ για καληνύχτα και στο ενδιάμεσο όποτε ένιωθα ότι ήθελε ένα φιλί ακόμα. Αλλά είναι αργά πια…

12. Μην σταματάτε να περνάτε χρόνο και να διασκεδάζετε μαζί
Τα ζευγάρια δεν πρέπει ποτέ να σταματούν να περνάνε καλά μαζί ανεξάρτητα από την ηλικία ή τις σωματικές τους δυνατότητες. Και αναγνωρίζω πως ακόμη κι αν δεν είχαμε να πάμε πουθενά, θα έπρεπε να βρίσκω λόγους να βγαίνουμε ή ακόμη και να βγαίνουμε χωρίς λόγο. Όταν η διασκέδαση και η κοινωνική ζωή λείπουν από μία σχέση, η αγάπη σιγά-σιγά πεθαίνει γιατί δεν υπάρχουν αναμνήσεις να τη θρέψουν!

13. Μην πιέζετε ο ένας τον άλλον
Εάν θέλετε να κάνετε τον άλλον να φύγει μια ώρα αρχύτερα, πιέστε τον. Ένιωθα ότι πιεζόμουν να βγάλω λεφτά. Ότι πιεζόμουν να πιστέψω σε πράγματα με ένα συγκεκριμένο τρόπο ενώ πίστευα το αντίθετο, οπότε κουβαλούσα πολλή απογοήτευση και απέχθεια μέσα μου. Και αναγνωρίζω πως άλλες τόσες φορές πίεζα κι εγώ τη γυναίκα μου, με αποτέλεσμα να νιώθει και εκείνη έτσι. Ακόμη και στις διαφορές υπάρχουν θετικά σημεία. Αν το ήξερα τότε, θα προσπαθούσα να τις δω ως ευκαιρία για βελτίωση και όχι ως απειλή.

14. Μην κολλάτε ταμπέλες ο ένας στον άλλον
Φράσεις όπως «Δεν είσαι» ή «Δεν κάνεις αυτό» ή «Δεν θα έπρεπε να κάνεις εκείνο» κλπ. δίνουν αρνητική χροιά στη σχέση. Και αν το γνώριζα θα έλεγα περισσότερα «Είσαι καταπληκτική» ή «Θα πρότεινα να» ή απλώς θα έκλεινα το στόμα μου!

15. Μην παραβλέπετε όσα είναι σημαντικά για εκείνον/η
Είναι πολύ εύκολο να περιφρονήσεις όσα αρέσουν στον άλλον, αλλά σίγουρα υπάρχουν πράγματα δικά μου, που ούτε σε εκείνη αρέσουν. Το μόνο που θέλει,  είναι να ξέρει απλά ότι είσαι εκεί. Που σημαίνει πως αν ήξερα ότι αυτό θα έσωζε τη σχέση μας, θα πήγαινα μαζί της σε περισσότερα πάρτι από όσα ήθελε να είμαι κι εγώ αλλά απέφευγα γιατί δεν μου άρεσαν ή βαριόμουν. Και σίγουρα δεν θα προσπαθούσα να της αλλάξω γνώμη για να κάνουμε κάτι άλλο που θα ήθελα εγώ. Το να βλέπει ο άλλος ότι συμμετέχεις σε κάτι που θέλει πολύ και που ξέρει πως δεν σου αρέσει, προσθέτει bonus στο γάμο σας!

16. Μην απομακρύνεστε συναισθηματικά μετά τον καυγά
Δεν έχω ιδέα πως είναι το σεξ μετά τον καυγά, διότι όταν μάλωνα με την πρώην γυναίκα μου, συνήθως αποτραβιόμουν για μερικές ημέρες αποφεύγοντας την επικοινωνία με οποιοδήποτε κόστος. Όταν αυτό το κάνεις σχεδόν σε κάθε καυγά, κάποια στιγμή εκρήγνυσαι χωρίς λόγο και σίγουρα δεν λύνει την παρεξήγηση ή το πρόβλημα. Είναι φυσιολογικό όταν μαλώνεις να κρατάς μια απόσταση αλλά για λίγο, όχι για μέρες. Και είναι σημαντικό να λες στον άλλον πως ακόμη κι αν μαλώσατε τον αγαπάς, γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι όταν μαλώνουμε, το πρώτο πράγμα που αμφισβητούμε είναι την αγάπη του άλλου.

Περιμένουμε και τη δική σας εμπειρία με email, στο info@singleparent.gr
Σημ: Το Singleparent.gr εγγυάται για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων και σας διαβεβαιώνει ότι, η ταυτότητά σας θα παραμείνει μυστική.