Το παιδί ζητάει γυμναστήριο αλλά φοβάμαι για την ανάπτυξή του. Να το πάω;

0

Γυμναστήριο – Βάρη….παρεξηγημένο για τους περισσότερους γονείς οι οποίοι πιστεύουν πως αν το παιδί τους ξεκινήσει την γυμναστική με αντιστάσεις από μικρή ηλικία, κατά πάσα πιθανότητα θα «μείνει κοντό» ή θα «φουσκώσει απότομα».

Από τη Μαρία Δελατόλα 
Aerobics – Fitness & Personal trainer στο Body trainer Pefkis Studio
Εκπαιδευτής Ναυαγοσωστικής στην Ελληνική Ναυαγοσωστική Ακαδημία

Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι γονείς που έχουν αυτές τις απόψεις φαντάζονται το παιδί τους κάτω από μία μπάρα με κιλά ή μια πρέσα για τα πόδια να σηκώνει βάρη. Λάθος. Οι σωστές επιβαρύνσεις στις ωφέλιμες περιόδους της βιολογικής ανάπτυξης ενός παιδιού, είναι ευεργετικές και ως προς την ανάπτυξή του και ως προς τα προπονητικά αποτελέσματα.

Με την παρακολούθηση ενός εκπαιδευμένου γυμναστή ή personal trainer, το παιδί μπορεί να λάβει τα ανάλογα ερεθίσματα ακόμα και από την ηλικία των 6 χρονών, όπου το νευρικό σύστημα έχει ήδη εξελιχθεί. Τι εννοούμε όταν λέμε ερεθίσματα;

Δείτε σχετικά: Τα λάθη στη διατροφή των παιδιών μετά το διαζύγιο.

Ασκήσεις ισομετρικές και ασκήσεις με το βάρος του σώματος, οι οποίες έχουν συνήθως παιγνιώδη μορφή, έτσι ώστε το παιδί να διασκεδάσει συγχρόνως και να γυμναστεί. Από την ηλικία των 12 ετών και μετά, η προπόνηση μπορεί να αλλάξει και να αρχίσει να μοιάζει περισσότερο σε αυτήν που θα έκανε ένας μέσος ενήλικας. Σε αυτήν την φάση μπορούν να χρησιμοποιηθούν αλτήρες, medicine balls, ελαφριές μπάρες και μηχανήματα. Σε κάθε περίπτωση, η ένταση, η διάρκεια και η συχνότητα των προπονήσεων αποτελούν ίσως τους βασικότερους παράγοντες για την σωστή εκγύμναση του παιδιού.

Αυτό που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπ’όψη είναι το άτομο στο οποίο θα αναθέσετε την εκγύμναση του παιδιού σας. Πρέπει να είναι ένας γυμναστής επιστημονικά καταρτισμένος, ώστε να αποφύγετε τα χειρότερα. Τα περισσότερα γυμναστήρια είναι εξοπλισμένα με εξειδικευμένους trainers που μπορούν να φέρουν εις πέρας την δύσκολη αυτή αποστολή. Γυμναστήριο ή κάποιο άθλημα , φτάνει μόνο που τα παιδιά αθλούνται!

Μαρία Δελατόλα
Aerobics – Fitness & Personal trainer στο Body trainer Pefkis Studio

Εκπαιδευτής Ναυαγοσωστικής στην Ελληνική Ναυαγοσωστική Ακαδημία
Μαντζαγριωτάκη 72 και Θησέως 161 (Πλατεία Δαβάκη), Καλλιθέα Αττικής
Τηλέφωνο: 210 95 75 470
Web: http://www.enak.gr/site/