Σε επίσχεση τα Διαγνωστικά Κέντρα

0

Από το πρωί της 7ης Νοεμβρίου 2013 ξεκινά η επίσχεση των Διαγνωστικών Κέντρων προς τον ΕΟΠΥΥ, τα οποία, πλέον, δεν θα δέχονται τα παραπεμπτικά του Οργανισμού για εκτέλεση εξετάσεων σε ασφαλισμένους του. Όλοι οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών συγκλίνουν πως οι δυναμικές κινητοποιήσεις των μελών τους είναι μονόδρομος μετά τις πρόσφατες ρυθμίσεις (claw back και rebate) που στην ουσία «εθνικοποιούν», όπως αναφέρουν, τις επιχειρήσεις τους.

Σήμερα, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στα Διαγνωστικά ληξιπρόθεσμες προκαταβολές αμοιβών περισσοτέρων των τεσσάρων μηνών, αρνείται να εκκαθαρίσει υποβολές από το 2012, ενώ η καταβολή των ληξιπροθέσμων (2007 έως 2011) έχει βαλτώσει στην γραφειοκρατία του Δημοσίου.

Οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων καταγγέλλουν τον οικονομικό τους στραγγαλισμό, όταν την ίδια στιγμή το Υπουργείο Υγείας, χωρίς σοβαρή μελέτη των επιπτώσεων, επιβάλλει claw back και rebate επί των ήδη εξαιρετικά χαμηλών αμοιβών τους. Σημειώνεται πως οι αμοιβές για παρακλινικές εξετάσεις έχουν ήδη μειωθεί δραματικά (κάτω του Κρατικού τιμολογίου που ισχύει από το 1992), με την θέσπιση των ασφαλιστικών τιμών και την υποχρέωση παροχής επιπλέον εκπτώσεων. Η επιβολή του claw back και του rebate θεωρείται η χαριστική βολή στον κλάδο.

Ταυτόχρονα με την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση των αποφάσεων του Υπουργείου Υγείας, τα διαγνωστικά κέντρα θα κλιμακώσουν την αντίδρασή τους με δυναμικές κινητοποιήσεις.