fbpx

Εμβολιασμός και ποινικές κυρώσεις: Είναι τα εμβόλια υποχρεωτικά από το νόμο;

| 3 Ιουλίου 2017
ADVERTISEMENT

Σε επικοινωνία μας με το Υπουργείο Υγείας, ενημερωθήκαμε ότι βρίσκονται σε σκέψη ήδη αναμόρφωσης του υφιστάμενου παλαιού νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, προκειμένου να αποτυπωθούν με σαφήνεια όλα τα ανακύπτοντα ζητήματα, πλην όμως σε αυτή τη φάση η θητεία της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έχει λήξει και κατά συνέπεια, πρέπει να οριστεί νέο προσωπικό, προκειμένου να συμμετάσχει κι αυτό στις σχετικές διεργασίες δημιουργίας του νέου νόμου.

Επομένως, είναι ξεκάθαρο και από το Υπουργείο Υγείας ότι δεν υπάρχει άλλο νομοθετικό πλαίσιο πέραν αυτού που γνωρίζουμε ότι ισχύει.


ADVERTISEMENT

Παρόλα αυτά χρήσιμες είναι οι κάτωθι διευκρινήσεις:

Ο εμβολιασμός σώζει ζωές!

Ο εμβολιασμός σώζει παγκοσμίως πάνω από 3 εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο καθώς και εκατομμύρια ανθρώπους από σοβαρή νόσηση και χρόνια αναπηρία (εκτίμηση WHO, 2009). Πριν την εφαρμογή του βασικού εμβολιασμού στα παιδιά, τα λοιμώδη νοσήματα αποτελούσαν παγκόσμια την κυριότερη αιτία παιδικού θανάτου. Ακόμα και σήμερα τα νοσήματα αυτά προκαλούν νόσηση και θάνατο, με την ιλαρά, τον αιμόφιλο της ινφλουένζας τύπου b (Hib), τον κοκκύτη και τον νεογνικό τέτανο να αποτελούν κυρίαρχες αιτίες θανάτου μεταξύ των νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό. Κάθε χρόνο 10,6 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν πριν την ηλικία των 5 ετών, από τα οποία 1,4 εκατομμύρια λόγω κάποιου νοσήματος που προλαμβάνεται με εμβολιασμό. Να σημειωθεί ότι περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι  (παιδιά και ενήλικες) πεθαίνουν κάθε χρόνο παγκοσμίως από νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό (εκτιμήσεις WHO, 2009).

Ο εμβολιασμός αποτελεί βασικό δικαίωμα καθώς και στρατηγική συνιστώσα των προγραμμάτων μείωσης της φτώχειας

Τις τελευταίες δεκαετίες, η παγκόσμια κοινότητα έχει δει τεράστιες εξελίξεις στον χώρο της υγείας, τα προνόμια των οποίων όμως εξαπλώνονται ανομοιόμορφα σε όλο τον κόσμο και την Ευρωπαϊκή περιοχή. Ο εμβολιασμός δεν αποτελεί αποτελεσματικό μέτρο μόνο στην πρόληψης της νόσου και του θανάτου αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν μέτρο μείωσης της ανισότητας που παρουσιάζεται στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.


ADVERTISEMENT

Τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό αποτελούν ακόμα κίνδυνο

Λόγω των αποτελεσματικών εμβολιαστικών προγραμμάτων, ο πληθυσμός πολλών ανεπτυγμένων χωρών δεν έχει βιώσει τις καταστροφικές συνέπειες των νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό. Αρκετοί πιστεύουν πως τα συγκεκριμένα νοσήματα δεν αποτελούν πλέον κίνδυνο, καθώς δεν εμφανίζονται με την ίδια συχνότητα όπως στο παρελθόν. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι θεωρούν τα εμβόλια περισσότερο επικίνδυνα από την ίδια την νόσο. Αυτές οι λανθασμένες αντιλήψεις, σε ορισμένες χώρες, έχουν οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης και ακολούθως σε αναζωπύρωση των μεταδοτικών νοσημάτων συμπεριλαμβανομένων της ιλαράς, του κοκκύτη, της διφθερίτιδας και της ερυθράς.

Τα νοσήματα είναι δυνατόν να ελεγχθούν και να εξαλειφθούν

Με συνεχή υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, η επίπτωση των νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό μειώνεται. Απαιτείται επιτήρηση υψηλής ποιότητας προκειμένου να παρακολουθείται η διαχρονική τάση και η πρόοδος του ελέγχου για την εξάλειψη της νόσου. Με συντονισμένη προσπάθεια, κάποιες ασθένειες είναι δυνατόν να εξαλειφθούν ή να εκριζωθούν:

  • Η ευλογιά, η οποία αποτελούσε θανατηφόρο νόσο για 5 εκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμια κλίμακα κάθε χρόνο, εκριζώθηκε το 1978 και σήμερα αποτελεί παρελθόν.
  • Στην Αμερικανική περιοχή, η ιλαρά εξαλείφθηκε το 2002-2012 χρόνια μετά από την μεγάλη επιδημία ιλαράς του 1990, η οποία είχε ως αποτέλεσμα 250.000 κρούσματα και πάνω από 10.000 θανάτους.
  • Στην Ευρωπαϊκή περιοχή, όλα τα κράτη μέλη συμφώνησαν στον στόχο την εξάλειψη της ιλαράς και της ερυθράς έως το 2015.

Ο εμβολιασμός είναι οικονομικά αποδοτικός

Ο εμβολιασμός είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο οικονομικά αποδοτικά επιτεύγματα δημόσιας υγείας της σύγχρονης εποχής. Κοστίζει ελάχιστα, αλλά προσφέρει τεράστια οφέλη στην υγεία και την ευημερία των πληθυσμών. Ο εμβολιασμός έχει σημαντικές, ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις εκτός από την εξοικονόμηση που προσφέρει στο κόστος θεραπείας. Προστατεύει από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει κάποια ασθένεια στην φυσική και ψυχική ευημερία ενός ατόμου και ως εκ τούτου την ικανότητά του να ολοκληρώσει την εκπαίδευση ή την μόρφωσή του και να μπορέσει να εργάζεται. Με τον τρόπο αυτό, η προστασία που παρέχεται μέσω του εμβολιασμού προσφέρει ανυπολόγιστα οφέλη τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο όσον αφορά στην βιοποριστική ικανότητα, στην παραγωγικότητα και την ανάπτυξη.

Τα παιδιά εξαρτώνται από τα συστήματα υγείας για την παροχή ασφαλούς, αποτελεσματικού και ανέξοδου εμβολιασμού

Ισχυρά και σταθερά προγράμματα εμβολιασμών διασφαλίζουν ότι κάθε παιδί θα λάβει «το σωστό εμβόλιο, στο σωστό χρόνο και τη σωστή στιγμή». Όλες οι χώρες πρέπει να διατηρούν υψηλής ποιότητας προγράμματα επιτήρησης και ανταπόκρισης έτσι ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν και να προσεγγίζουν τους ευάλωτους πληθυσμούς. Επιπρόσθετα, η κάθε χώρα θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως η εισαγωγή νέων εμβολίων στην αγορά. Η εύρυθμη λειτουργία ενός προγράμματος εμβολιασμού αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία ενός ισχυρού συστήματος υγείας, και προετοιμάζει την κάθε χώρα σχετικά με επικείμενες προκλήσεις στον χώρο της υγείας. Στην πραγματικότητα, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης αποτελεί έναν δείκτη αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών υγείας καθώς και της προσβασιμότητας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Επενδύοντας σε ανθρώπινους, τεχνικούς και οικονομικούς πόρους στην ανοσοποίηση ενισχύεται η ικανότητα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και διασφαλίζεται ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο η ζωή ενός παιδιού λόγω κάποιας ασθένειας που μπορεί να προληφθεί με εμβολιασμό.

Η χώρα μας, ήδη για το έτος 2017, έχει εκδώσει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών & Εφήβων, (βλ. τη σχετική ανάρτηση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ με αριθμ. πρωτ. Γ1α/Γ.Π.οικ. 38867/23-05-2017), όπως αυτό έχει διαμορφωθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και μάλιστα με τον τρόπο αυτό η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, καθιστά υποχρεωτικά όλα εκείνα τα εμβόλια που είναι ενταγμένα στο παραπάνω πρόγραμμα. Υπό αυτή την κατεύθυνση τόσο οι παιδίατροι όσο και οι γονείς οφείλουν να συμμορφώνονται.

Σύμφωνα δε με το από 08-11-2016 ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου Υγείας, σε ό,τι αφορά στην ένταξη του εμβολίου έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, αναφέρθηκε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας τα ακόλουθα, ήτοι: α) σύμφωνα με τις αρχικές μελέτες, φαίνεται ότι το εμβόλιο προκαλεί ανοσία και για το σύντομο διάστημα κυκλοφορίας του είναι ασφαλές, β) στη χώρα μας στην οποία υπάρχει αυστηρή επιδημιολογική επιτήρηση της μηνιγγιτιδοκοκκικής λοίμωξης και η επίπτωση της νόσου είναι σταθερά χαμηλή γ)σε χώρες με υψηλότερη επίπτωση της νόσου, δεν έχει εφαρμοστεί μαζικά ο εμβολιασμός κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας β με ένταξη του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, γνωμοδότησε ότι στην παρούσα φάση δεν κρίνεται σκόπιμη η εισαγωγή του εν λόγω εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι  εμβολιασμός έναντι του μηνιγγιτιδόκκου οροομάδας β έχει πραγματοποιηθεί μόνο στη Βρετανία (η οποία έχει τα τριπλάσια- ανά κεφαλή- περιστατικά από την Ελλάδα). Φέτος εμβολιάζονται παιδιά στην Ιταλία και σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως,  ο εμβολιασμός δεν είναι μαζικός αλλά περιορίζεται μόνο στα παιδιά αυτής της ηλικίας.

Είναι τα εμβόλια υποχρεωτικά από το νόμο;

Δείτε περισσότερα στην επόμενη σελίδα

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ