Το παιδί ανάμεσα σε δύο σπίτια: Προτάσεις διακόσμησης για να φτιάξετε το δωμάτιό του στον μπαμπά και στη μαμά!

Ως γονείς μπορούμε να δεχτούμε με περισσότερη ευκολία τις αλλαγές στη ζωή μας. Για τα παιδιά μας όμως δεν ισχύει το ίδιο, εδικά όταν πρόκειται να αλλάξει η καθημερινότητα τους και το σταθερό περιβάλλον που γνώριζαν έως τώρα να ζουν. Ακόμα όμως και μέσα από τις δυσκολίες και την αγωνία μας για το πώς θα νιώσει το παιδί  μας με αυτήν μας την απόφαση, μπορούμε να το βοηθήσουμε να μεταβεί πιο ομαλά στη νέα του καθημερινότητα, όπου θα πρέπει να μοιράσει τη ζωή του ανάμεσα σε δύο σπίτια.

Πρέπει λοιπόν το παιδί μας να το προετοιμάσουμε για αυτές τις αλλαγές ώστε να μη νιώσει ότι φιλοξενείται στο δεύτερο σπίτι είτε θα μείνει μαζί μας για λίγες ώρες την ημέρα, είτε για 1-2 μέρες μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Φτιάξτε μαζί το νέο δωμάτιο. Πάντα ένα παιδί έχει τον ενθουσιασμό ενός νέου σπιτιού και ενός νέου υπνοδωματίου. Ακούστε τη γνώμη του για το πώς θα ήθελε να είναι το δωμάτιο του. Μπορείτε να κάνετε μαζί κάποιες αγορές για το καινούριο του δωμάτιο ακόμα και για τους άλλους χώρους του σπιτιού σας. Σίγουρα θα του δώσουν χαρά αλλά και θα νιώσει πώς ανήκει σ’ αυτό μαζί με εσάς.

image 1

Ακόμα και αν στο καινούριο σας σπίτι δεν υπάρχει δεύτερο υπνοδωμάτιο, φτιάξτε μία γωνιά στο καθιστικό που να νιώθει ότι εκεί είναι ο χώρος’  του, το’ ‘καταφύγιο’’ του, όπου θα μπορεί να διαβάζει, να παίζει, να ακούει τη μουσική που του αρέσει.

image 2

Βάλτε στο σπίτι σας γνώριμα και αγαπημένα του αντικείμενα. Μπορεί να είναι κάποια διακοσμητικά ή χρηστικά όπως μία κούπα και σερβίτσιο, βιβλία και παιχνίδια που θα τα φέρει από το άλλο σπίτι.

image 7

image 3

Βοηθήστε το ώστε η κάθε μετακίνηση από το ένα σπίτι στο άλλο να μη το κουράζει και να μη του προκαλεί άγχος και αγωνία. Μπορείτε να αγοράσετε ένα όμορφο σακίδιο όπου εκεί θα μεταφέρει τα πράγματά του. Είναι σημαντικό και στο δεύτερο σπίτι να υπάρχουν κάποια ρούχα του, πιτζάμες, καλλυντικά μπάνιου, παιχνίδια, ταινίες.

Αγοράστε κουτιά ή καλάθια για να αποθηκεύει  τα πράγματά του.

image 6

Διακοσμήστε το καθιστικό με κορνίζες που θα έχουν κοινές σας φωτογραφίες από όμορφες στιγμές που έχετε περάσει μαζί, όμορφα κάδρα με έντονα χρώματα, μεγάλα μαξιλάρια και πουφ που θα κάθεστε παρέα να παίζεται και να συζητάτε. Επίσης μπορείτε να τοποθετήσετε ένα μικρό τραπέζι με καρέκλες ή ένα όμορφο γραφείο όπου θα μπορεί να διαβάζει και να ζωγραφίζει, όπως και ράφια με τα βιβλία του και κάποια δικά του αντικείμενα που θα θέλει να βρίσκονται στο σπίτι σας. Δημιουργήστε ένα ζεστό και χαλαρό περιβάλλον για το παιδί σας.

image 10
image 9

Αν είστε ο γονιός που μένετε με το παιδί στο παλιό σπίτι μη το πιέσετε να αλλάξει το δωμάτιο του εάν δεν είναι έτοιμο.

Δώστε του χρόνο να προετοιμαστεί και εξηγείστε του ότι ακόμα και μία μικρή ανανέωση είναι αναζωογονητική. Όποια και αν είναι η αλλαγή που θα κάνετε στο χώρο σας είναι σημαντικό να δώσετε λόγο στο παιδί σας για τις αποφάσεις αυτές και να σεβαστείτε τη γνώμη του .

Ντόρα Πανιοπούλου
Architectural Interior Design & Furniture Design
Web: http://www.dp-interiors.co/