fbpx

Πώς τα παιδιά επηρεάζονται από τη ζωή με μια ανύπαντρη μητέρα

| 27 Ιουλίου 2017
ADVERTISEMENT

Ενώ μερικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα μονογονεϊκά νοικοκυριά που στηρίζονται από μητέρες μπορούν να κάνουν τη ζωή πιο αγχωτική για τα παιδιά και μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη συμπεριφορά τους, νέα έρευνα έχει δείξει το αντίθετο. Μια νέα μελέτη συνέκρινε τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά επηρεάζονται από τη ζωή με μια μαμά που επιλέγει να είναι μόνη της, από τα παιδιά που μεγαλώνουν σε μια παραδοσιακή οικογένεια με δύο ετεροφυλόφιλους γονείς. Και, παρά τα πολλά στερεότυπα, οι ερευνητές δεν βρήκαν διαφορές στην ευημερία των παιδιών.

Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου για μια μελέτη – που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας – τα παιδιά των ανύπαντρων μητέρων δεν είναι πιο πιθανό να υποφέρουν αργότερα στη ζωή τους συγκριτικά με τα παιδιά που γεννήθηκαν από τη μητέρα και τον πατέρα, συγκεκριμένα «όσον αφορά τη σχέση γονέα-παιδιού ή την ανάπτυξη του παιδιού. »


ADVERTISEMENT

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ εξέτασαν 69 «μονογονεϊκές γυναίκες κατ’ επιλογή», οι οποίες είχαν επιλέξει εν τέλει να μεγαλώσουν το παιδί τους μόνες, σύμφωνα με τη μελέτη, και τις συνέκριναν με 59 μητέρες που προέρχονταν από ετεροφυλόφιλες οικογένειες με δύο γονείς, με παιδιά ηλικίας μεταξύ 18 μηνών και 6 ετών. Οι ερευνητές εξέτασαν τις απαντήσεις των μητέρων από μια σειρά ερωτηματολογίων που επικεντρώνονταν σε τρεις τομείς: τις σχέσεις γονέα-παιδιού, το δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης των μητέρων και την ευημερία των παιδιών τους.

«Τα παιδιά και στους δύο οικογενειακούς τύπους τα πηγαίνουν εξίσου καλά από την άποψη της ευημερίας τους», ανέφερε η Mathilde Brewaeys, ένας από τους ερευνητές, στο δελτίο τύπου για τα ευρήματά τους. «Οι μονογονεϊκές οικογένειες κατ ‘επιλογή και τα παιδιά τους επωφελούνται από ένα καλό δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης και αυτό πρέπει να τονιστεί στην παροχή συμβουλών σε γυναίκες που θέλουν να έχουν και να μεγαλώνουν ένα παιδί χωρίς σύντροφο».

Η Brewaeys πρόσθεσε στο δελτίο τύπου ότι οι γυναίκες που εξετάζουν την ατομική μητρότητα μέσω εναλλακτικών μεθόδων, συμπεριλαμβανομένων θεραπειών γονιμότητας και υιοθεσίας, θα πρέπει να βρουν ένα «ισχυρό κοινωνικό δίκτυο» που θα μπορούσε να περιλαμβάνει αδέλφια, αδελφές, γονείς, φίλους, δασκάλους, οικογενειακούς γιατρούς και γείτονες.


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με το The Daily Mail, η Brewaeys είπε επίσης ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ των μεμονωμένων μαμάδων που περιλαμβάνονται στη μελέτη αυτή – επειδή «αποφασίζουν εν γνώσει τους να μεγαλώσουν το παιδί τους μόνες» – και μονογονεϊκές μητέρες, οι οποίοι μπορεί να έχουν βιώσει ένα ανησυχητικό διαζύγιο ή σύγκρουση στη σχέση τους με τον πατέρα του παιδιού.

«Είναι πιθανό ότι οποιαδήποτε αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη των παιδιών εξαρτάται περισσότερο από μια ταραγμένη σχέση γονέα-παιδιού και όχι από την απουσία ενός πατέρα», ανέφερε η Brewaeys στο The Daily Mail.

Για παράδειγμα: Όταν ένα μονογονεϊκό σπίτι δεν έχει προγραμματισμό, το άγχος – όπως η βαρύτερη οικονομική επιβάρυνση και το χαμηλότερο συνολικό εισόδημα των νοικοκυριών – μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συμπεριφορά του παιδιού, σύμφωνα με ανάλυση της LIVESTRONG. Υπάρχουν όμως και πολλά θετικά αποτελέσματα για τα παιδιά που γεννούν οι μονογονεϊκοί γονείς, όπως η ανάπτυξη ισχυρότερων δεσμών και η μάθηση να μοιράζονται τις δουλειές και άλλες ευθύνες νωρίτερα.

Όπως έδειξε αυτή η τελευταία μελέτη, η οποία έχει ένα μικρό μέγεθος δείγματος, καθώς και προηγούμενες έρευνες, οποιαδήποτε δυναμική των γονέων μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που ένας νέος άνθρωπος μεγαλώνει. Και μονογονεϊκή μαμά ή όχι, δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να το κάνετε.

Πηγή: http://ifertility.gr

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ