fbpx

Πώς να προστατέψεις τις φωτογραφίες των παιδιών σου στο διαδίκτυο

| 30 Ιουνίου 2015
ADVERTISEMENT

Στις μέρες μας, η τεχνολογία και τα κοινωνικά δίκτυα δυσκολεύουν την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων και εντείνουν την ανησυχία των γονιών για την ασφάλεια των παιδιών τους. Το Facebook, το Instagram, το Flickr και άλλες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης διευκολύνουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να μοιραστούν τις αναμνήσεις τους, δυστυχώς όμως διευκολύνουν και την κλοπή των προσωπικών μας στοιχείων που διάφοροι εγκληματίες αξιοποιούν για τους σκοπούς τους.

Είναι δύσκολο να ελέγξεις το πως θα χρησιμοποιηθούν οι φωτογραφίες που έχεις αναρτήσει στο διαδίκτυο. Είναι ακόμα δυσκολότερο αν δεν έχεις πολλές γνώσεις για την τεχνολογία. Οι χρήστες που δεν γνωρίζουν πολλά σχετικά με το διαδίκτυο και την τεχνολογία, μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι το να μοιράζεσαι φωτογραφίες και πληροφορίες για τον εαυτό σου μέσω διαδικτύου, μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τα παιδιά τους.


ADVERTISEMENT

Παρακάτω θα βρείς τρία πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για να προστατεύσεις τα παιδιά σου πριν αναρτήσεις τις φωτογραφίες τους στο διαδίκτυο.

  1. Προσοχή στο GPS. Η ανάρτηση φωτογραφιών παιδιών στο Facebook έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο. Πολλοί γονείς αναρτούν φωτογραφίες που τράβηξαν στο σπίτι με το κινητό τους. Πολλοί όμως γονείς δεν γνωρίζουν αν ο εντοπισμός (GPS) είναι ενεργοποιημένος στο κινητό τους και ότι είναι πιθανό κάποιος ν’ ανακαλύψει ακριβώς που βρίσκονται. Φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί με ψηφιακή συσκευή, ειδικά όταν μια τέτοια συσκευή έχει τεχνολογία εντοπισμού (GPS) , κάνει tag τα προσωπικά σου δεδομένα, όπως ο χρόνος και ο τόπος που λήφθηκε αυτή η φωτογραφία τα οποία καταγράφονται μέσω αυτών των “ετικετών”, και έτσι τα εκθέτει. Αν βγάλεις μια φωτογραφία με το κινητό σου ενώ είσαι σπίτι μπορεί κάποιος ξένος να βρει που μένεις.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει ν’ αναρτήσεις ποτέ ξανά φωτογραφίες. Υπάρχει ένας τρόπος να διαφυλάξεις τα προσωπικά σου δεδομένα και να μειώσεις τις πιθανότητες να πέσεις θύμα ενός εγκληματία. Κλείσε τον εντοπισμό στο κινητό σου ή το tablet σου, πριν τραβήξεις μια φωτογραφία αλλά και όταν την αναρτήσεις στο διαδίκτυο ώστε να γνωρίζεις τι είδους πληροφορίες μεταδίδονται πρίν δημοσιεύσεις ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα της ζωής σου.

  1. Προσοχή στην υπεξαίρεση φωτογραφιών. Άκουσες την ιστορία με την φωτογραφία του στρατιώτη που εκλάπη από το MySpace και αναρτήθηκε στο Match.com; Αυτή η φωτογραφία αντιγράφηκε για ν’ ανοιχτεί ένας ψεύτικος λογαριασμός στο Match.com που είχε ως αποτέλεσμα μια γυναίκα από την Τσεχία να εξαπατηθεί και να χάσει πολλά χρήματα. Δυστυχώς αυτή είναι μόνο μια από τις ιστορίες ανθρώπων που έχουν πέσει θύματα υπεξαίρεσης φωτογραφιών.

Δείτε σχετικά: Ο εν διαστάσει σύζυγός μου, ανέβασε φωτογραφίες του μωρού στο διαδίκτυο, παρά τη θέλησή μου.Τί μπορώ να κάνω;


ADVERTISEMENT

Αν η φωτογραφία σου είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αγνώστους και με τον τρόπο αυτό να υποκλέψουν τη ταυτότητά σου. Ο καλύτερος τρόπος για να διαφυλάξεις τις φωτογραφίες που μοιράζεσαι στο διαδίκτυο είναι να ξέρεις με ποιους τις μοιράζεσαι. Το ίδιο δε, ισχύει και για τις κλειστές ομάδες του facebook που η λέξη “κλειστές” δίνει στα μέλη τη ψευδαίσθηση της ασφάλειας η οποία φυσικά και δεν ισχύει. Όταν μοιράζεσαι πληροφορίες για σένα ή/και τα παιδιά σου σε μια ομάδα με 2000 μέλη, όλοι άγνωστοι σ’ εσένα, είναι το ίδιο με το να αναρτήσεις δημόσια μια φωτογραφία από το προφίλ σου ή να μοιραστείς πληροφορίες για το πρόγραμμα των παιδιών σου ή λεπτομέρειες από τη προσωπική τους ή τη προσωπική σου ζωή. Ποτέ δεν ξέρεις σε ποιά χέρια θα πέσουν. 

Για να μειώσεις τον κίνδυνο υπεξαίρεσης των ευαίσθητων προσωπικών σου δεδομένων, μπορείς να εφαρμόσεις τα εξής:

Έλεγξε ξανά τις ρυθμίσεις ασφαλείας στα κοινωνικά δίκτυα.
Το Facebook, για παράδειγμα, επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν το ποιος βλέπει τις φωτογραφίες τους. Μπορείς να επιλέξεις όλοι, φίλοι και φίλοι φίλων ή φίλοι. Αυτές οι επιλογές μπορούν ν΄ αλλάξουν μέσα από τις ρυθμίσεις ασφαλείας.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το 42% των εφήβων αποδέχθηκε αιτήματα φιλίας από ανθρώπους που δεν γνώριζαν.
Αν έχεις εκατοντάδες φίλους στο facebook, το πιο πιθανό είναι ότι έχεις προσθέσει κάποιους που δεν γνωρίζεις ιδιαίτερα καλά ή και καθόλου. Αυτό κρύβει και μια ακόμη “παγίδα” δηλαδή ένας από τους διαδικτυακούς σου φιλους να στείλει αίτημα φιλίας σε κάποιο π.χ. συγγενή σου και εκείνος να το δεχτεί νομίζοντας πως αφού αυτόν τον φίλο τον έχεις προσθέσει, τον γνωρίζεις καλά. Με αυτό το πολύ εύκολο τρόπο πολλοί άνθρωποι με σκοτεινά και παράνομα κίνητρα, αποκτούν πρόσβαση σε όλο και περισσότερες ζωές. Γι’ αυτό θα πρέπει να προσέχεις ποιούς προσθέτεις σαν φίλους τι μοιράζεσαι γιατί έτσι προστατεύεις τους πραγματικούς σου φίλους και την οικογένειά σου.

Μην μοιράζεσαι τα πάντα.
Αν και όλο και περισσότεροι άνθρωποι δείχνουν ενδιαφέρον για την διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο, πολλοί άλλοι μοιράζονται υπερβολικά πολλά στοιχεία για τον εαυτό τους. Όταν κάτι αναρτάται στο διαδίκτυο, φεύγει από τον έλεγχο μας. Να τρία πράγματα που πρέπει να έχεις υπόψιν όσον αφορά την ασφάλεια:

Μη μοιράζεσαι φωτογραφίες που αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα πχ. τη κόρη σου να φοράει μια μπλούζα που αναγράφει το όνομα του σχολείου της. Μην αναφέρεις το πλήρες όνομα του παιδιού σου, την ημερομηνία γέννησης του ή την διεύθυνση σας. Δεν θες κάποιος να διαρρήξει το σπίτι σας επειδή πήρε αυτές τις πληροφορίες από το διαδίκτυο.

Απόφυγε ν’ αναρτήσεις φωτογραφίες που ντροπιάζουν με οποιονδήποτε τρόπο το παιδί σου.
Μπορεί να θεωρείς ότι μια μια φωτογραφία του γιου σου στην οποία είναι γυμνός στο μπάνιο με μια μοϊκάνα από σαμπουάν είναι αστεία αλλά θα μπορούσε στο μέλλον ν’ αποβεί ντροπιαστική γι’ αυτόν. Τα προγράμματα αναγνώρισης των χαρακτηριστικών του προσώπου μπορούν ν’ αναγνωρίσουν κάποιον από μια φωτογραφία. 20 χρόνια αργότερα, οι φωτογραφίες σου μπορεί να είναι ακόμα διαθέσιμες στο διαδίκτυο.

Το Google Image Search μπορεί να εντοπίσει τις φωτογραφίες των παιδιών σου παντού στο διαδίκτυο.
Αν αναρτήσεις μια φωτογραφία, η μηχανή αναζήτησης θα την βρει ακόμα και αν την έχεις κόψει ή της έχεις αλλάξει μέγεθος. Αν η φωτογραφία υπάρχει οπουδήποτε στο διαδίκτυο, το Google θα την βρει και εξαιτίας αυτού, πολλοί άνθρωποι έχουν σοκαριστεί ανακαλύπτοντας ότι οι φωτογραφίες των παιδιών τους έχουν χρησιμοποιηθεί χωρίς την άδεια τους.

Μάθε για τις άδειες που ζητούν οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και προστάτευσε τις πληροφορίες των παιδιών σου. Πολλά κρούσματα ξεκινούν από την έλλειψη διαδικτυακής υπευθυνότητας εκ μέρους των γονιών.

Πηγή: http://www.empoweringparents.com/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ