fbpx

Πώς καταλαβαίνεις ότι το παιδί σου έχει υπερβολικά πολλά παιχνίδια και πού να τα χαρίσεις

| 3 Μαΐου 2018
ADVERTISEMENT

Αγαπώ πολύ τα παιδιά μου και θα έκανα τα πάντα για αυτά. Όταν ζητούν κάτι, δεν μπορώ παρά να τους το προσφέρω. Ακόμα και όταν πρόκειται για παιχνίδια, που έχουν τόσα, υποχωρώ και τους τα αγοράζω. Κάθε άνοιξη κάνω τη λεγόμενη «εκκαθάριση» και μαζεύω σακούλες άχρηστα παιχνίδια, με τα οποία τα παιδιά μου δεν έχουν παίξει ποτέ, δεν ξέρουν καν ότι υπάρχουν και με κατηγορούν και από πάνω που τα δίνω. Τα δίνω στα ανίψια μου, σε παιδάκια στη γειτονιά ή τα κάνω δωρεές σε ιδρύματα και οργανισμούς.

Έρευνα-Ρεπορτάζ: Βαλεντίνα Σπύρου


ADVERTISEMENT


Υπάρχει τρόπος να καταλάβεις αν έχεις γεμίσει άχρηστα παιχνίδια. Πρώτον, δεν χωράτε να περάσετε. Δεν μπορείς να ανοίξεις πόρτα χωρίς να πέσεις πάνω σε κάποιο τρενάκι-αυτοκινητάκι-κούκλα. Δεύτερον, βλέπεις το παιδί σου να βαριέται εύκολα όταν του αγοράζεις ένα καινούργιο παιχνίδι: παίζει μαζί του 15 λεπτά και μετά βαριέται, το πετάει στην άκρη και ζητάει άλλο. Αν ξοδεύεις κάθε φορά μια μικρή περιουσία για να χαρίσεις στο παιδί σου νέα παιχνίδια, τότε μάλλον είναι καιρός να τα περιορίσεις.

Εκτός από το κόστος, με αυτό τον τρόπο δεν του κάνεις και καλό. Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Παιδική Συμπεριφορά & Ανάπτυξη», οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο λιγότερα παιχνίδια έχει ένα παιδί γύρω του, τόσο πιο ποιοτικός είναι ο χρόνος που περνά παίζοντας και τόσο πιο συγκεντρωμένο και δημιουργικό γίνεται.

Στη μελέτη συμμετείχαν 36 παιδιά ηλικίας 18 έως 30 μηνών και τοποθετήθηκαν σε 2 χωριστά δωμάτια για 30 λεπτά το καθένα. Το ένα είχε μόλις 4 παιχνίδια, ενώ το άλλο 16. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο τα παιδιά βρίσκονταν στο δωμάτιο με τα περισσότερα παιχνίδια ήταν λιγοτερο συγκεντρωμένα και έδειχναν μικρότερη προσοχή σε σχέση με τα παιδιά στο δωμάτιο με τα λιγότερα παιχνίδια, πράγμα που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που στο σπίτι τους έχουν λίγα παιχνίδια είναι πιο ενεργά και δημιουργικά.

Οι γονείς λοιπόν καλό θα ήταν να αναρωτηθούν αν όντως το παιδί τους χρειάζεται ένα νέο παιχνίδι πριν του το αγοράσουν. Είναι προτιμότερο να εστιάσουν σε δραστηριότητες με τα παιδιά τους και όχι σε υλικά πράγματα, γιατί μόνο έτσι θα τους δώσουν την ευκαιρία να αποκτήσουν αναμνήσεις και να έχουν κάτι να θυμούνται μεγαλώνοντας.

Όταν ήμουν εγώ παιδί, θυμάμαι ότι οι γονείς μου δεν μας αγόραζαν συνέχεια παιχνίδια παρά μόνο σε γιορτές, γενέθλια ή σαν ανταμοιβή για κάτι καλό που κάναμε, όπως οι καλοί βαθμοί στο σχολείο. Αυτή η συμπεριφορά με έκανε εκτιμήσω κάθε παιχνίδι που είχα και να το προσέχω μη μου πάθει τίποτα. Τώρα που έχω παιδιά, διαπιστώνω ότι η δική μου συμπεριφορά ως μάνα είναι τελείως διαφορετική από αυτή των γονιών μου. Αγοράζω στα παιδιά μου σχεδόν ό, τι θέλουν, επειδή μου αρέσει να τα βλέπω χαμογελαστά και ευτυχισμένα, λες και εγώ σαν παιδί δεν ήμουν. Το θέμα είναι ότι παρά το γεγονός ότι τα έχουν όλα και δεν τους λείπει τίποτα, είναι αχάριστα και τα θεωρούν όλα δεδομένα. Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να με κάνει να αναρωτηθώ αν πρέπει να περιορίσω κάπως την υπερβολικά γενναιόδωρη συμπεριφορά μου.


ADVERTISEMENT

Ο κάθε γονιός μεγαλώνει τα παιδιά του με τρόπο διαφορετικό από τους άλλους, οπότε κανείς δεν μπορεί να σου πει τί είναι σωστό για την οικογένειά σου ή όχι. Σημασία έχεις να προσφέρεις στα παιδιά σου αγάπη, φροντίδα και ποιοτικό χρόνο, ενώ παράλληλα να τα μάθεις να είναι ευγενικά, ειλικρινή και να σέβονται τους ανθρώπους (και ίσως και πώς να μαζεύουν τα παιχνίδια τους).

Αν πλέον στο σπίτι σου δεν χωράτε να περάσετε από τα πολλά παιχνίδια, μάζεψε όσα δεν χρειάζεσαι και χάρισέ τα, σε έναν-ή σε περισσότερους- από τους παρακάτω φορείς:

  • Σύλλογος Αγέννητου παιδιού “Η Αγκαλιά”

Λεωφόρος Αθηνών 84, Αθήνα

Τηλέφωνο: 2108828788

  • Κιβωτός του Κόσμου

Ζηνοδώρου 3 & Καλλικλέους, Κολωνός

Τηλέφωνο: 2105141953

  • Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Αττικής “Η Μητέρα”

Λεωφόρος Δημοκρατίας 65, Ίλιον

Τηλέφωνο: 2132015700

  • Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα

27ο χλμ. Λεωφόρου Μαραθώνος, Οικισμός Νέος Βουτζάς (Είσοδος Α’), Μάτι Αττικής

Τηλέφωνο: 2294079240-1

  • Ελληνική Εταιρεία Παιγνιοθήκης

Καμελίων 48, Παλαιό Ψυχικό

Τηλέφωνο: 2106717948

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ