Δημιουργία παιδικών χαρών για ΑμεΑ

0

Η συλλογική χρηματοδότηση μιας παιδικής χαράς για ΑμεΑ στον νομό Aττικής και μιας δεύτερης στον νομό Θεσσαλονίκης.

Συνοπτικά

  • Αν το ποσό που θα συγκεντρωθεί είναι μικρότερο του στόχου, θα διατεθεί για την προσαρμογή υφιστάμενων παιδικών χαρών στις ανάγκες ΑμεΑ.
  • Γιατί τα παιδιά με κινητικές ή πνευματικές αναπηρίες νιώθουν την ίδια ανάγκη για παιχνίδι όπως όλα τα υπόλοιπα παιδιά. Μια ανάγκη που δεν έχουμε δικαίωμα να τους στερήσουμε.
  • Γιατί είμαστε η μόνη ανεπτυγμένη χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει προβλέψει για κάτι τόσο απλό μα τόσο σημαντικό!
  • Γιατί με μια συμβολική συμμέτοχή θα εξασφαλίσουμε χιλιάδες ανεκτίμητα χαμόγελα.

Το παιχνίδι αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής αλλά και σωματικής ανάπτυξης των παιδιών. Έτσι και τα παιδιά με κινητικές ή πνευματικές αναπηρίες νιώθουν την ανάγκη να ανέβουν σε μια κούνια, να κατέβουν μια τσουλήθρα, να ισορροπήσουν ή να αναρριχηθούν, μα πάνω απ’ όλα να γελάσουν! Μια επιθυμία που δεν διαφοροποιείται σε τίποτα από τα υπόλοιπα παιδιά… μια δυνατότητα που οφείλουμε ως άνθρωποι, ως κοινωνία να τους παρέχουμε!

Το παιχνίδι όμως αποτελεί και μια υπέροχη ευκαιρία κοινωνικοποίησης, μια αφορμή να εκτιμήσουν τα υπόλοιπα παιδιά τις ομοιότητες τους με άτομα με ειδικές ανάγκες και να μάθουν να διαχειρίζονται και να συνυπάρχουν με τις ανάγκες αυτών. Μια εμπειρία που αν τους γίνει βίωμα, θα μετατρέψει τον κόσμο μας σε ένα μέρος πιο τρυφερό μα και φιλικό προς όλους.

Το θέμα αυτό χρήζει της προσοχής όλων, δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι πατρίδα για χιλιάδες Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), το μεγαλύτερο μέρος εκ των οποίων κατοικούν στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία.

Προκαλεί λοιπόν θλίψη το γεγονός ότι στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, δύο περιοχές που οριοθετούν δημογραφικά τον μισό πληθυσμό της χώρας, δεν υπάρχει πρόβλεψη για την διασκέδαση παιδιών με αναπηρίες. Ελάχιστες παιδικές χαρές επιτρέπουν την πρόσβαση σε ΑμεΑ, ενώ ΚΑΜΙΑ, στην ευρύτερη περιοχή, δεν διευκολύνει το ακίνδυνο παιχνίδι των παιδιών.

Το πρόβλημα αυτό όμως δεν αφορά άμεσα το 99% του ελληνικού πληθυσμού, με την κατάσταση να φαντάζει σε πολλούς ως κάτι το λογικό… Είναι όμως; Όχι… βεβαίως και όχι!!!

Εναλλακτικός τρόπος συμμετοχής(χωρίς απαίτηση εγγραφής)
Μπορείτε να στηρίζετε την πρωτοβουλία αυτή με δωρεά στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό:

Αριθμός Λογαριασμού: 863/470156-94
IBAN: GR 54 0110 8630 0000 8634 7015 694
Swift: ETHNGRAA
*Παρακαλούμε συμπεριλάβετε την διεύθυνση του email σας και #6 κατά την συναλλαγή

Στα περισσότερα προηγμένα κράτη υπάρχει σχετική νομοθετική πρόβλεψη. Στις ΗΠΑ π.χ. όλες οι δημόσιες παιδικές χαρές που κατασκευάστηκαν ή ανακαινίστηκαν μετά τις 15 Μαρτίου του 2012, οφείλουν (βάση νόμου ADA) να είναι προσβάσιμες σε παιδιά με κινητικά προβλήματα. Και με τον όρο «προσβάσιμες» δεν νοείται απλά η παρουσία μιας ράμπας στην είσοδο του χώρου, αλλά μια ολιστική σχεδιομελέτη που περιλαμβάνει υλικά των οποίων οι επιφάνειες διευκολύνουν την χρήση από ΑμεΑ. Έτσι τα δάπεδα οφείλουν να αποσβαίνουν ενδεχόμενη πτώση σε μεγάλο βαθμό και τα παιχνίδια να διευκολύνουν την δίοδο, άνοδο και ελεύθερη κίνηση ειδικού εξοπλισμού (π.χ. αναπηρικών καροτσιών). Προσοχή, αυτό ισχύει για όλες ανεξαιρέτως τις παιδικές χαρές!

Το πρόβλημα εκτείνεται όμως και στα αδέρφια παιδιών με κινητικούς περιορισμούς που αναγκάζονται να προσαρμόσουν το παιχνίδι τους στις ιδιαιτερότητες και τους περιορισμούς της οικογένειας τους. Ταλανίζει ενήλικες με αναπηρίες που δεν δύνανται να συμμετάσχουν στο παιχνίδι των παιδιών τους. Όλα αυτά απαιτούν προσβασιμότητα των χώρων και εργονομική διάταξη των παιχνιδιών που να εξασφαλίζει την ασφαλή διέλευση ΑμεΑ. Ένας τέτοιος ορθολογικός σχεδιασμός θα διευκόλυνε επίσης την μετακίνηση ατόμων τρίτης ηλικίας που συνοδεύουν τα εγγόνια τους στο παιχνίδι. Με απλά λόγια, το πρόβλημα αφορά όλους μας και ας μην ξεχνάμε πως πολλές αναπηρίες είναι επίκτητες, και κανείς μας δε απαλλάσσεται από τον κίνδυνο να ενταχθεί σε αυτήν την ολοένα αυξανόμενη μειονότητα που μέχρι σήμερα στοχευμένα αγνοούσε.

Το ποσό που θα συλλεχθεί από την πρωτοβουλία αυτή, θα διατεθεί για την δημιουργία μιας τέτοιας παιδικής χαράς στον νομό Αττικής και μιας δεύτερης στον νομό Θεσσαλονίκης. Το μέγεθος των χώρων, το πλήθος και οι παραλλαγές των παιχνιδιών (από μία κούνια ως ένα πάρκο αθλητικής διαπαιδαγώγησης) θα καθοριστεί από το ύψος του τελικού ποσού, αλλά και τους χώρους που θα μας διατεθούν από τους δήμους στους οποίους τελικά θα εγκατασταθούν.

Η ομάδα της Changing Greece είναι σε συνεχείς συζητήσεις με τους δήμους των εν λόγω περιφερειών για να εξασφαλίσει εύκολα προσβάσιμους χώρους με δυνατότητα παρακείμενης στάθμευσης. Στην περίπτωση που τα χρήματα που συλλεχθούν υπερκαλύψουν το κόστος δημιουργίας των δύο πάρκων, τότε το πλεόνασμα θα διατεθεί σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες άλλων δήμων.

Προσοχή, δεν επιδιώκουμε την δημιουργία μιας παιδικής χαράς για μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα αλλά την κατασκευή ενός χώρου φιλικού προς όλα τα παιδιά. Γατί το χαμόγελο ενός παιδιού είναι ανεκτίμητο και η συμμετοχή όλων μας καταλυτική!

«Το ομαδικό παιχνίδι είναι απαραίτητο τμήμα της παραγωγικής σκέψης» A. Einstein

Περισσότερες πληροφορίες, εδώ .