9 εναλλακτικές μπέιμπι σίτινγκ για μονογονείς

0

Το ότι τα παιδιά θα αρρωσταίνουν, είναι αναπόφευκτο και δυστυχώς δεν θα μπορείτε πάντα να παίρνετε άδεια από τη δουλειά. Επομένως, εάν πρέπει κάποιες στιγμές να βρείτε μπέιμπι σίτερ τη τελευταία στιγμή, σκεφτείτε τις ακόλουθες επιλογές:

1. Ο άλλος γονέας

Εάν έχετε τη συνεπιμέλεια του παιδιού με τον/την πρώην σας, εκείνος/η είναι το πρώτο άτομο που πρέπει να σκεφτείτε. Σίγουρα και για εκείνον/η δεν είναι εύκολο να πάρει άδεια από τη δική του/της δουλειά, είναι όμως σημαντικό να μοιράζεστε τις ευθύνες και αυτό είναι ένα σημαντικό κομμάτι της συν-επιμέλειας. Ακόμη κι αν από την εμπειρία σας μαζί του/της, ξέρετε εκ των προτέρων πως θα σας πεί όχι, δεν χάνετε τίποτα να του/της το ζητήσετε. Η απάντηση μπορεί και να σας εκπλήξει!

2. Παππούδες

Εάν οι γονείς σας μένουν κοντά σας, μπορείτε να τους ζητήσετε να σας εξυπηρετήσουν μία μέρα. Πολλοί παππούδες προσφέρονται από μόνοι τους ακόμη και στιγμές που δεν χρειάζεται, από αγάπη για τα εγγόνια τους. Μπορεί να μην έχετε τις καλύτερες σχέσεις, αλλά πιστέψτε μας: Σε περίπτωση που τους το ζητήσετε, εκείνοι θα χαρούν περισσότερο από εσάς, ακόμη κι αν δεν το δείξουν!

3. Θείες/Θείοι

Ακόμη κι αν τα αδέρφια ή τα ξαδέρφια σας εργάζονται, είναι πιθανόν να έχουν πιο ευέλικτο ωράριο ή να κάνουν μια εξαίρεση για εσάς και να πάρουν άδεια από τη δουλειά τους.. Μπορείτε κάλλιστα να προσφερθείτε  να τους κάνετε μια εξυπηρέτηση ή μια δουλειά στο σπίτι για να τους ευχαριστήσετε!

4. Φίλοι

Οι φίλοι είναι άλλη μια εκδοχή μπέιμπι σίτινγκ και θα μπορούσαν ενδεχομένως να σας βοηθήσουν, ειδικά όσοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή άνεργοι (και δυστυχώς, από τους τελευταίους, έχουμε πολλούς). Αν δεν έχετε ένα συμβολικό ποσό να τους δώσετε, μπορείτε πάλι να προσφερθείτε να κάνετε κάτι για εκείνους ώστε να τους ευχαριστήσετε. Μην κάνετε το λάθος να παραβλέψετε φίλους που δεν έχουν παιδιά ή που τα παιδιά τους είναι πολύ μεγαλύτερα. Εάν είναι άνθρωποι υπεύθυνοι που τους ξέρετε και τους εμπιστεύεστε, μπορείτε να τους το ζητήσετε!

5. Προηγούμενες νηπιαγωγοί ή/και μπέιμπι σίτερ

Ανατρέξτε στον τηλεφωνικό κατάλογο του κινητού σας ώστε να βρείτε το τηλέφωνο κάποιας μπέιμπι σίτερ που φύλαγε το παιδί σας στο παρελθόν (με τη προυπόθεση ότι δεν διακόψατε τη συνεργασία σας για σοβαρό λόγο) ή κάποιας νηπιαγωγού από τον παιδικό σταθμό που πήγαινε το παιδί σας. Ακόμη κι αν καμία από τις παραπάνω επαγγελματίες, δεν είναι διαθέσιμη, μπορούν να σας συστήσουν κάποια άλλη επαγγελματία, που θα μπορούσε να σας εξυπηρετήσει. Βασική προυπόθεση, αν τελικά επικοινωνήσετε με κάποια μπέιμπι σίτερ που σας έχουν συστήσει αλλά δεν ξέρετε προσωπικά, να την καλέσετε μία μέρα πρίν προκειμένου να τη γνωρίσετε και εσείς αλλά κυρίως το παιδί!

6. Γείτονες

Υπολογίστε τους γείτονες ως πιθανούς μπέιμπι σίτερ. Γνωρίζουν τα παιδιά σας και παρ’ όλο που μπορεί να μην είστε κολλητοί, έχετε σίγουρα μια κάποια αίσθηση για το πώς σχετίζονται με το παιδί σας στο οποίο, συν τοις άλλοις, οι μορφές των γειτόνων, του είναι οικείες.

7. Άλλοι γονείς

Κάντε μια λίστα με όλους τους γονείς που γνωρίζετε από τα σχολείο του παιδιού σας ή από άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες και ξεκαθαρίστε ποιους γνωρίζετε πιο καλά από άλλους. Για παράδειγμα μπορεί ο τρόπος  που μεγαλώνετε το παιδί σας να ταιριάζει με κάποιου άλλου γονέα ή κάποιος γονέας να είχε στο παρελθόν φυλάξει το παιδί σας για λίγο. Μπορεί το να τους ζητήσετε κάτι τέτοιο να σας κάνει να νιώθετε αμήχανα αλλά μπορεί μια τέτοια χάρη να σημάνει και την αρχή μιας νέας δυνατής φιλίας!

8. Άλλος μονογονέας

Υπάρχει κάποιος άλλος μονογονέας (μαμά ή μπαμπάς) που να γνωρίζετε από άλλες ομάδες ή από τη γειτονιά και το σχολείο του παιδιού, που να δουλεύει διαφορετικές ώρες από εσάς; Σκεφτείτε αν μπορείτε να συνεργαστείτε σε πιο μόνιμη βάση, ανταλλάσσοντας τη φύλαξη των παιδιών σας, σε περίπτωση ανάγκης.

9. Δουλειά

Το ξέρουμε ότι δεν είναι σωστό ούτε επαγγελματικό να φέρνετε το παιδί στη δουλειά διότι τόσο εσείς όσο και οι συνάδελφοι αλλά και το παιδί ενδεχομένως να ταλαιπωρηθείτε. Εάν το παιδί δεν είναι βαριά άρρωστο, δεν υπάρχει κανένας που να μπορεί να σας το κρατήσει και οι συνθήκες εργασίας σας, το ευνοούν (μικρή εταιρία, λίγο προσωπικό, μικρή κινητικότητα, απουσία καπνιστών) παρακαλέστε τον εργοδότη ή τον προϊστάμενο σας, να σας επιτρέψει να φέρετε το παιδί στο γραφείο για λίγες ώρες με το επιχείρημα ότι θα κάτσετε για λίγο προκειμένου να τελειώσετε κάποιες πολύ σημαντικές εργασίες και να φύγετε. Πιστεύουμε πως θα το εκτιμήσει και θα σας επιτρέψει για μία μόνο φορά να έχετε το παιδί μαζί σας σε ολόκληρο το ωράριο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα γίνεται κατ’ εξακολούθηση ή πως το παράδειγμά σας θα προσπαθήσουν στο μέλλον να μιμηθούν και άλλοι υπάλληλοι (εκτός αν ενωθείτε να φτιάξετε συλλογικά έναν παιδικό σταθμό σε κάποιο χώρο της εταιρίας κατόπιν συμφωνίας με τον εργοδότη ή σε κάποια δομή του δήμου της περιοχής σας, όπου για περισσότερες οδηγίες μπορείτε να ανατρέξετε εδώ!).