fbpx

Χωρίζουμε σαν φίλοι, μένουμε πάντα νονοί: Γίνεται να χαλάσεις τη φιλία και όχι την κουμπαριά;

ADVERTISEMENT

Πόσα παιδιά είναι ευχαριστημένα από το νονό ή τη νονά τους; Πόσα περιμένουν το δωράκι που ναι μεν έρχεται κάθε φορά αλλά από τους γονείς στη προσπάθεια να καλύψουν τον ανύπαρκτο και αδιάφορο νονό και να μην στενοχωρηθεί το αγγελούδι τους; Αλλά και πόσα παιδιά μένουν τελικά παραπονεμένα  από έναν νονό που λάμπει, μέσα από την απουσία του;

Πως τελικά, όταν χαλάει μια φιλία, χαλάει και η κουμπαριά; Και τι γίνεται με το βαφτιστήρι, που τελικά πληρώνει τα πείσματα και τον εγωισμό των …μεγάλων;


ADVERTISEMENT

Και όμως, το βλέπουμε συχνά, όπου απομακρύνονται ή τσακώνονται οι γονείς με τους νονούς, χαλάει η φιλική σχέση και επειδή εκείνοι δεν θέλουν να βλέπουν ο ένας τον άλλον, χάνει και το παιδί το νονό του! Και το να τσακωθούν οι φίλοι μεταξύ τους είναι κάτι που συμβαίνει – αν και αναρωτιέμαι για το είδος της φιλίας… Το παιδί;

Φαίνεται λοιπόν πόσο επιπόλαια οι γονείς πολλές φορές επιλέγουν το νονό του παιδιού τους, πόσο παρορμητικά και ανώριμα, επειδή κάνουν παρέα μαζί «αυτό το φεγγάρι». Και βέβαια, εννοείται πως κανείς δεν δίνει σημασία στο τι σημαίνει να είσαι νονός ή νονά! Ο συμβολισμός προφανώς έχει χαθεί πίσω από τις κοινωνικές σχέσεις με τα …κοινωνικά ανταλλάγματα-έχετε δει φαντάζομαι πόσα βαφτιστήρια έκαναν οι πολιτικοί στις Ελληνικές ταινίες για τα… «ψηφαλάκια».

Νονός είναι ο πνευματικός γονιός του παιδιού, όπου όταν εξαφανίζεται, το παιδί είναι σαν να ορφανεύει… και μέσα του βιώνει την απώλεια αυτή! Έχετε παρατηρήσει με πόση χαρά τον περιμένει; Νομίζετε πως είναι μόνο το δώρο που περιμένει με λαχτάρα; Όχι, είναι μία σχέση ζωής, μία δεύτερη μητρική ή πατρική αγκαλιά, δείτε την περηφάνια με την οποία το παιδί μιλάει για το νονό του και την απογοήτευση όταν εκείνος …εξαφανίζεται!

Πώς μπορεί να επέλθει μια ισορροπία και ο νονός να μην στερηθεί το δικαίωμα να βλέπει το παιδί;


ADVERTISEMENT

Τρόποι υπάρχουν για να εκπληρώσει τα «καθήκοντα» ο νονός, όσον αφορά το δώρο στο βαφτιστήρι, στέλνοντάς το με κάποιον ή και με …courier όπως κάνουν κάποιοι που δεν θέλουν να έρθουν σε επαφή με τους γονείς! Με τον τρόπο αυτόν, δεν εξαφανίζεται εφόσον είναι τυπικός, δεν είναι όμως και εκεί ως ζεστή παρουσία.

Αν εμείς οι «μεγάλοι» ήμασταν πιο ώριμοι, θα μπορούσαμε να διαχωρίσουμε στο μυαλό μας πως άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Όπως όταν χωρίζουν οι γονείς εξακολουθούν και παραμένουν γονείς, έτσι ακριβώς και ο νονός, ο πνευματικός γονιός εξακολουθεί και παραμένει πνευματικός γονιός. Βέβαια θα μου πείτε, πόσοι γονείς χρησιμοποιούν τα παιδιά τους και τα κακοποιούν συναισθηματικά για να εκδικηθούν τον άλλον γονιό; Ουκ ολίγοι. Πως λοιπόν περιμένουμε να υπάρξουν ώριμες συμπεριφορές, όταν μάλιστα με τον νονό δεν είμαστε δεμένοι και νομικά; 

Παρόλα αυτά, επιμένω, πως το παιδί έχει το δικαίωμα να βλέπει το νονό του, σαν να έβλεπε τον χωρισμένο γονιό…

Κι αν τελικά είναι ο νονός αυτός που δεν θέλει να έρχεται πια;

Ναι, μπορεί λόγω της παρεξήγησης με τους γονείς, να μην νιώθει την ανάγκη να δει το βαφτιστήρι του ή να θεωρεί πως «δεν έγινε και τίποτα». Μπορεί επίσης, να είναι αδιάφορος, να διαμένει μακριά ή απλά να θεωρεί πως …όλα αυτά είναι ξεπερασμένα…

Πώς το εξηγούμε στο παιδί;

Απλά, θα του πούμε την αλήθεια, όσο και να μας δυσκολεύει! Μπορεί να είναι πιο εύκολο να πούμε πως βρίσκεται στο εξωτερικό πια λόγω …δουλειάς και γι αυτό δεν έρχεται, αναπληρώνοντας τις τυπικές υποχρεώσεις των δώρων από εμάς τους γονείς, λέγοντας όμως ψέματα και «κοροϊδεύοντας» το παιδί, σαν να μην μπορεί να το αντέξει… Στην ουσία βέβαια, κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας, εφόσον εκείνο καταλαβαίνει πολύ καλά πως κάτι συμβαίνει, είτε από μισόλογα, είτε από το ύφος μας όταν τον αναφέρει… Σήμερα μάλιστα, που και μέσα από την τεχνολογία μπορούμε να έχουμε ήχο και εικόνα του συνομιλητή μας και ας βρίσκεται και στην …Ανταρκτική, καταλαβαίνουμε πως οι δικαιολογίες είναι …απλά δικαιολογίες!

Προσοχή στην επιλογή νονού και νονάς! Ας είμαστε λοιπόν πιο προσεκτικοί στην επιλογή μας αυτή και ας γίνουμε και λίγο «αγενείς ή κακοί» όταν μας ζητούν φίλοι, γνωστοί ή άτομα που δεν έχουμε στενό δέσιμο να κάνουμε την κουμπαριά! Ας προτιμήσουμε ένα συγγενικό άτομο για να είμαστε – όσο είναι δυνατόν – πιο σίγουροι πως το παιδί μας δεν θα «ορφανέψει».

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια
Αίαντος 13, Βριλήσσια, Τ.Κ. 15235
Τηλέφωνο: 6944280428

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ