fbpx

Χρειάζεται θεραπεία το παιδί μου μετά το διαζύγιο;

| 7 Μαΐου 2015
ADVERTISEMENT

Πολλές έρευνες έχουν γίνει σχετικά με τις επιπτώσεις του διαζυγίου στα παιδιά. Δεν είναι ασυνήθιστο να δει κανείς σημάδια κατάθλιψης, άγχους και προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά, τους πρώτους έξι μήνες έως ένα χρόνο μετά το διαζύγιο. Μέχρι και το ένα τρίτο των παιδιών που προέρχονται από οικογένειες που οι γονείς έχουν χωρίσει, θα συνεχίσουν να έχουν προβλήματα που σχετίζονται μ’ εκείνο ακόμα και πέντε χρόνια μετά.

Τα παιδιά που έχουν βιώσει διαζύγια με λίγες συγκρούσεις είναι σε καλύτερη θέση από εκείνα που έχουν βιώσει πολύκροτα διαζύγια, αλλά δεδομένου ότι τα περισσότερα διαζύγια είναι συγκρουσιακά, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει που οι γονεϊκές αντιπαραθέσεις, η οικονομική αστάθεια που συνήθως έπεται του διαζυγίου ή η επιδείνωση των σχέσεων γονέων-παιδιού, μπορεί να κάνουν το παιδί να χρειάζεται βοήθεια.


ADVERTISEMENT

Οι περισσότεροι γονείς αδυνατούν να κατανοήσουν ή να δουν ότι το παιδί τους αντιμετωπίζει συναισθηματικά προβλήματα, πράγμα που οφείλεται στη στρεβλή πεποίθηση ότι τα παιδιά είναι «ανθεκτικά». Για το λόγο αυτό, τα παιδιά με συναισθηματικά προβλήματα που απορρέουν από το διαζύγιο δεν λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται για να προσαρμοστούν στις αλλαγές.

Πως να καταλάβεις αν το παιδί σου χρειάζεται θεραπεία μετά το διαζύγιο

Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβεις εάν ή όχι το παιδί σου χρειάζεται θεραπεία είναι να δεις τι είναι “κανονικό” και τι δεν είναι στη συμπεριφορά του, κατά τη διάρκεια του διαζυγίου ή μετά από αυτό. Εάν το παιδί σου είναι χαμηλών τόνων και ξαφνικά αρχίζει να ξεσπά, ο λόγος μπορεί να είναι το άγχος λόγω του διαζυγίου σας. Ίσως είναι δύσκολο να το παραδεχτείς αλλά η δουλειά του γονιού είναι να βλέπει τα πράγματα κατάματα , να μην εφευρίσκει δικαιολογίες για τις αλλαγές στη συμπεριφορά και τις συνήθειες του παιδιού και να σκέφτεται σοβαρά το κατά πόσο ή όχι το παιδί χρειάζεται βοήθεια για ν’ αντιμετωπίσει το άγχος του.


ADVERTISEMENT

Ως γονείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας την υποστήριξη που χρειάζονται. Είναι εύκολο να απορρίψεις την ιδέα της θεραπείας λόγω της πεποίθησης ότι κανένας δεν ξέρει πώς να παρέχει την υποστήριξη που μόνο οι γονείς μπορούν να προσφέρουν.

Όμως η αξία της θεραπείας έγκειται στο ότι ένας ειδικός μπορεί να σου προσφέρει μια αμερόληπτη γνώμη για το εάν ή όχι το παιδί σου έχει προβλήματα λόγω του διαζυγίου. Ο θεραπευτής είναι ένας αντικειμενικός παρατηρητής, χωρίς συναισθηματικό δέσιμο και μερικές φορές, αυτό είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται ένα παιδί. Κάποιος με τον οποίο να μιλήσει, ο οποίος θα το ακούσει και θα επικυρώσει τις ανάγκες του.

Ποια είναι τα οφέλη της θεραπείας;

Αν θέλεις να ζητήσεις επαγγελματική βοήθεια για το παιδί σου, η θεραπεία θα:

  • Μάθει στο παιδί σου να είναι ενεργό κατά την αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα.
  • Μάθει στο παιδί σου να λαμβάνει προληπτικά μέτρα όταν αντιμετωπίζει αγχωτικές καταστάσεις.
  • Δείξει στο παιδί σου μια διαφορετική οπτική για το τι συμβαίνει στη ζωή του.

Πρέπει να προσθέσω ότι η θεραπεία δεν θα λειτουργήσει, εάν το παιδί σου δεν ενδιαφέρεται και δεν  είναι πρόθυμο να συμμετάσχει. Ένα παιδί θα ωφεληθεί μόνο αν θελήσει να μιλήσει για τα προβλήματα του σ’ ένα τρίτο πρόσωπο. Εάν νομίζεις ότι το παιδί σου χρειάζεται θεραπεία, αλλά το παιδί δεν συμφωνεί με την ιδέα σου, θα σου πρότεινα ως γονιός, να ξεκινήσεις εσύ θεραπεία. Το να μάθεις να αντιμετωπίζεις και να διαπραγματεύεσαι τα δικά σου συναισθηματικά ζητήματα θα συνδράμει στο να να βοηθήσεις το παιδί σου που αντιτίθεται στην ιδέα της θεραπείας.

Εκτός από έναν ειδικό υπάρχουν και άλλες πηγές βοήθειας όπως το σχολείου του παιδιού σου. Μίλησε με τον/τη δάσκαλο/α του παιδιού , για να δεις αν υπάρχουν σχολές γονέων ή ενημερωτικές ομιλίες ή για να παρατηρεί λίγο παραπάνω το πώς φέρεται και πώς κινείται το παιδί μέσα στο σχολικό περιβάλλον.

Το ότι παίρνεις διαζύγιο δεν σημαίνει πως το παιδί σου θα έχει οπωσδήποτε προβλήματα ή πως αυτά του τα προβλήματα θα πηγάζουν οπωσδήποτε από το χωρισμό σου με τον μπαμπά ή τη μαμά του. Καλό είναι όμως να λάβεις κάποια προληπτικά μέτρα για να βοηθήσεις το παιδί σου είτε βλέποντας έναν ειδικό, είτε συμμετέχοντας σε σχολές γονέων που θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις την αλλαγή και να βοηθήσεις και το παιδί σου προς αυτή τη κατεύθυνση.

Πηγη: http://divorcesupport.about.com/


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ