fbpx

Το διαζύγιο των γονιών, μπορεί να επηρεάζει το παιδί για χρόνια

| 4 Ιουνίου 2014
ADVERTISEMENT

Οι υγιείς δυναμικές μέσα στην οικογένεια, βοηθούν παιδιά και γονείς να βαδίζουν στη σωστή τροχιά. Οι γονείς αναλαμβάνουν ευθύνες και υποχρεώσεις και τα παιδιά ακολουθούν ώσπου να φύγουν από τη «φωλιά». Οι γονείς φροντίζουν θέματα που αφορούν τους ενήλικες και τα παιδιά μαθαίνουν χωρίς να είναι εκείνα που αποφασίζουν. Μέχρι που οι γονείς χωρίζουν…

Όταν συμβαίνει αυτό, η δυναμική της οικογένειας μπορεί να κάνει 180 μοίρες στροφή. Το μεγαλύτερο σε ηλικία παιδί, π.χ. ο μεγαλύτερος γιός της οικογένειας, μπαίνει ξαφνικά στο ρόλο του άντρα-προστάτη του σπιτιού για λίγο ή για περισσότερο καιρό. Ή μπαίνει σε αυτό το ρόλο πιστεύοντας πως έτσι θα βοηθήσει. Η κόρη της οικογένειας μπορεί να γίνει το έμπιστο πρόσωπο της μητέρας που έχει εγκαταλειφθεί ή έχει απλώς μείνει «πίσω» ενώ ο πατέρας και η κόρη, μπορεί να λειτουργήσουν “συντροφικά”, όταν η μητέρα είναι εκείνη που εγκαταλείπει την οικογένεια. Όλα τα παραπάνω, αναγκάζουν τα παιδιά να αφήσουν τη παιδική τους ηλικία, πρίν την ώρα τους!


ADVERTISEMENT

Ανεξάρτητα από το πόσο φιλικός είναι ένας χωρισμός ή ένα διαζύγιο, μια τόσο μεγάλη αλλαγή μέσα στην οικογένεια έχει αναπόφευκτες συνέπειες για τα παιδιά. Εκεί όπου κάποιος έχει ένα Χ ρόλο μπορεί να έχει έναν άλλον ή κανέναν. Μπορεί ο γονιός να φέρει στο σπίτι έναν καινούριο σύντροφο που να μην τον συμπαθούν τα παιδιά ή μπορεί το παιδί μεγαλώνοντας να φέρει ένα νέο σύντροφο που να μην τον συμπαθούν οι γονείς.

Σε περιπτώσεις διαζυγίου όπου τα πράγματα πάνε καλά, οι αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να μην προξενήσουν τόσο μεγάλη ζημιά ωστόσο καλό είναι να μην υποτιμήσεις, την αίσθηση απώλειας που –έτσι κι αλλιώς-βιώνει το παιδί. Σίγουρα όταν οι συνθήκες είναι καλές και κυρίως, όταν στο παιδί δίνεται η ευκαιρία να εκφράσει τα συναισθήματά του, όλα αυτά το βοηθούν το παιδί να προσαρμοστεί και να σταθεί στα πόδια του πιο εύκολα.

Σε αντίθεση περίπτωση, εκεί δηλαδή που υπάρχουν φωνές, παγερή σιωπή, πόρτες που χτυπάνε, χαρακτηρισμοί, βρισιές και ένα συνεχόμενο δράμα μεταξύ των γονιών, το διαζύγιο για το παιδί είναι μια κατάσταση πολύ πιο δύσκολη. Το παιδί παύει να νιώθει ασφάλεια και μπορεί ,για να μην αναστατώσει τους γονείς του, να μην το εκδηλώσει. Ή μπορεί να χάσει τον έλεγχο και να αρχίσει να παραφέρεται. Τέτοιου είδους καταστάσεις μέσα στην οικογένεια, εμποδίζουν την ομαλή συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.


ADVERTISEMENT

Όταν το παιδί χάνει την αίσθηση ασφάλειας στο σπίτι του εξαιτίας μιας δραματικής απώλειας ή αλλαγής για οποιοδήποτε λόγο, τότε «κολλάει» συναισθηματικά σε εκείνη τη περίοδο της ζωής του. Αν για παράδειγμα οι γονείς του πήραν διαζύγιο όταν το παιδί ήταν στο δημοτικό, μπορεί να συνεχίσει να ζητά την προσοχή και στην εφηβεία ή στην ενήλικη ζωή του, όπως δηλαδή έκανε όταν ήταν στο δημοτικό.  Αν οι γονείς πήραν διαζύγιο όταν το παιδί βρισκόταν στην εφηβεία, μπορεί στην ενήλικη ζωή του, να συνεχίσει να έχει κάποιες συνήθειες ή αντιλήψεις από εκείνη τη περίοδο.

Μια επίσκεψη σε έναν ειδικό, θα ωφελήσει την οικογένεια και θα βοηθήσει το παιδί να προχωρήσει και να ανακτήσει το αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας. Αν όμως αυτή η τόσο στρεσογόνος φάση στη ζωή του, μπεί κάτω απ’ το χαλί, τότε μπορεί να ξαναβγεί στην επιφάνεια και σε χειρότερη μορφή, μέχρι και πολλά χρόνια αργότερα όταν θα είναι ενήλικος και μάλιστα με αυξημένες πιθανότητες για νεύρωση ή κατάθλιψη.

Ναι το διαζύγιο είναι ανθρώπιινο, είναι ένα γεγονός που μπορεί να συμβεί. Μερικές φορές τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά, μερικές όχι. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να ξέρεις ότι οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη κατά τη διάρκεια του διαζυγίου, μπορεί να  «παγώσει» το χρόνο στη ζωή του παιδιού και μεγαλώνοντας να μείνει προσκολλημένο συναισθηματικά, στη φάση εκείνοι που οι γονείς του χώριζαν. Φρόντισε να δίνεις ευκαιρίες στο παιδί να ανοίγεται, να εκφράζεται και να επικοινωνεί μαζί σου. Αυτό δεν θα αλλάξει τη κατάσταση στην οικογένεια, ωστόσο θα βοηθήσει το παιδί να μην το περάσει όλο αυτό μόνο του αλλά και με τους δύο γονείς, ή αν δεν γίνεται τουλάχιστον με τον έναν, στο πλάι του!

Πηγή: http://blogs.psychcentral.com


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ