fbpx

Θέλω να μείνω με τον μπαμπά!

| 12 Σεπτεμβρίου 2014
ADVERTISEMENT

Η Μελίνα Γ. τα κατάφερνε μια χαρά και 4 χρόνια μετά το διαζύγιό της, η ζωή της κυλούσε ήρεμα. Ώσπου η φράση «Μαμά θέλω να μείνω με τον μπαμπά» συγκλόνισε τον κόσμο της.

«Η καρδιά μου σκίστηκε στα δύο» λέει η Μελίνα που χώρισε μετά από 19 χρόνια γάμου. Ο γιος της, όταν ζήτησε να μείνει με τον πατέρα του ήταν 17 χρονών, μια ηλικία όπου τα παιδιά «μπλέκουν» εύκολα. «Φυσικά αρνήθηκα να μείνει εκεί. Ο πατέρας του δεν τους έβαζε ποτέ κανόνες παρά μόνο λεφτά στις τσέπες» λέει πικραμένη η Μελίνα. Η επιθυμία του παιδιού να μείνει με τον πατέρα και μάλιστα μετά από αρκετά χρόνια παραμονής στο σπίτι με τη μητέρα, είναι κάτι που σχεδόν κανένας διαζευγμένος γονιός δεν περιμένει.


ADVERTISEMENT

Η σύμβουλος γάμου Stephanie Burchell λέει «Όταν το παιδί επιλέγει τον έναν γονιό έναντι του άλλου, τότε ο άλλος μπορεί να βιώσει συναισθήματα απόρριψης, προδοσίας και εγκατάλειψης».

Ανεξάρτητα από το τι ένιωθε, η αντίθεση της Μελίνας στην επιλογή του γιού της, έκανε τα πράγματα χειρότερα. «Ήταν μια πολύ σκληρή περίοδος για όλους. Όταν εναντιώθηκα στην απόφασή του άρχισε να κανει πολύ άσχημα πράγματα στο σπίτι σε σημείο να φοβάμαι για την ασφάλεια των άλλων δύο παιδιών μου. Τολμώ να πω ότι περάσαμε τόσο δύσκολα που σχεδόν χάρηκα που έφυγε».

Τι κάνει ένα παιδί να θέλει να αλλάξει σπίτι;
«Μερικές φορές το παιδί επιθυμεί έντονα να έχει μια σχέση υποστήριξης και αγάπης με τον άλλο γονιό ενώ άλλες φορές η επιθυμία αυτή είναι απλά μια προσπάθεια να γεμίσει το κενό που για κάποιους λόγους δεν αναπληρώνει ο γονιός που έχει την επιμέλεια» λέει η Stephanie Burchell.
«Αυτή η επιθυμία, συνήθως εκδηλώνεται όταν το παιδί μπαίνει στην εφηβεία και προσπαθεί να μειώσει τις συγκρούσεις στο περιβάλλον του, ελπίζοντας πως στο άλλο σπίτι, θα υπάρχουν λιγότεροι κανόνες και περισσότερη ελευθερία να κάνει ό,τι θέλει» λέει η κλινική παιδοψυχολόγος Michelle New. «Είναι η κλασσική αντίληψη που έχουμε όλοι οι άνθρωποι ότι η άλλη όχθη είναι πάντα καλύτερη ακόμη κι αν στη πορεία αποδεικνύεται ότι δεν είναι!».


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο στην Ελλάδα, και όπως έχουμε αναφερθεί σε παλαιότερο άρθρο μας εδώ, αν το παιδί θελήσει να φύγει από το σπίτι του γονέα που έχει την επιμέλειά του και να ζήσει στο σπίτι του έτερου γονέα, θα πρέπει ο γονέας που δεν έχει την επιμέλεια να υποβάλει σχετική αίτηση στο δικαστήριο, αιτιολογώντας αυτήν και αναφέροντας συγκεκριμένα τη βούληση του τέκνου να ζήσει μαζί του, ώστε να ληφθεί αυτή υπόψη από το δικαστήριο, το οποίο ενδεχομένως θα ζητήσει να εξετάσει και το τέκνο για να διαπιστώσει την ωριμότητα της απόφασής του και το αν αυτή ανταποκρίνεται στην αληθή βούλησή του. Σε κάθε ηλικία μπορεί να ληφθεί υπόψη η γνώμη του τέκνου, αλλά συνήθως ιδιαίτερη βαρύτητα έχει για το δικαστήριο εάν ο ανήλικος έχει συμπληρώσει το δέκατο έτος της ηλικίας του. Αντίστοιχα, ο γονέας που του έχει ανατεθεί η επιμέλεια, εάν το τέκνο μετοικήσει αυθαίρετα στο σπίτι του έτερου γονέα, μπορεί να υποβάλει σχετική αίτηση κατά του γονέα που «πήρε» το τέκνο, καθώς και να υποβάλει μήνυση κατά του ίδιου για παραβίαση της δικαστικής απόφασης που αναθέτει την άσκηση της επιμέλειας στον ίδιο.

«Το παιδί μπορεί να επιμείνει τόσο που ο γονιός τελικά να εξαντληθεί και να δεχτεί. Σε πολλές περιπτώσεις ωστόσο, το πολύ μια εβδομάδα μετά, το παιδί καλεί τον γονιό από τον οποίο έφυγε και του ζητάει να γυρίσει» λέει η  Michelle New.

Ακόμη όμως κι αν δεν συμβεί αυτό, καλό είναι να μην το πάρεις προσωπικά και να μην το δείς σαν μια εγωιστική συμπεριφορά από τη πλευρά του παιδιού. Είναι σημαντικό να θυμηθείς ότι είτε το παιδί ζει μαζί σου είτε όχι, δεν παύεις να είσαι γονιός. Οι γονείς χωρίζουν μεταξύ τους, όχι με τα παιδιά τους και τα παιδιά, ό,τι κι αν γίνει, παραμένουν πιστά στους γονείς που τα φροντίζουν, τα αγαπούν και στηρίζουν τις επιλογές τους.

Όταν ο γιος της Μελίνας έγινε 21, τα πράγματα άλλαξαν. Ο πατέρας του άρχισε να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα οπότε και σταμάτησε να του δίνει χρήματα και εκείνος δεν είχε ιδέα πώς να πιάσει δουλειά και πώς να σταθεί στο κόσμο. Κι έτσι ο γιος της, επέστρεψε στο σπίτι της και σήμερα έχει πιάσει μια part time δουλειά ενώ κάνει και δουλειές στο σπίτι. Ήταν φανερό πως η Μελίνα άλλο παιδί άφησε να φύγει από το σπίτι και άλλο δέχτηκε πίσω.

Αν και το δικό σου παιδί θέλει να μείνει με τον/τη πρώην σύζυγο:

Μην κατηγορήσεις τον άλλο γονιό στο παιδί
Απόφυγε να φτιάξεις στο παιδί μια εικόνα όπου ο άλλος γονιός είναι ένα πρόσωπο λιγότερο επιθυμητό. Το παιδί θα νιώθει πάντα πίστη και αγάπη και για τους δύο γονείς του και δεν είναι σωστό να το πιέσεις να διαλέξει.

Καλύψου νομικά
Συζήτησέ το με τον/τη δικηγόρο σου. Αν το παιδί πάει να μείνει με τον άλλο γονιό, προνόησε να κάνετε κάποιο ιδιωτικό συμφωνητικό ή να ξεκινήσετε την οποία νομική διαδικασία. Επίσης σκέψου ότι ο άλλος γονιός θα έχει πλέον την επιμέλεια άρα και το δικαίωμα να αποφασίζει από το αν θα πάει εκδρομή με το σχολείο μέχρι το γιατρό που θα επισκεφθεί και τη φαρμακευτική αγωγή που θα ακολουθήσει.

Μείνε ενεργός/ή στη ζωή του παιδιού
Σιγουρέψου ότι ασκείς το δικαίωμα επισκέψεων και επικοινωνίας με το παιδί όσο πιο συχνά μπορείς και ότι ενημερώνεσαι για οτιδήποτε το αφορά.

Αναγνώρισε τη σημασία και του άλλου γονιού
Δώσε στο παιδί την «άδεια» να έχει μια ικανοποιητική σχέση αγάπης με τον άλλο γονιό. Μπορεί το διαζύγιο να είναι οριστικό αλλά η δυνατότητα να λειτουργείς θετικά και ευέλικτα, θα καθορίζει πάντα τη ζωή του παιδιού σου.

Πηγή: Divorce360


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ