fbpx

Τώρα που αρχίσαν τα σχολεία, τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο παιχνίδι εκτός σπιτιού

| 15 Σεπτεμβρίου 2017
ADVERTISEMENT

Το παιδί σου ξυπνά στις 7 το πρωί. Ακόμα και ο πιο σκληραγωγημένος ενήλικας πονάει, όταν πρέπει να σηκωθεί τέτοια ώρα. Φαντάσου τώρα το καημένο το παιδάκι σου, που θέλει λίγο να χουζουρέψει, να πρέπει να σηκωθεί κάθε μέρα (το τονίζω) τέτοια ώρα, να ντυθεί, να πλύνει τα δόντια του, να φάει πρωινό και να φορτωθεί στην πλάτη μία τσάντα 100 κιλών, για να περπατήσει μέχρι το σχολείο.

Μετά από μια ολόκληρη μέρα γραψίματος, διαβάσματος, με μαθηματικά, γλώσσα, ιστορία και φυσική, με ένα κεφάλι καζάνι από το διάλειμμα, που έτρεχε γύρω γύρω στο προαύλιο με τα άλλα παιδάκια, πρέπει να γυρίσει πάλι σπίτι με μία τσάντα ακόμα πιο φορτωμένη με τη νέα ύλη της ημέρας. Η ώρα πήγε 3:30. Και να πρέπει και να διαβάσει τα μαθήματά του για την επόμενη μέρα.


ADVERTISEMENT

Αυτό πάει πολύ. Είναι υπερβολικό για ένα μικρό παιδάκι.

Σκοπός είναι να αφήσεις και λίγο το παιδί σου να ξεκουραστεί, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να δει τηλεόραση ή να παίξει playstation ή να ξεστραβωθεί στον υπολογιστή ή στο κινητό για κανα δυο ώρες. Το αφήνω, αν και ξέρω, ότι δεν είναι και ό, τι καλύτερο. Το παιδί δεν χρειάζεται τηλεόραση ή υπολογιστή, για να ξεκουραστεί. Η λύση είναι αλλού.

Ένα παιδί, μόλις γυρίσει από το σχολείο, πρέπει κάτι να φάει και μετά να βγει έξω να παίξει. Ειδικά τώρα που ξεκίνησε το σχολείο, τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για παιχνίδι, περισσότερο από ποτέ.


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας του Παιδιού, ένα παιδί σήμερα περνάει 7 λεπτά την ημέρα έξω και 7 ώρες μπροστά σε μια οθόνη. Ο αριθμός αυτός πρέπει να αντιστραφεί, επειδή όλοι ξέρουμε, ότι ο χρόνος έξω κάνει σε όλους, όχι μόνο στα παιδιά. Ένας περίπατος στη φύση έχει αποδειχθεί, ότι βελτιώνει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη κατά 20%, σύμφωνα με μία μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Psychological Science».

Στο «Business Insider» αναφέρθηκαν αρκετές μελέτες, που έδειξαν, ότι ακόμη και μόνο το κοίταγμα εικόνων της φύσης «αποκαθιστούν την ψυχική και νοητική ισορροπία». Μια άλλη μελέτη στο «Japanese Journal of Hygiene» επεσήμανε, ότι «επειδή έχουμε ήδη δαπανήσει πάνω από το 99,99% της εξελικτικής ιστορίας μας στο φυσικό περιβάλλον, είμαστε ουσιαστικά προσαρμοσμένοι στη φύση». Πειράματα έδειξαν (με παράλληλη μέτρηση ορμονών, όπως η κορτιζόλη), ότι «η φύση μπορεί να ανακουφίσει από διάφορες αγχωτικές καταστάσεις με πολλούς και διάφορους τρόπους».

Βασικά, όλη η έρευνα κατέληξε στο εξής: Οι άνθρωποι λειτουργούν καλύτερα όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, κατά προτίμηση στη φύση. Τα παιδιά πρέπει να είναι έξω όσο το δυνατόν περισσότερο.

Με τόσες πολλές ώρες στο σχολείο και μετά αγγλικά και μετά διάβασμα, τα παιδιά χρειάζονται τη φύση περισσότερο από ποτέ. Πρώτον, ενισχύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Σειρά μελετών λένε ότι η βρωμιά, ειδικά τα βακτηρίδια, οι ιοί, ακόμα και η λάσπη μέσα από τα ρούχα «εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και εκπαιδεύουν τον οργανισμό μας να ξεχωρίζει, τί είναι βλαβερό και τί όχι».

Το περιοδικό «Nature» λέει ακόμη, ότι τα οφέλη, που αποκομίζει ένα παιδί από την αλληλεπίδρασή του με τη φύση, αφορούν πρώτα την υγεία του και μετά το σχολείο: «Η έκθεση σε μικρόβια στην παιδική ηλικία θεωρείται, ότι συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην προστασία των παιδιών από αλλεργίες και άσθμα».

Αλλά υπάρχει κάτι περισσότερο από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Με το σχολείο να απορροφά τις περισσότερες ώρες των παιδιών και να «κόβει» μέρος από τον ελεύθερό τους χρόνο, τα παιδιά δεν μπορούν να ασκήσουν φυσικές δεξιότητες. Η «Early Childhood News» σημειώνει: “Στο ύπαιθρο τα παιδιά μπορούν να παίξουν και να εξασκήσουν ελεύθερα διάφορες δεξιότητες, όπως το τρέξιμο, το άλμα, το σκαρφάλωμα και το παιχνίδι με τη μπάλα. Τα παιδιά θα παίξουν στις κούνιες, θα πέσουν, θα χτυπήσουν, θα σπρώξουν, θα σηκώσουν ή θα τραβήξουν το ένα το άλλο. Το παιδί σου μπορεί να μην έχει την ευκαιρία να κάνει όλα αυτά τα πράγματα τόσο συχνά, όσο πρέπει – όχι τουλάχιστον όσο τα έκανες εσύ, όταν ήσουν παιδί”.

Λίγο παραπάνω χρόνος για παιχνίδι είναι απαραίτητος. Τα παιδιά πρέπει να παίζουν και να κινούνται συνεχώς.

Το σχολείο μπορεί να είναι ιδιαίτερα αγχωτικό για μερικά παιδιά.H Susanne Preston, κλινική σύμβουλος για την ψυχική υγεία του παιδιού, ανέφερε ένα άρθρο από το «South University», που λέει, ότι “το να είσαι έξω και να ξοδεύεις χρόνο στη φύση είναι καλό για την ψυχική σου υγεία, καθώς σου επιτρέπει να ξεαγχώνεσαι και να διώχνεις το στρες. Το φως του ήλιου μειώνει την εποχιακή, συναισθηματική διαταραχή και αυξάνει τα επίπεδα βιταμίνης D. Η έρευνα έχει δείξει, ότι ο χρόνος, που περνάς στη φύση έχει συσχετιστεί με μειωμένα επίπεδα ψυχικών ασθενειών, με λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, πέραν της αυξημένης αυτοεκτίμησης”.

“Οι περισσότερες μελέτες συμφωνούν, ότι τα παιδιά που παίζουν έξω, είναι πιο έξυπνα, πιο ευτυχισμένα, πιο προσεκτικά και λιγότερο ανήσυχα από τα παιδιά, που περνούν περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους”, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας του Παιδιού.

Το «Business Insider» λέει, ότι «μια βόλτα στο δάσος συνδέεται με μειωμένα επίπεδα άγχους και κακής διάθεσης». Και η Εθνική Ομοσπονδία για την Άγρια Φύση ανέφερε δύο μελέτες, που λένε, ότι «τα παιδιά, που παίζουν έξω είναι πιο ενεργά σωματικά, πιο δημιουργικά, λιγότερο επιθετικά και συγκεντρώνονται καλύτερα». Ό, τι δηλαδή θέλουμε για τα παιδιά μας ειδικά τους μήνες, που πάνε σχολείο. Ποιος δεν θέλει να έχει ένα δυνατό, ευτυχισμένο, λιγότερο επιθετικό παιδί με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα;

Βγάλε έξω το παιδί σου. Το ίδιο θα κάνω και εγώ. Πρέπει να κλείσουμε την τηλεόραση και να την πετάξουμε αν είναι δυνατόν. Αν δεν έχεις αυλή, πήγαινέ το στις κούνιες ή σε μια πλατεία ή οπουδήποτε έχει δέντρα. Θυμάμαι να παίζω τα ωραιότερα παιχνίδια γύρω από τα λιγοστά δέντρα και το λιγοστό γρασίδι, που είχε το δημοτικό που πήγαινα.

Φυσικά, τα οφέλη μεγιστοποιούνται, εάν μπορείς να το πας μια εκδρομή στη φύση ή σε μια παραλία, να παίξει με το νερό και τα βότσαλα. Εκεί ακριβώς, στο φως του ήλιου, αντί για το τεχνητό φως των οθονών και των λαμπών, μπορεί να αποκομίσει σημαντικά σωματικά και πνευματικά οφέλη.

Μπορείς να το κάνεις. Πάρε το κινητό και το laptop και απομάκρυνέ τα. Πες του, ότι το διάβασμα για την επόμενη μέρα μπορεί να περιμένει. Ήρθε η ώρα να βγείτε έξω και να παίξετε.

Πηγή: scarymommy.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ