Σχολές γονέων: Σπουδάζοντας την ανωτάτη γονεϊκή !

1

Αν πιστεύετε  πως ο ρόλος του γονέα, δεν σπουδάζεται πουθενά, ήρθε η ώρα να σας αποδείξουμε το αντίθετο. Η πρώτη Σχολή Γονέων άρχισε να λειτουργεί το Γενάρη του 1962 ύστερα από σχετική διάλεξη (17/1) στην κατάμεστη αίθουσα της ΧΕΝ και την αναπάντεχη ‘εγγραφή’ 300 Αθηναίων. Σημαντική κίνηση υπήρξε και στην επαρχία (134 παραρτήματα από το 1980), καθώς και αιτήσεις από πολλούς φορείς οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν να λειτουργήσουν Σχολές Γονέων στον τόπο τους .  Για αυτό λοιπόν, ψάξαμε και βρηκαμε ενδιαφέρουσες σχολές γονέων-ιδιωτικές και κρατικές-που σας καθίζουν στο θρανίο για να σπουδάσετε την πιο σημαντική ειδικότητα της ζωής σας: την ανωτάτη γονεϊκή!

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Σχολών Γονέων, στην Αθήνα

Οι ομάδες Σχολής Γονέων, για γονείς που θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά, έχουν ξεκινήσει από το Σεπτέμβρη του 2013 και οι συναντήσεις των ομάδων γίνονται στα γραφεία του Συνδέσμου, Ευφρονίου 36, Αθήνα 161 21 (έναντι Κάραβελ), σε δεκαπενθήμερη βάση και διαρκούν μιάμιση ώρα. Η θεματολογία των συναντήσεων διαμορφώνεται ανάλογα με τα αιτήματα και τη σύνθεση της κάθε ομάδας ενώ το κόστος συμμετοχής είναι 40 ευρώ/ μήνα.

Επιπλέον παρέχεται:

Ατομική Συμβουλευτική σε γονείς, καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο
Συμβουλευτική συζύγων / ζεύγους
Συμβουλευτική παιδιών και εφήβων
Πρόγραμμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού από εξειδικευμένους Συμβούλους

Πληροφορίες/ραντεβού: 210-7647872, 6973233673
email: sxolesgoneon@in.gr
Επίσης λειτουργούν και σχολές γονέων στα Ιωάννινα όπου οι συναντήσεις γίνονται στο γραφείο των Σχολών Γονέων, 28ης Οκτωβρίου 19 (Ισόγειο) (έναντι ΟΤΕ) Ιωάννινα. Όσοι υποψήφιοι ή εν ενεργεία γονείς ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις Ομάδες Σχολών Γονέων μπορούν να επικοινωνήσουν για τη συμπλήρωση σχετικής αίτησης είτε τηλεφωνικά στο 6938900415 ή ηλεκτρονικά στο www.ioanninamed.gr.

Σχολή γονέων των εκπαιδευτηρίων Χουρδάκη, στο Π. Φάληρο 

Η Σχολή Γονέων των εκπαιδευτηρίων «Χουρδάκη», είναι μία ολιγομελής ομάδα γονέων την οποία συντονίζει η ψυχολόγος του Σχολείου κ. Βασιλική Παππά. Σκοπός της είναι αφενός η ενημέρωση των γονέων σε θέματα ψυχολογίας του παιδιού, αφετέρου η διαφοροποίηση της στάσης και της συμπεριφοράς των γονέων, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν πιο αποτελεσματικά στο ρόλο τους.

Η συχνότητα των συναντήσεων είναι δεκαπενθήμερη και η διάρκειά της 1 έως 1:30 ώρα. Στο χώρο του σχολείου λειτουργούν πρωινές και απογευματινές ομάδες Σχολής Γονέων. Η θεματολογία διαμορφώνεται ανάλογα με τα αιτήματα των γονέων που συμμετέχουν σε κάθε ομάδα και ο τρόπος εργασίας βασίζεται στο «Εξελικτικό Σύστημα» της κυρίας Μαρίας Χουρδάκη. Στα πλαίσια των συζητήσεων των Σχολών Γονέων αναπτύσσονται θεματικές που αφορούν σε θέματα δημοκρατικής διαπαιδαγώγησης και εφαρμογής της συναισθηματικής αγωγής.

Η Σχολή Γονέων ξεκινά με μια μικρή εισήγηση από την ψυχολόγο πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα και στη συνέχεια ακολουθεί ένας πολύ εποικοδομητικός διάλογος και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ όλων των μελών της ομάδας. Στο τέλος, η ψυχολόγος συνοψίζει τα κύρια σημεία που προέκυψαν μέσα από τη συζήτηση.  Για τους γονείς του σχολείου, η συμμετοχή στη Σχολή Γονέων είναι παροχή του σχολείου για δύο χρόνια.  Επίσης παρέχεται και ατομική συμβουλευτική γονέων (για ραντεβού με την ψυχολόγο μπορείτε να επικοινωνείτε με τη γραμματεία).

Πληροφορίες: 210-9833353, 210-9818609

Σχολή Γονέων, στο εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης «Παράθυρο στον Ήλιο», στη Καλαμάτα 

Ο χώρος της σχολής γονέων Καλαμάτας «Παράθυρο στον ήλιο», δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να γνωρίσουν και να εντοπίσουν τις κυριότερες ανάγκες και δυσκολίες τους σε σχέση με το ρόλο τους ως γονείς, και να ανακαλύψουν τρόπους αντιμετώπισης μέσα από ένα κανάλι επικοινωνίας προς το παιδί και προς ολόκληρη την οικογένεια.

Σχολές γονέων είναι συμβουλευτικές ομάδες με σκοπό οι γονείς να γίνουν ακόμα καλύτεροι στον γονεϊκό τους ρόλο μέσω ενημέρωσης από εξειδικευμένη ψυχολόγο – παιδοψυχολόγο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλ/fax: 27210 95070, στο κιν.: 6946 432965 ή με email στο info@parathirostonilio.gr

Σχολή Γονέων «Σκέφτομαι και Πράττω», στη Θεσσαλονίκη

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης γονέων «Σκέφτομαι και Πράττω» απευθύνεται σε όλους τους γονείς του γενικού πληθυσμού με παιδιά νηπιακής και παιδικής ηλικίας (2-12 ετών). Έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε πάρα πολλές ομάδες γονέων και οι ίδιοι οι γονείς το έχουν επιβεβαιώσει. Είναι απλό και κατανοητό για τους γονείς και εφαρμόζεται από εκπαιδευμένους συντονιστές. Εμπλουτίζει τις ήδη υπάρχουσες γνώσεις των γονέων και τους θωρακίζει με επιπρόσθετες μεθόδους και τεχνικές ενώ είναι το μοναδικό προς το παρόν επιστημονικά ελεγμένο    -ως προς την αποτελεσματικότητά του- πρόγραμμα Σχολών Γονέων που εφαρμόζεται στην Ελλάδα.

Όπως ακριβώς ισχύει και με τα επιτυχημένα προγράμματα εκπαίδευσης γονέων που εφαρμόζονται ανά τον κόσμο, ακολουθεί τις αρχές και τις πρακτικές της  γνωστικής συμπεριφορικής προσέγγισης. Είναι πλήρως δομημένο, ολοκληρώνεται σε 10 (συν 2 προαιρετικές) υποχρεωτικές εβδομαδιαίες συναντήσεις διάρκειας 2 ωρών και διεξάγεται σε ένα κατάλληλο και ευχάριστο περιβάλλον και με τρόπο που διατηρεί την εχεμύθεια και βοηθάει την επικοινωνία των γονέων. Είναι οικονομικά πάρα πολύ προσιτό και προσφέρει στους γονείς ένα ευχάριστο εβδομαδιαίο δίωρο συνδυάζοντας την επιμόρφωση με την απόδραση από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Σχεδιάστηκε ειδικά για τον ελληνικό πληθυσμό, έπειτα από μακροχρόνια διερεύνηση των προσδοκιών και των αναγκών των γονέων, από τους ψυχολόγους Λευτέρη Κωνσταντινίδη MSc – PhD και Γιώτα Γκόγκα MSc.

Πληροφορίες: Κύριος Λευτέρης Κωνσταντινίδης-Κυρία Γιώτα Γκόγκα
Τηλ: 2310 283462
Κιν: 6944686855 & 6944717475
email:  info@sxolesgoneon.com

Επιπλέον, κάποιοι δήμοι λειτουργούν σχολές γονέων δωρεάν. Επειδή όμως το συγκεκριμένο πρόγραμμα από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης δια του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, δεν έχει εφαρμοστεί σε όλους τους δήμους, παρακάτω θα βρείτε εκείνους που σίγουρα λειτουργούν σχολές γονέων για το έτος 2013-2014. Επίσης όπως θα δείτε και πιο κάτω, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έχει λήξει, ωστόσο αν ενδιαφέρεστε μπορείτε να καλέσετε και να ρωτήσετε αν υπάρχουν θέσεις ώστε να παρακολουθήσετε έστω και με καθυστέρηση!

Σχολή Γονέων, του Δήμου Χανίων 

Η ομάδα της σχολής γονέων του Δήμου Χανίων, αποτελείται από 15-20 άτομα και δουλεύει με βιωματικό τρόπο. Τα μέλη της έχουν τη δυνατότητα συζήτησης και ανταλλαγής εμπειριών μέσα από βιωματικές ασκήσεις, παίξιμο ρόλων και έκφραση συναισθημάτων.

Οι ομάδες που έχουν δημιουργηθεί είναι :

Ομάδα γονέων -παιδιών προσχολικής – σχολικής ηλικίας.

Ομάδα γονέων -παιδιών, που βρίσκονται στην εφηβεία.

Ομάδα μονογονεϊκών οικογενειών.

Ομάδα γονέων παιδιών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες .

Η υποβολή αιτήσεων συμμετοχών πραγματοποιούνταν μέχρι και τη Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2013. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 28213-41628 με την υπεύθυνη του προγράμματος, ψυχολόγο – κα. Μαλανδράκη Κατερίνα για τις ομαδικές αλλά και ατομικές συναντήσεις .

Σχολή γονέων δήμου Θεσσαλονίκης

Μέχρι και τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013, υποβάλλονταν οι αιτήσεις συμμετοχής για το πρόγραμμα «Σχολές Γονέων» που ξεκίνησε και φέτος ο Δήμος Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013.  Σκοπός του προγράμματος είναι η ενημέρωση των νέων γονιών, με μικρά παιδιά, για θέματα που αφορούν τη διαπαιδαγώγησή τους σύμφωνα με τις σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους και τις αρχές συμβουλευτικής, καθώς τα πρώτα παιδικά χρόνια καθορίζουν σημαντικά την προσωπικότητα των παιδιών.

Οι «Σχολές Γονέων» απευθύνονται σε όλους τους κατοίκους του Δήμου με παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας μέχρι 12 ετών, οι οποίοι συμμετέχουν δωρεάν. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 10 εβδομαδιαίες, δίωρες, ομαδικές συναντήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιούνται στο χώρο του Ειδικού Ψυχαγωγικού Κέντρου, Γρηγ. Ξενοπούλου 8, περιοχή Ανάληψη, κάθε Δευτέρα, 17:00 – 19:00.  Ο συντονισμός της κάθε ομάδας γίνεται από ψυχολόγο/υπηρεσιακό παράγοντα του Δήμου Θεσσαλονίκης καθώς και από εθελοντές ψυχολόγους.

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα:
2310-509040, 509038, πρωινές ώρες 9:00-14:00
2310-819515, απογευματινές ώρες 16:00- 22:00.