Αρνήθηκα να είμαστε ξανά μαζί, και από τότε στρέφει το παιδί εναντίον μου!

0

Καλημέρα σας, είμαι σε διάσταση με τον σύζυγο μου τρία χρόνια, και έχουμε ένα παιδάκι 5 ετών. Σε δικηγόρο δεν έχουμε πάει για το διαζύγιο, λόγω οικονομικών δυσκολιών.

Το παιδί έχουμε συμφωνήσει να το βλέπει μια φορά την εβδομάδα, και να το παίρνει καθε δεύτερο Σαββατοκύριακο. Πριν από δύο εβδομάδες του ανέφερα ότι θα πάμε σε δικηγόρο να ξεκινήσουμε διαδικασίες για το διαζύγιο και επειδή αρνήθηκα να ξανα είμαι μαζί του, (κάτι που μου ζήτησε)  με απείλησε πως τα πράγματα δε θα είναι όσο εύκολα τα νομίζω απο δω και πέρα.

Αυτό που έχω προσέξει και ήθελα να ζητήσω τη βοήθεια σας είναι πως χθές που μιλούσαν στο τηλέφωνο τον ρώτησε ο πατέρας του «ποιούς έχουμε πεί δεν αγαπάμε;». Και το παιδί απάντησε «τον παππού και τη γιαγιά δεν τους αγαπάμε!» (μένω με τους γονείς μου όλο αυτό το διάστημα).

Οι γονείς μου έχουν πολύ καλές σχέσεις με το παιδί, και με βοηθάνε παρά πολύ. Αυτό που καταλαβαίνω ειναι πως προσπαθεί να απομακρύνει το παιδί από εμάς και να το κάνει να μην νιώθει καλά μαζί μας. Τελευταία όποτε τύχει να τον μαλώσουμε, ο μικρός λέει συνέχεια πως θα φύγει να πάει να μείνει με τον μπαμπά του για πάντα. Οπότε του λέει κάποια πράγματα για να τον τραβήξει κοντά του.

Τι να κάνω; Πως να συμπεριφερθώ με το παιδί; Αυτός θα συνεχίσει να κάνει αυτό που κάνει όσες παρατηρήσεις και να του κάνω γιατί και σε προηγούμενες παρατηρήσεις μου, μου έλεγε μετά ψέματα πως δεν είχε πεί κάτι και μετά του τα ξανά έλεγε. Θα εκτιμήσω την κάθε απάντηση σας. Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.

Απαντά η ψυχολόγος κυρία Γιούλη Μπαλίκου

Θα ξεκινήσω με τη φράση σας «θα συνεχίσει να κάνει αυτό που κάνει όσες παρατηρήσεις και να του κάνω». Ο ρόλος και των δύο σας είναι να συνεργαστείτε αρμονικά και να συνεχίσετε το ρόλο σας ως γονείς. Χωρίσατε ως ζευγάρι αλλά παραμένετε γονείς. Από τα γραφόμενα σας κατανοώ, ότι ο πατέρας του παιδιού είναι αρκετά θυμωμένος λόγω της δικής σας απόρριψης. Σας ζήτησε να είστε ξανά μαζί και όπως λέτε εσείς δεν επιθυμείτε. Σε αυτή τη φάση που βρίσκεται, το μόνο που δε θέλει είναι παρατηρήσεις από εσάς. Κατανοώ ότι ο θυμός πολλές φορές μας κάνει να μη βλέπουμε πέρα απο τις δικές μας ανάγκες.

Προσπαθήστε ωστόσο -όχι με τη μορφή παρατήρησης όπως γράφετε- αλλά με συζήτηση να του εκφράσετε την αγωνία σας για το παιδί, όπως την εκφράζετε και στο μήνυμα σας.

Προτείνετε να δείτε κάποιον ειδικό μαζί, όχι για να «κάνει παρατήρηση» στον πρώην σύντροφο σας, αλλά για να καθοδηγήσει και τους δύο σας σε αυτή την αλλαγή φάσης στη ζωή σας.  Ότι και να πείτε στο παιδί σας, θα έχει τις αντικρουόμενες πληροφορίες εφόσον ο πρώην σύντροφος σας όπως πιστεύετε θα «συνεχίζει να κάνει αυτό που κάνει». Το μόνο που θα επιτευχθεί με αυτό θα είναι να νιώθει το παιδί αιχμάλωτο σε μία ατέρμονη σύγκρουση. Με όλα τα πρόσθετα προβλήματα που μπορεί αυτό να επιφέρει.

Επομένως αν θέλετε να μιλήσουμε καθαρά, το ζήτημα σας θα βρεί λύση αν πάτε στην πηγή του, που είναι η σχέση που πλέον έχετε με τον πρώην σύντροφο σας. Αυτή θα πρέπει να επανακαθοριστεί με τα νέα πλέον δεδομένα. Και να γίνει από κοινού αποδεκτή ώστε να έρθει ομαλά η αρμονία. Και φυσικά να «αγκαλιάζετε» το παιδί σας, και να αποδέχεστε όλα αυτά που «φέρνει» σε εσάς από μία πιθανά «κακή» καθοδήγηση. Δεν θυμώνουμε με το παιδί, και του δείχνουμε την αποδοχή μας χωρίς να κατηγορούμε. Το ότι εσείς ή οι γονείς σας το αγαπάνε θα κατανοηθεί στην πράξη και όχι στα λόγια.

Γιούλη Μπαλίκου
Υποψήφια Διδάκτωρ Ψυχολογίας ΕΚΠΑ
Email: psychologiapaidiou@gmail.com
Web: http://psychologiapaidiou.blogspot.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!