Ψυχοθεραπευτές και σύμβουλοι ψυχικής υγείας: Ποιοί είμαστε, τί κάνουμε

2

Τι ακριβώς κάνει ο θεραπευτής ή ο σύμβουλος ψυχικής υγείας και πραγματικά μπορεί να βοηθήσει;

Οι όροι αυτοί συνήθως χρησιμοποιούνται εναλλάξ για να περιγράψουν εκείνους τους επαγγελματίες ειδικούς, που βοηθάνε τους πελάτες τους να αντιμετωπίσουν διάφορα προσωπικά θέματα,  προβλήματα σχέσεων ή και θέματα ψυχικής υγείας. Τυπικά οι σύμβουλοι ψυχικής υγείας πρέπει να διαθέτουν πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών ή και μεταπτυχιακό και σίγουρα έχουν περάσει από σκληρή εκπαίδευση για να λάβουν την άδεια εξάσκησης του επαγγέλματος τους. Οι ψυχολόγοι λοιπόν διαθέτουν τα προσόντα για να συμβουλεύουν σε θέματα άγχους,κατάθλιψης,αλλά όχι σε θέματα που χρήζουν ψυχιατρική διάγνωση.Έτσι ασχολούνται συχνά με προβλήματα  στο γάμο ,στις σχέσεις με τους άλλους ή ακόμα και με θέματα προσωπικής ανάπτυξης,όχι όμως με ψυχικές ασθένειες.Μπορούν λοιπόν να βοηθήσουν κάποιον που ψάχνει τρόπους να λύσει τις προσωπικές του δυσκολίες,να κάνει αλλαγές στη ζωή του,να κλείσει παλιές πληγές ή να καταλάβει το νόημα των όσων του συμβαίνουν.

Γιατί οι άνθρωποι χρειάζονται τη βοήθεια των ψυχολόγων;      
Οι ψυχολόγοι βοηθούν τους ανθρώπους να εντοπίσουν από που προέρχεται το άγχος, η σύγχυση ή και ο συναισθηματικός πόνος που νιώθουν.Συχνά επίσης τους βοηθούν να θέτουν στόχους και να βάζουν σε εφαρμογή  ένα σχέδιο για το πώς θα πραγματοποιήσουν αλλά και θα διατηρήσουν τις  θετικές αλλαγές στη ζωή τους.Καθώς η σχέση μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου εξελίσσεται ,βγαίνουν στην επιφάνεια πιο βαθιά θέματα. Έτσι συχνά κάποιος αποζητά βοήθεια σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα και στην πορεία ανακαλύπτει ότι ο στόχος του διαφοροποιείται από τον αρχικό.Κι επειδή η συμβουλευτική είναι μια δυναμική εμπειρία που επαναλαμβάνεται βδομάδα με την εβδομάδα,το περιεχόμενο των συνεδριών συνεχώς  εξελίσσεται και  προσαρμόζεται ανάλογα με τα θέματα που προκύπτουν στην καθημερινότητά του.Έτσι οι λύσεις και οι θεραπευτικές προτάσεις  προσαρμόζονται ώστε να ταιριάζουν με τιις αλλαγές στη ζωή του θεραπευόμενου. Οι σύμβουλοι βοηθούν τους πελάτες τους να διαχειρίζονται και να λύνουν τα προσωπικά τους θέματα έτσι ώστε κάποια στιγμή να μη χρειάζονται πλέον συμβουλευτική υποστήριξη. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να δουλέψουν μαζί στο να αποκαλύψουν τη ρίζα των προβλημάτων και στο να θέσουν γενικές και πρακτικές λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν στη ζωή του πελάτη.
Σε ποιά ζητήματα μπορεί να με βοηθήσει ένας σύμβουλος;          
Οι σύμβουλοι ψυχικής υγείας  βοηθούν τους πελάτες τους σε μια γκάμα θεμάτων, όπως προβλήματα σχέσεων,συγκρούσεις μέσα στο γάμο,δυσκολίες σε θέματα ραντεβού-αποκλειστικότητας-δέσμευσης,σεξουαλικές δυσλειτουργίες ,άγχος για οικονομικά ζητήματα,αντιμετώπιση χωρισμού -διαζυγίου και πολλά άλλα. Οι σύμβουλοι βοηθούν επίσης και με πιο αόριστες ανησυχίες, όπως ζητήματα αυτοεκτίμησης,διαχείρισης περιοδικής κατάθλιψης, περιοδικό ή τρέχον άγχος για διάφορα άλλα θέματα,καθώς και στη διάγνωση προβλημάτων όπως εξάρτηση απ’ το αλκοόλ ή άλλες ουσίες,διατροφικές διαταραχές ή ακόμη και συμβουλές σε θέματα καριέρας.

Τι θα πρέπει να περιμένω όταν συνεργαστώ με κάποιο σύμβουλο;   
Ο σύμβουλος λειτουργεί ως μία αμερόληπτη φωνή που βοηθάει τους πελάτες να αντιμετωπίσουν και εν τέλει να λύσουν τις συναισθηματικές τους ανησυχίες. Τους παρέχουν ένα ασφαλές μέρος οπού μπορούν να μιλήσουν για οποιοδήποτε θέμα τους απασχολεί.Είναι εκπαιδευμένοι να ακούν με αντικειμενικό τρόπο και να προσφέρουν συμβουλές που οδηγούν σε ενδοσκόπηση και εσωτερικό ξεκαθάρισμα Στις συνεδρίες οι σύμβουλοι αναλαμβάνουν το ρόλο του καθοδηγητή. Θα πρέπει να περιμένετε ότι ο σύμβουλος θα σας απευθύνει ερωτήσεις και  θα σας ενθαρρύνει να μιλάτε και να ανοίγεστε ώστε να μπορέσει να εμβαθύνει στα θέματα που σας απασχολούν.Συνήθως οι σύμβουλοι δεν μιλούν πολύ επειδή μόνο ο ενδιαφερόμενος γνωρίζει που κρύβεται ο πόνος και οι αντιστάσεις του και ο ίδιος είναι  που εν τέλει θα δουλέψει για να επιλύσει τα θέματά του.

Αν αποζητάτε βοήθεια ,να έχετε στο μυαλό σας ότι ο σύμβουλος δεν θα λύσει τα  προβλήματά σας για εσάς, επειδή ο ρόλος του είναι να σας βοηθήσει να αντιληφθείτε τι σας συμβαίνει. Η ενσυναίσθηση που επιτυγχάνεται με την συμβολή του ειδικού είναι αυτή που θα σας οδηγήσει στις αλλαγές ,τις αποφάσεις και τις λύσεις που χρειάζεστε για να διαχειριστείτε τα προβλήματα της ζωής σας. Το να δουλεύει κάποιος με  ένα σύμβουλο μπορεί να τον βοηθήσει να αναπτύξει μια βαθύτερη κατανόηση του τι ακριβώς θέλει από τη ζωή του. Αυτή η προσπάθεια μπορεί επίσης να αυξήσει την αρμονία σε όλα τα είδη  των σχέσεων,συμπεριλαμβανομένης και της σχέσης του με τον εαυτό του.

Ακαδημαϊκά και τυπικά προσόντα                 
Τυπικά όλοι οι σύμβουλοι ψυχικής υγείας διαθέτουν τουλάχιστον ένα μάστερ. Πολλοί μπορεί να διαθέτουν διδακτορικό ή και εμπειρία σε προγράμματα κλινικής εκπαίδευσης.Επίσης καλό είναι να είναι διαρκώς ενήμεροι για τις εξελίξεις στον τομέα τους. Συνήθως οι συνεδρίες έχουν διάρκεια 50 λεπτών και επαναλαμβάνονται κάθε μία ή δύο εβδομάδες ή και μηνιαίως. Τέλος πολλοί σύμβουλοι ψυχικής υγείας, αναλαμβάνουν ζευγάρια,οικογένειες,γκρούπ ανθρώπων με κοινά θέματα και κάποιοι εξειδικεύονται σε συγκεκριμένα ζητήματα όπως η απιστία,οι θετές οικογένειες,οι εξαρτήσεις και πολλά άλλα.

Επιμέλεια-μετάφραση: Κορίνα Δαφλίδου
Πηγή: yourtango.com