Πρώτη φορά διακοπές μόνος/η με τα παιδιά; Μην αγχώνεσαι, οργανώσου!

0

Περνώντας στην προσαρμογή στη νέα σας κατάσταση ως single γονιός, σημαίνει συνήθως all inclusive διακοπές, κλείσιμο πτήσεων και πρόληψη για κάθε έκτακτη ανάγκη. Εάν στηριζόσασταν στο/στη σύντροφό σας για συγκεκριμένα στοιχεία της οργάνωσης των εκδρομών σας, τότε είστε έτοιμοι να ζήσετε μία τελείως διαφορετική εμπειρία για το πως σχεδιάζονται οι διακοπές.

Αυτό, βέβαια, έρχεται σε συνάρτηση με το πως εσείς οι ίδιοι  «ζυγίζετε» τον εαυτό σας και την αξία σας. Πρέπει να θυμάστε ότι είστε σε θέση να το αντιμετωπίσετε μόνες σας, με λίγη παραπάνω οργάνωση και «σχέδια έκτακτης ανάγκης» σε περίπτωση που τα χρειαστείτε, κάτι που σημαίνει πως πρέπει να κάνετε «αλλαγή πλεύσης» με την ταχύτητα του φωτός.

Πρώτον, πρέπει να λάβετε υπόψη σας την ηλικία των παιδιών σας, και ποιά επιλογή θα εξυπηρετούσε καλύτερα όλη την οικογένεια. Πιο παλιά, όταν οι κόρες μου ήταν πολύ μικρές, τολμήσαμε να πάμε μόνο μέχρι τη διπλανή πόλη ώστε να κάνουμε διακοπές με την οικογένεια, κάτι που εκείνη την εποχή φαινόταν σαν την καλύτερη δυνατή επιλογή. Έρχεται, όμως, κάποια στιγμή ο καιρός που πρέπει να επεκταθείτε και να κάνετε το επόμενο βήμα προς το άγνωστο, πάντα με τις κατάλληλες ρυθμίσεις σε όλες τις πρακτικές λεπτομέρειες!

Πέρσι, αποφάσισα ότι ήμουν έτοιμη να κάνω το μεγάλο βήμα και, αφού πέρασα μια τρελή περίοδο 10 μηνών κανονίζοντας τα πάντα μέχρι αηδίας, έκανα τη βουτιά μου στο άγνωστο και κανόνισα, με τις έφηβες κόρες μου, ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Καθ’ όλη τη διάρκεια της οργάνωσης του ταξιδιού, συνειδητοποίησα ότι ένα ταξίδι τέτοιου μεγέθους θα ήταν μια χαρά και χωρίς την ανάγκη του άλλου γονιού, και πιστεύω ολόψυχα ότι αυτό είναι και το μεγάλο «κόλλημα», με το οποίο παλεύουν οι single γονείς. Προς μεγάλη μου έκπληξη, δεν υπήρξε κανένα απρόοπτο. Ήταν, μακράν, οι πιο μαγευτικές διακοπές που είχαμε πάει ποτέ, με τις κόρες μου να δηλώνουν πόσο καταπληκτική εμπειρία ήταν.

Παρατήρησα, ωστόσο, ότι το να ταξιδεύεις σόλο με τα παιδιά, προσφέρει αμέτρητες ευκαιρίες για νέους φίλους και νέες γνωριμίες, καθώς οι άνθρωποι είναι πάντα περίεργοι, ειδικά όταν βλέπουν μία μόνη γυναίκα που ταξιδεύει με παιδιά.

Άλλοι ταξιδιώτες αναζητούν έναν/μία σύντροφο/σύζυγο, που θα ολοκληρώσει την εξίσωση στη μικρή σας ομάδα και, όταν διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει σύντροφος, προκύπτουν ενδιαφέρουσες συνομιλίες. Στην ουσία, κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μας σε ολόκληρη τη χώρα, άλλοι συνταξιδιώτες ήταν φοβερά εξυπηρετικοί, και άλλοι έγιναν φίλοι μας καθ ‘οδόν.

Με τις γυναίκες συναδέλφους μου στη δουλειά, οι οποίες πήραν διαζύγιο πρόσφατα ή είναι χήρες, βλέπω ξεκάθαρα πόσο αγχωτικό είναι να σχεδιάζεις και να ξεκινάς για διακοπές χωρίς σύντροφο, πόση αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό σου χρειάζεται για να τα φέρεις βόλτα και να βγεις από τη βολή σου, να δημιουργήσεις νέες διακοπο-αναμνήσεις και να καθαρίσεις νέους ρόλους στην οικογένεια.

Εάν φέτος είναι οι πρώτες σας διακοπές χωρίς σύζυγο ή σύντροφο, να ξέρετε ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθετε έξω από τα νερά σας ή τα παιδιά να νιώθουν πότε-πότε άγχος για την καινούρια τάξη πραγμάτων. Είναι αναμενόμενο, αφήστε τα να αναλαμβάνουν ρόλους και ευθύνες στη διάρκεια του ταξιδιού, αλλά βεβαιωθείτε ότι έχετε το ρόλο του ενήλικα και πως, στο τέλος, αποφασίζετε εσείς για όλα, κάτι που θα τα κάνει να αισθάνονται ασφαλείς όταν είναι μακριά από το σπίτι.

Υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος εκεί έξω που περιμένει να εξερευνηθεί, και δεν χρειάζεται να αρνηθείτε στον εαυτό σας ή στα παιδιά σας τη χαρά να βιώσουν αυτή την ομορφιά, απλώς και μόνο, επειδή τώρα είτε μόνος γονιός. Προπάντων, είναι ένα σημαντικό μάθημα για τα παιδιά σας να μάθουν ότι είστε ικανοί και χωρίς έναν/μία σύντροφο στο πλάι σας. Αυτή η συνειδητοποίηση θα δυναμώσει και εκείνα αλλά και εσάς.

Πηγή: divorcedmoms.com