fbpx

Πότε πρέπει το παιδί να έρχεται σε επαφή με τον/τη νέο/α σύντροφο;

| 14 Σεπτεμβρίου 2015
ADVERTISEMENT

Ένα θέμα που απασχολεί συχνά τους μονογονείς είναι η ένταξη στην καθημερινότητα των παιδιών του νέου συντρόφου. Είναι μια διαδικασία που απασχολεί αρκετούς γονείς καθώς προβληματίζονται για τις συνέπειες που θα υπάρχουν στον ψυχισμό του παιδιού.

Ένα σημαντικό βήμα για την επίλυση τέτοιων προβλημάτων είναι ο γονιός να αφουγκραστεί τη διάθεση του παιδιού να γνωρίσει και να αναπτύξει σχέση με τον/την νέο/νέα σύντροφο. Αν το παιδί είναι αρνητικό για οποιαδήποτε γνωριμία και επαφή, είναι καλό να μην το πιέσουμε. Η επιβολή ενός νέου προσώπου στη ζωή του παιδιού και μάλιστα στη θέση του πατέρα ή της μητέρας του είναι κάτι που θα προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα και εσωτερική σύγκρουση στο παιδί. Επομένως με γνώμονα τις επιθυμίες του παιδιού μπορεί ο γονέας να κρίνει αν μπορεί να φέρει σε επαφή τον νέο σύντροφο με το παιδί.


ADVERTISEMENT

Δείτε σχετικά: Γνώρισε στο παιδί τη νέα του σύντροφο μέσα σε ένα μήνα!

Αν το παιδί είναι θετικό στο να γνωρίσει ένα φίλο ή μια φίλη του γονιού, είναι καλό να γίνεται σε ουδέτερο χώρο, ώστε το παιδί να μην νιώσει την «εισβολή» στο σπίτι του. Αν οι επαφές σε ουδέτερο χώρο προχωρούν ομαλά και υπάρχει ανάμεσα στο παιδί και στο νέο σύντροφο συμπάθεια, τότε μπορεί ο γονιός, με τη σύμφωνη γνώμη του παιδιού να καλέσουν το νέο σύντροφο σπίτι. Είναι σημαντικό σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι οφείλουμε να σεβόμαστε τις επιθυμίες του παιδιού σχετικά με το χώρο που ζει. Ήδη ένα παιδί που ζει σε μονογονεϊκή οικογένεια είτε λόγω διαζυγίου είτε λόγω θανάτου βιώνει αρκετές ανασφάλειες. Το σπίτι του είναι ένα σταθερό σημείο στη ζωή του και είναι καλό να σεβόμαστε το χώρο και τον τρόπο με τον οποίο θέλει να ζει.

Ένα ακόμη βασικό κριτήριο για να εμπιστευθούμε τον νέο άνθρωπο στη ζωή του παιδιού μας είναι να δούμε τις δικές του προθέσεις και τη δική του διάθεση για επαφή με το παιδί. Δεν είναι δεδομένο ότι όλοι οι άνθρωποι θέλουν να περνούν τον χρόνο τους με ένα ή περισσότερα παιδάκια. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή και κυρίως καλή διάθεση και όρεξη για παιχνίδι. Αν βλέπουμε ότι ο νέος σύντροφος δεν ταυτίζεται με αυτή τη διάθεση καλό είναι να αποφεύγουμε να αφήνουμε μόνα τα παιδιά μαζί τους.


ADVERTISEMENT

Σε κάθε περίπτωση, ο καλύτερος κριτής για αυτή τη σχέση είναι το ίδιο το παιδί. Αν το παιδί δείχνει ενθουσιασμό και ανυπομονησία για να βρεθεί με το νέο πρόσωπο, τότε οφείλουμε να εμπιστευτούμε την κρίση του. Όταν, όμως βλέπουμε ότι το παιδί αντιμετωπίζει με αδιαφορία ή με αρνητικό συναίσθημα, όπως θυμό, αγανάκτηση (πχ. «Πάλι αυτός;») την επικείμενη επίσκεψη, καλό είναι να αραιώσουμε τις επαφές, ώστε να μην νιώθουν και οι δύο πλευρές ανεπιθύμητοι.

Μπορεί να χρειάζονται περισσότερο χρόνο και οι δύο πλευρές για να υπάρχει αμοιβαία αποδοχή. Τόσο το παιδί όσο και ο νέος/η νέα σύντροφος καλούνται να μοιραστούν κάποιον που αγαπούν με ένα νέο πρόσωπο. Αυτή είναι μια διαδικασία που ίσως να θέλει χρόνο ώστε να είναι επιτυχημένη. Ο γονέας καλείται να σεβαστεί τους χρόνους και των δύο πλευρών.

Βασιλική Τσούτσου
Ψυχολόγος, M.Sc. Παιδαγωγική Ψυχολογία
Περικλέους 11 , 15122, Μαρούσι
Τηλέφωνο: 216 7001793
Web: www.psychology4kids.gr

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ