Πως θα μιλήσω στο παιδί για την αποβολή μου;

Το να χάνει μία μητέρα το παιδί της ειναι μία δυσάρεστη και επίπονη ψυχολογικά στιγμή. Ειναι όμως ενα γεγονός που μπορεί να συμβεί στη ζωή κάθε μέλλουσας μαμάς.

Στη περίπτωση που έχετε ήδη ένα ή και παραπάνω παιδιά, τα πράγματα περιπλέκονται όταν εκείνα γνωρίζουν ήδη για την εγκυμοσύνη σας. Από τη στιγμή που ο ερχομός του μωρού παύει να είναι πραγματικότητα θα πρέπει και το/τα παιδί/ιά σας να ενημερωθούν για αυτή την απρόσμενη αλλαγή.

Τα παιδιά κάτω των 5 ετών θα δυσκολευτούν να κατανοήσουν την έννοια της αποβολής. Η αποβολή είναι στην ουσία ένας θάνατος. Μπορεί το μωρό να μην γεννήθηκε ποτέ αλλά υπήρχε και μεγάλωνε μέσα στη κοιλιά της μαμάς, κάτι που για μια γυναίκα, ενδεχομένως, να είναι αρκετά δύσκολο να ξεπεράσει. Αυτό σημαίνει ότι παράλληλα με την δική σας απώλεια και στεναχώρια θα πρέπει να εξηγήσετε στο παιδί σας τι ακριβώς συμβαίνει. Τα παιδιά μπορεί να κάνουν αρκετές ερωτήσεις μέχρι να κατανοήσουν με το δικό τους τρόπο τι συνέβη, γι’αυτό προετοιμαστείτε και μαζέψτε δύναμη. Μην ξεσπάσετε τη θλίψη σας στο παιδί σας! Σκεφτείτε ότι κι αυτό βιώνει μια σημαντική αλλαγή μέσα από εσάς.

Το κάθε παιδί έχει το δικό του τρόπο να αντιδράει. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να στενοχωρηθεί και να είναι συμπονετικό προσπαθώντας να διασκεδάσει τη μαμά με κουβέντα, αγκαλιές, ζωγραφιές και ότι άλλο μπορεί να σκεφτεί το μυαλουδάκι του. Ενδώστε στις θεραπευτικές του ιδιότητες. Άλλα παιδιά το ξεπερνούν άμεσα και επιστρέφουν στην καθημερινότητα που είχαν, κάτι που σας απαλλάσσει από πολλές ερωτήσεις αλλά σας δυσκολεύει σε σχέση με τη διάθεση του παιδιού σας που είναι ευχάριστη και παιχνιδιάρικη, σε αντίθεση με τη δική σας.

Τα μεγαλύτερα παιδιά σε ηλικία κατανοούν πιο εύκολα την απώλεια, ειδικά αν έχει υπάρξει απώλεια συγγενικού προσώπου ή κάποιου αγαπημένου κατοικιδίου στην οικογένεια με το οποίο μπορείτε να παρομοιάσετε το γεγονός της αποβολής.

Τι θα πω στο παιδί μου; Θα καταλάβει;
Στα παιδιά λέμε πάντα την αλήθεια! Είτε γνωρίζει για την εγκυμοσύνη σας, όπου ειναι μονόδρομος, είτε δε γνωρίζει αλλά εχει αντιληφθεί οτι κάτι δε πάει καλά και ανησυχεί, ειναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε ειλικρινά.

Πρώτο και βασικότερο που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι τα παιδιά κάτω των 6 ετών κατά μεγάλο ποσοστό βιώνουν σε προσωπικό επίπεδο αυτά που συμβαίνουν γύρω τους και κυρίως στην οικογένεια τους. Αυτό σημαίνει πως αν δεν εξηγήσετε στο παιδί σας τι συνέβη, μπορεί να πιστεύει οτι φταίει το ίδιο που χάθηκε το αγέννητο αδελφάκι του.

Τι θα πείτε λοιπόν στο παιδί σας;
Δεν υπάρχει η ιδανική εξήγηση αλλά τα παρακάτω είναι όμορφα λόγια, που σας βοηθούν να αντιμετωπίσετε αυτό το γεγονός (ελεύθερη μετάφραση από http://www.miscarriageassociation.org.uk/)

  • «Το μωράκι είχε κάποιο πρόβλημα και δε μεγάλωνε σωστά στη κοιλίτσα μου και πέθανε»
  • «Το μωράκι δεν ήταν δυνατό και δε μπόρεσε να μεγαλώσει στη κοιλιά της μαμάς αρκετά ώστε να μπορέσει να βγει από τη κοιλιά της όπως βγήκες εσύ»
  • «Όταν φυτεύουμε σποράκια στο έδαφος κάποια γίνονται λουλούδια και κάποια δε τα καταφέρνουν. Έτσι και αυτό το μωράκι δε τα κατάφερε όπως τα κατάφερες εσύ, στη κοιλίτσα της μαμάς»

Ίριδα Κρέμερ
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Πηγή: http://lifemade.gr/