fbpx

Πώς πρέπει να φέρομαι στη σύντροφό μου όταν είμαστε με τα παιδιά μου;

| 3 Δεκεμβρίου 2014
ADVERTISEMENT

Είμαι χωρισμένος και έχω δύο παιδιά από την πρώην σύζυγό μου  6 και 10 ετών. Συζώ με τη σύντροφό μου με την οποία είμαστε μαζί 4 χρόνια και σκεφτόμαστε το ενδεχόμενο κάποια στιγμή να παντρευτούμε. Τα παιδιά μου έρχονται στο σπίτι μας κάθε Τετάρτη απόγευμα και κάθε δεύτερο ΣΚ. Η μικρή μου κόρη όταν είναι στο σπίτι μαζί μας συμπεριφέρεται σα να είναι το παιδί μας και προσαρμόζεται πλήρως. Είναι εκδηλωτική με τη σύντροφό μου, την αγκαλιάζει και της εκφράζει συνεχώς την αγάπη της, λέγοντάς της πολλές φορές ότι είναι η καλύτερή της φίλη.

Με τη μεγάλη υπάρχει πρόβλημα γιατί την επηρεάζει η μητέρα της. Είναι διεκδικητική, προσβάλλει τη σύντροφό μου και τη μειώνει, ενώ εκείνη κάνει ότι μπορεί για να μας ευχαριστήσει. Το ερώτημά μου είναι πως θα πρέπει να φέρομαι στη σύντροφό μου μπροστά στα παιδιά μου. Κατ’ αρχάς στις περιπτώσεις που η κόρη μου την προσβάλλει και της μιλάει άσχημα και δεύτερον πως να συμπεριφέρομαι όταν για παράδειγμα καθόμαστε όλοι μαζί στον καναπέ και παρακολουθούμε τηλεόραση ή είμαστε κάπου έξω βόλτα. Να είμαι μαζί της εκδηλωτικός (εννοείται ότι τα όρια τα γνωρίζουμε), δηλαδή να την κάνω μια αγκαλιά ή να τη φιλήσω ή να της χαΐδέψω το χέρι ή να αποφεύγουμε οποιαδήποτε σωματική επαφή όταν είναι μπροστά τα παιδιά; Εμείς από την αρχή της γνωριμίας της συντρόφου μου με τα παιδιά πριν ένα χρόνο, κρατάμε αποστάσεις μπροστά στα παιδιά για να μην τα στεναχωρήσουμε επειδή δεν είναι η μητέρα τους, αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι παίρουν το σωστό μήνυμα με αυτό τον τρόπο.


ADVERTISEMENT

Απαντάει η παιδοψυχολόγος-σύμβουλος ψυχικής υγείας κυρία Μαρία Κωνσταντινοπούλου

Καλησπέρα σας.

Καταρχήν η ηλικία των παιδιών θεωρώ πως είναι ο βασικότερος παράγοντας της διαφορετικής στάσης των δύο παιδιών.


ADVERTISEMENT

Η μικρή κόρη ήταν μόλις 1-2 έτους όταν χωρίσατε. Κατά συνέπεια δεν έχει έντονες αναμνήσεις από την οικογενειακή σας συμβίωση και προφανώς εγκλιματίζεται με μεγαλύτερη ευκολία στην τωρινή σας κατάσταση. Σε αντίθεση με την άλλη κόρη η οποία ήταν ήδη αρκετά μεγάλη όταν αναγκάστηκε να αλλάξει την δεδομένη κατάσταση της οικογένειάς σας. Θεωρώ πιθανή την αιτία να μην έχει αποδεχτεί το οριστικό τέλος της σχέσης σας με την μητέρα της. Ίσως να μην προετοιμάστηκε κατάλληλα για το διαζύγιο, ή να μην της έχουν δοθεί  ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με αυτό. Δεν γνωρίζουμε την κατάσταση πριν το διαζύγιο, όμως δεν θα ήταν παράξενο αν το παιδί  αντιδρά στην κατάσταση που έζησε πριν το χωρισμό και σε ό,τι τον επακολούθησε.

Συνήθως οι αρνητικές συμπεριφορές είναι ο τρόπος των παιδιών για να κατοχυρώσουν τη θέση τους μέσα στην οικογένεια.  

Δεν χρειάζεται να περιμένετε να αγαπήσει τη νέα σας σύντροφο. Αυτό όμως που είναι αναγκαίο να γίνει υποθέτω πως είναι να έχετε μία ήρεμη συνύπαρξη.  Επίσης, χρειάζεται προσοχή στο να μην μπαίνει η νέα σύντροφος σε ρόλο γονέα, ούτε και να γίνονται υπερβολές προκειμένου να κερδίσει την συμπάθεια του παιδιού.

Από την πλευρά σας μάλλον χρειάζεται να δουλέψετε με την μεγάλη κόρη αρκετά ακόμα πριν προχωρήσετε σε εκδηλώσεις αγάπης με τη σχέση σας. Να μιλήσετε μαζί της με ειλικρίνεια και κατανόηση δίνοντάς της τον χρόνο που χρειάζεται. Θα πρέπει όμως ταυτόχρον να της καταστήσετε σαφές ότι δεν πρόκειται να αλλάξετε γνώμη για την επιλογή σας αυτή.

Όσο αφορά στο προσβλητικό κομμάτι και την επιθετική στάση του παιδιού, καλό θα είναι να την αντιμετωπίζετε όπως θα κάνατε έτσι κι αλλιώς εάν επέλεγε να έχει τέτοια συμπεριφορά απέναντι στον οποιοδήποτε.

Μαρία Κωνσταντινοπούλου
Παιδοψυχολόγος-Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Κινητό: 6971 935747
Email: mariakonstantinopoulou@gmail.com
Web: http://mariakonstantinopoulou14.blogspot.gr

Η κυρία Μαρία Κωνσταντινοπούλου, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν” που σου παρέχει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ