fbpx

Πώς να χειριστώ το παιδί όταν ο μπαμπάς μπαίνει στη φυλακή;

ADVERTISEMENT

“Είμαι μαμά ενός 6χρονου αγοριού. Σε γενικές γραμμές δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα με τον μπαμπά μας και μπορώ να πω μάλιστα ότι ήταν πολύ δεμένοι πατέρας και γιός. Όμως από μία πράξη του μπαμπά του χωρίς δεύτερη σκέψη, εκείνος βρέθηκε στη φυλακή και δυστυχώς εκτός Ελλάδος. Το επίπεδο επικοινωνίας είναι ελάχιστο έως μηδαμινό. Βλέπετε σε κάθε χώρα ισχύουν άλλοι νόμοι ως προς το δικαίωμα του τηλεφώνου. Προσπάθησα στην αρχή να το χειριστώ λέγοντας στο μικρό ότι το αμάξι του μπαμπά χάλασε και θα αργήσει για λίγο. Περνώντας οι μέρες όμως το μόνο που σκέφτηκα να πω είναι ότι ο μπαμπάς έφυγε για δουλειές  στο εξωτερικό και δεν ξέρουμε πότε θα γυρίσει. Το διάστημα που δεν είχε επικοινωνήσει ο σύζυγος, ο μικρός μου είπε βλέποντάς με στενοχωρημένη, ότι ο μπαμπάς του είχε πεθάνει και δεν του το λέω. Τον διέψευσαν βέβαια όχι μόνο τα δικά μου λόγια αλλά και το τηλεφώνημα του μπαμπά του μετά από λίγες μέρες. Όμως η συμπεριφορά του μικρού έχει αλλάξει πολύ.

Κλαίει για αστείους λόγους, έχει γίνει νευρικός και όταν τσαντίζεται αρχίζει να πετάει πράγματα μέχρι που με χαστούκισε. Στο σχολείο είναι άψογος και με τα άλλα παιδιά αλλά και στην τάξη πολύ επιμελής. Μόνο που μου είπε η δασκάλα του ότι μόλις λίγο τον μαλώσει ή αν γίνει κάτι με άλλο παιδάκι, κλαίει. Εδώ και δέκα μέρες ο μπαμπάς μας δεν έχει επικοινωνήσει μαζί μας και ο μικρός κλαίει περισσότερο και τον ζητάει απεγνωσμένα. Τα βράδια για να κοιμηθεί έχει τη μπλούζα του αγκαλιά και δεν με αφήνει ούτε να την πλύνω για να μην φύγει η μπαμπαδίλα όπως μου λέει. Σας παρακαλώ βοηθήστε με, δεν ξέρω τί να κάνω. Έχω φτάσει σε σημείο απόγνωσης με το παιδί και δυστυχώς όταν τον βλέπω έτσι δεν μπορώ κι εγώ να συγκρατηθώ και λυγίζω. Σας ευχαριστώ!”


ADVERTISEMENT

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα από τα πιο συγκλονιστικά ερωτήματα που έχουμε λάβει και το οποίο, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας που οδηγεί πολλούς ανθρώπους στη φυλακή, αποτελεί σημείο των καιρών. Γι’ αυτό ζητήσαμε από τη ψυχολόγο-παιδοψυχολόγο και συγγραφέα, κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου, να μας δώσει τα φώτα της και την απάντηση που ακολουθεί!

Αγαπητή φίλη,

Όπως φαίνεται  ο  6χρονος γιος σας βιώνει διάφορα συναισθήματα από την αιφνίδια, ανεξήγητη και αναίτια κατ αυτόν εξαφάνιση του πατέρα του. Κατακλύζεται από έντονη ανησυχία  , θλίψη και αγωνία. Ενδεχομένως αισθάνεται ότι ο πατέρας τον εγκατέλειψε γιατί δεν ήταν καλό παιδί και αυτό τον κάνει να αισθάνεται ένοχος. Έχει πολλά αναπάντητα ερωτήματα και κάνει διάφορα σενάρια  επιστρατεύοντας την γόνιμη φαντασία του. Όπως γίνεται αντιληπτό όλα αυτά επιδρούν επιβαρυντικά στο παιδικό ψυχισμό και  εκφράζονται με την αλλαγή της συμπεριφοράς του. Σ αυτό προστίθενται οι ελάχιστες εξηγήσεις που του έχετε δώσει. Είναι απαραίτητο λοιπόν να μιλήσετε στο παιδί σας για αυτό που συμβαίνει στο πατέρα του , με τρόπο όμως τέτοιο ώστε να μπορέσει να το κατανοήσει.


ADVERTISEMENT

Πείτε του ότι ο πατέρας  στο ταξίδι του σε μια ξένη χώρα , αναφέρετε που ακριβώς , έκανε κάτι που ήταν άσχημο ή ένα λάθος , τον συνέλαβε η αστυνομία και αυτή τη στιγμή μέχρι να διευκρινιστεί τι έγινε τον κρατούν σε εκείνη τη χώρα. Για αυτό το λόγο δεν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του . Διαβεβαιώστε τον όμως ότι ο πατέρας του τον σκέφτεται πολύ και τον αγαπά . Μόλις του επιτρέψουν θα σας τηλεφωνήσει όπως άλλωστε έκανε πριν λίγες μέρες.  Αν σας ρωτήσει για ποιο λόγο τον συνέλαβαν , απαντήστε  με τρόπο γενικό πχ. μετέφερε κάτι που δεν επιτρεπόταν ή δεν ήξερε ότι απαγορευόταν ή κάτι ανάλογο με αυτό που έχει συμβεί. Πείτε του ότι κάποιες φορές και οι μεγάλοι κάνουν λάθη που μετά μετανιώνουν και φυσικά ότι ο μπαμπάς του είναι πολύ καλός.

Όταν επικοινωνήσετε με τον σύζυγό σας ζητείστε του να στέλνει κατά διαστήματα  κάποια γράμματα προς το γιό σας που να γράφει πόσο τον αγαπά και του λείπει και να τον καθησυχάζει ότι θα επιστρέψει στην οικογένειά σας  μόλις τελειώσει αυτή η υπόθεση. Προτρέψτε παράλληλα και  το γιό σας, αν θέλει,  να του στέλνει ζωγραφιές  ή να γράφει κάποιες μικρές φράσεις εφόσον φοιτά στη Α δημοτικού.  Με αυτό τον τρόπο θα νιώθει ότι διατηρεί την  επικοινωνία με το μπαμπά του. Αφήστε τον να παίρνει την μπλούζα του μπαμπά του στον ύπνο εφόσον είναι κάτι που το θέλει . Μη διστάζετε να συζητάτε μαζί του για τα συναισθήματά του και να τον ηρεμείτε. Η στάση σας είναι καθοριστικής σημασίας , το παιδί έχει στραμμένα τα μάτια του πάνω σας.  Διατηρείτε τη ψυχραιμία σας και φροντίστε να μην αλλάξει η καθημερινότητά σας.  Η επαφή του με συνομήλικα παιδάκια θα τον βοηθήσει. Αυτά είναι πρώτες βοήθειες αν όμως το παιδί εξακολουθεί να δείχνει ότι υποφέρει απευθυνθείτε σε ειδικό .

Αλεξάνδρα Καππάτου 
Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Συγγραφέας
Χατζηκώστα 5 & Βασ. Σοφίας
1ος όροφος
Πλ. Μαβίλη TK 115 21
Τηλέφωνο 1:(+30) 210 64 522 54
Τηλέφωνο 2: (+30) 210 64 557 51
Web: http://www.akappatou.gr/

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ