fbpx

Πώς να χειριστείτε το θυμωμένο παιδί

| 24 Οκτωβρίου 2013
ADVERTISEMENT

Ο χωρισμός πολλές φορές βγάζει στους ανθρώπους τον χειρότερο εαυτό τους. Μπορεί να κάνει έναν εξαιρετικό γονιό να αποπροσανατολιστεί ως προς το τι είναι καλύτερο για τα παιδιά του/της, κάτι που με τη σειρά του, κάνει τα παιδιά να νιώσουν ότι τα κακομεταχειρίζονται. Φαίνεται ότι ορισμένοι γονείς δεν μπορούν να διαχωρίσουν τα αρνητικά τους συναισθήματα για τον πρώην σύντροφο, από αυτά που τρέφουν για τα παιδιά τους. Όταν λοιπόν βάζετε αυτά τα συναισθήματα στη σχέση σας με τα παιδιά, το μόνο που προκαλείτε είναι τον θυμό τους.

Ένας γονέας μπορεί να μετατρέψει τον θυμό του παιδιού του σε αποδοχή, εάν το βοηθήσει να ξεπεράσει το στρες του χωρισμού. Είναι σημαντικό οι χωρισμένοι γονείς να βάλουν στην άκρη τον δικό τους θυμό και τα πληγωμένα αισθήματα που τρέφουν ο ένας για τον άλλον, προκειμένου να γιατρέψουν τη σχέση τους με το παιδί τους. Οι γονείς χρειάζεται να θέσουν κάποια standards που θα τους βοηθήσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του παιδιού τους και τα οποία, μαζί με τη βοήθεια ενός ειδικού, ενδέχεται να αποδειχθούν πολύ χρήσιμα. Παρακάτω θα δείτε μερικές προτάσεις σχετικά με το πώς να χειριστείτε ένα θυμωμένο παιδί:


ADVERTISEMENT

Αγαπήστε το παιδί σας: Καλό είναι να είστε εκεί για αυτό ακόμη και όταν τα λόγια του, σας πληγώνουν.
Εκφράστε στο παιδί σας, την αγάπη σας: Μιλήστε του με αγάπη, ανεξάρτητα από το πόσο επιθετικό είναι απέναντί σας.
Θέστε το παιδί σας υπόλογο για τη συμπεριφορά του: Μείνετε δίπλα του προκειμένου να του δείξετε τι νοείται και τι δεν νοείται, σωστή συμπεριφορά.
Εάν αρνείται να επικοινωνήσει μαζί σας, γράψε του γράμματα σε τακτική βάση: Προσπαθήστε να «συνδεθείτε» μαζί του, ακόμη και από απόσταση.
Δείξτε ενδιαφέρον για τη ζωή του: Ρωτήστε το τί κάνει και πώς αισθάνεται. Μην επιτρέψετε στη νέα σας ζωή να σας κάνει να χάσετε το ενδιαφέρον για τις ανάγκες του παιδιού σας.
Εάν ο θυμός παραμένει, ανοιχτείτε στο ενδεχόμενο να δείτε μαζί έναν ειδικό: Δείξτε στο παιδί σας ότι τίποτα δεν θα σας σταματήσει από το να ξαναφτιάξετε τη σχέση σας.
Μην παίρνετε προσωπικά όσα λέει το παιδί σας: Σκεφτείτε ότι ο θυμός του, προέρχεται από τον φόβο του μην σας χάσει και ότι σχεδόν όλα όσα λέει δεν τα εννοεί.
Εάν το παιδί σας έχει ερωτήσεις ή έχει ανάγκη να μιλήσει για τον χωρισμό, δείξτε προθυμία να το ακούσετε και να του απαντήσετε: Πρέπει να προσπαθήσετε και να δείτε τα πράγματα από τη δική του πλευρά.
Ζητήστε από άλλα μέλη της οικογένειας να μεσολαβήσουν, μιλώντας στο παιδί με θετικό τρόπο για τη σημασία της σχέσης παιδιού-γονέα.
Γιατρέψτε τις πληγές σας: Μπορεί να αισθάνεστε απόρριψη και θλίψη, αλλά είναι σημαντικό για εσάς να μείνετε δυνατοί για χάρη του παιδιού σας.
Μην βάζετε τον/την νέα/ο σας σύντροφο πάνω από τη σχέση σας με το παιδί σας: Ακόμη και αν βγαίνετε με κάποιον / κάποια, συνεχίστε να ζείτε με τρόπο που να δίνει στα παιδιά να καταλαβαίνουν ότι παραμένουν, η πρώτη σας προτεραιότητα.

Μια άλλη λύση είναι να απευθυνθείτε για βοήθεια σε μονογονείς που έζησαν ή ζούν παρόμοια προβλήματα με τα δικά σας. Η συζήτηση και το μοίρασμα των εμπειριών σας μαζί τους, θα σας ανοίξουν νέες προοπτικές και τρόπους να χειριστείτε το πρόβλημά σας. Μην εσωτερικεύετε τα συναισθήματα σας και μην σταματήσετε να διαχειρίζεστε τον θυμό του παιδιού σας διότι με αυτόν τον τρόπο, κινδυνεύετε να χάσετε τη σχέση σας μαζί του που στη ζωή ενός γονέα, είναι και η πιο σημαντική.

Από τη Cathy Meyer, διαπιστευμένη σύμβουλο διαζυγίου, εκπαιδεύτρια γάμου και νομική ερευνήτρια 
Πηγή: Divorcesupport.about.com


ADVERTISEMENT

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ