fbpx

Πως να βοηθήσω το παιδί να επανέλθει, μετά από επίσκεψη στον άλλο γονιό

| 3 Δεκεμβρίου 2014
ADVERTISEMENT

Όταν το παιδί επιστρέφει από τον άλλο γονιό με δυσκολία, ζητώντας να περάσει περισσότερο χρόνο από τον προβλεπόμενο μαζί του, τότε θα πρέπει να εξετάσετε το συναίσθημα του παιδιού.

Αν το παιδί επιστρέφει χαρούμενο και βλέπετε τα μάτια του να λάμπουν τότε θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά το αίτημα του. Όταν ένα παιδί αγαπά τον άλλο γονιό και νιώθει ότι θέλει παραπάνω χρόνο μαζί του αυτό σημαίνει ότι ο άλλος γονιός πραγματικά τον αξίζει. Οι μεταξύ σας διαφορές σαν ενήλικες δεν πρέπει να επηρεάσουν το δικό σας κριτήριο σαν γονέας.


ADVERTISEMENT

Αν το παιδί σας επιστρέφει με πεσμένη διάθεση, κλάματα ή με άρνηση να ξαναπάει στον άλλο γονιό, τότε το πρώτο βήμα είναι να καθίσετε άμεσα μαζί του, κοντά του με αγάπη και τρυφερότητα, να το πάρετε αγκαλιά αν το επιθυμεί και να συζητήσετε μαζί του για το πως πέρασε στον άλλο γονιό και τι είναι αυτό που το ενοχλεί. Με αυτό το τρόπο θα έχετε κι εσείς μια σχετική εικόνα για το πως διαχειρίζεται ο πρώην σύντροφος σας τη σχέση του και το χρόνο του με το παιδί. Αν το παιδί έχει παράλογες αντιδράσεις και απλά “χαϊδεύεται” τότε πρέπει να βάλετε τα πράγματα σε ρεαλιστική βάση και να δώσετε δίκιο στον άλλο γονέα. Ίσως να είναι πολύ δύσκολο για εσάς αλλά αυτό που πρέπει να σκεφτείτε είναι το καλό που κάνετε ως προς την διαπαιδαγώγηση του παιδιού σας.

Αν αυτά που ακούτε σας κάνουν να νιώθετε ότι το παιδί πραγματικά υποφέρει στο χρόνο του με τον άλλο γονιό τότε ακούστε το παιδί σας, ηρεμήστε το όσο χρόνο κι αν χρειαστεί να δώσετε, διασφαλίστε του τη δική σας στήριξη σε όσα σας λέει και αν η ηλικία του το επιτρέπει, παροτρύνετε το να μιλήσει με τον άλλο γονιό και να εκφράσει τα παράπονά του. Παράλληλα καλό θα ήταν να μιλήσετε με τον/την πρώην σύντροφο και να μεταφέρετε τα λόγια και το συναίσθημα του παιδιού. Στη περίπτωση που η επικοινωνία είναι ανέφικτη, τότε θα πρέπει να ακολουθήσετε τη νομική οδό και να επικοινωνήσετε με τον δικηγόρο σας αν κρίνετε ότι θα πρέπει να μειωθεί/αλλάξει ο χρόνος επαφής του παιδιού με τον άλλο γονιό.

Αν έχετε πάρει διαζύγιο τότε συμβουλευθείτε το δικηγόρο σας για την αλλαγή που επιθυμείτε και πως θα την πετύχετε. Αν έχετε χωρίσει χωρίς να περάσετε την πόρτα του δικαστηρίου τότε και πάλι καλό θα ήταν να υπάρχει ένα ιδιωτικό συμφωνητικό που να έχει βαρύτητα σαν έγγραφο. Ακόμα κι αν η σχέση σας με τον/την πρώην σύζυγο είναι ιδανικές μη ξεχνάτε ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.


ADVERTISEMENT

Ίριδα Κρέμερ
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Πηγή: http://lifemade.gr/


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ