Πώς να βοηθήσετε το γιό σας να αντιμετωπίσει την απόρριψη του πατέρα

0

Η επιρροή του πατέρα στα μικρά αγόρια, είναι πολύ σημαντική και πολλές μαμάδες, αντιμετωπίζουν τη πρόκληση να αναλαμβάνουν δύο ρόλους στη ζωή του γιού τους. Εάν ο πατέρας του γιού σας, τον απορρίπτει, δηλαδή απουσιάζει από τη ζωή σας ή δεν επιθυμεί να έχει επαφές μαζί του, είναι πιθανό αυτή η απόρριψη να δημιουργήσει στο αγόρι ποικίλα συναισθηματικά και ψυχολογικά προβλήματα. Παρέχοντας ένα περιβάλλον στρογής και κατανόησης στο παιδί, θα τον βοηθήσετε να ξεπεράσει την απόρριψη του πατέρα του και να ζήσει μια χαρούμενη και –γεμάτη πληρότητα- ζωή.

Συνέπειες
Το μεγάλωμα ενός παιδιού που έχει απορριφθεί από τον πατέρα του, δεν είναι εύκολο. Σε αυτή τη περίπτωση το παιδί αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια και θα μπορούσε να εμφανίσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που να επηρεάζουν την ανάπτυξή του. Ο γιός σας μπορεί να εκδηλώνει έλλειψη ανταγωνιστικότητας και φιλοδοξίας, σύμφωνα με τον διδάκτορα ψυχολογίας Kenneth N. Condrell, ή να έχει μειωμένη ή ανύπαρκτη αυτό-πειθαρχία και χαμηλή αυτοπεποίθηση, μπορεί να είναι λίγο νωθρός, να μην είναι ευχαριστημένος με τον εαυτό του, να βλέπει τη ζωή με απαισιοδοξία, μέχρι και να εμφανίζει σημάδια κατάθλιψης. Ωστόσο ο γιός σας, δεν είναι καταδικασμένος για πάντα σε αυτό το πλαίσιο. Μπορεί να εκδηλώνει αυτές τις συμπεριφορές για μήνες μετά την απόρριψη του πατέρα αλλά μπορεί να το ξεπεράσει και να έχει ένα παραγωγικό και ευτυχισμένο μέλλον.

Τι μπορεί να κάνει η μητέρα
Όταν ο πατέρας του γιού σας, τον απορρίπτει, έχετε δύσκολο δρόμο να διανύσετε. Πρέπει να πάρετε επάνω σας το ρόλο του πατέρα, προκειμένου να βοηθήσετε το παιδί σας να απαλύνει τις πληγές του. Είναι σημαντικό να πείτε την αλήθεια στο παιδί διότι με αυτό τον τρόπο, τον αποθαρρύνετε από το να κατηγορεί εσάς για τη πράξη του πατέρα του, του δείχνετε πως δεν είστε εσείς-ούτε το παιδί φυσικά- ο λόγος που έφυγε. Επιπλέον, χρειάζεται προσοχή όταν ξεκινήσετε να βγαίνετε με άλλους άντρες διότι δεν θέλετε ο γιός σας να προσκολληθεί σε κάποιον καινούριο σύντροφο που πιθανόν να είναι μαζί σας για λίγο άρα να φύγει όπως ο πατέρας του. Βρείτε εναλλακτικά αντρικά πρότυπα όπως ένας θείος, ο παππούς ή ένας έμπιστος οικογενειακός φίλος. Να είστε πάντα πρόθυμες να ακούσετε το παιδί, να το στηρίζετε και να το αγαπάτε ώστε και εκείνο να ξέρει ότι μπορεί να βασιστεί επάνω σας.

Θεραπεία
Παρ’ όλο που δεν τη χρειάζονται όλα τα αγόρια, μερικά μικρά αγοράκια ωφελούνται σημαντικά από τις συνεδρίες σε ψυχολόγο διότι το άτομο αυτό είναι ουδέτερο, επομένως μπορεί να προσφέρει στο παιδί συμβουλές σχετικά με το πώς να χειριστεί την απόρριψη από τον πατέρα του. Ο ψυχολόγος δεν είναι τόσο μέσα στη κατάσταση όσο είστε εσείς και έτσι μπορεί να βοηθήσει το παιδί να δουλέψει με τα συναισθηματικά κα ψυχολογικά του ζητήματα, χωρίς το παιδί να περιμένει κάτι από εκείνον.

Όσο ο γιός σας, μεγαλώνει
Ακόμη κι αν ο γιός σας, επεξεργαστεί τα ψυχολογικά ζητήματα που του έχει δημιουργήσει η απουσία και η απόρριψη του πατέρα του και ζήσει μια ευτυχισμένη ζωή, η επίδραση αυτής της απόρριψης πιθανόν να χρειαστεί χρόνια για να φύγει. Τη στιγμή δηλαδή που εσείς μπορεί να νομίζετε ότι το έχει ξεπεράσει και ότι προχωράει μια χαρά στη ζωή, είναι σημαντικό να τον έχετε από κοντά, διότι όσο μεγαλώνει οι παλιές πληγές μπορεί να κάνουν την επανεμφάνισή τους και να τον επηρεάσουν ξανά. Ειδικά στην εφηβεία του, το παιδί μπορεί να αρχίσει να κάνει ριψοκίνδυνα πράγματα (π.χ. συχνή εναλλαγή συντρόφων, χρήση ουσιών κλπ.) μόνο και μόνο για να απαλύνει τον πόνο του. Οι κρυμμένες ανασφάλειες του γιού σας, μπορεί να τον δυσκολέψουν στο να φτιάξει υγιείς και μακροχρόνιες σχέσεις, με την κατάθλιψη να επιμείνει για αρκετό χρονικό διάστημα στη ζωή του. Γι’ αυτό είναι σημαντικό, ακόμη κι όταν τα πράγματα δείχνουν να κυλούν ομαλά, να είστε σε επιφυλακή για παν ενδεχόμενο!

Πηγή: http://everydaylife.globalpost.com/