fbpx

Πώς να βοηθήσεις το παιδί σου να διαχειριστεί την απόρριψη από τον άλλο γονιό

| 24 Αυγούστου 2016
ADVERTISEMENT

Τι πρέπει να κάνεις εάν ο/η  πρώην σύντροφος/σύζυγός σου, αρνείται να δεί τα παιδιά του/της;

Μια συχνή ερώτηση που ακούω απο γονείς που έχουν την επιμέλεια των παιδιών τους είναι, «τι να κάνω εάν δεν εμφανιστεί ο άλλος γονιός για επίσκεψη;». Σαν γονείς, νιώθουμε τον πόνο των παιδιών μας όταν ο /η πρώην σύντροφος μας,  αποτυγχάνει να είναι συνεπής στις επισκέψεις του/της . Είναι απολύτως φυσιολογικό να θέλουμε να κάνουμε κάτι για να πάρουμε αυτό τον πόνο μακρυά.


ADVERTISEMENT

Όταν ένας γονιός  επιλέγει να μην είναι ενεργός στη ζωή των παιδιών του, κάνει μεγάλη ζημιά. Τα παιδιά αρχίζουν να νιώθουν ότι δεν αξίζουν και ότι δεν τα αγαπούν, εξαιτίας της έλλειψης αυτοπεποίθησης που έρχεται με την απόρριψη που εισπράττουν εξαιτίας του διαζυγίου.

Δεν μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας, από όλες τις απογοητεύσεις στη ζωή. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ώστε να κρατήσουμε την επίδραση που θα προκαλέσει η απουσία ενός γονέα από την καταστροφή, και να βοηθήσουμε να γίνονται όλες οι επισκέψεις πιο ομαλά.

3 τρόποι που θα βοηθήσουν το παιδί σου να επανέλθει μετά την γονεϊκή απόρριψη:


ADVERTISEMENT

  1. Μην επιτρέπεις στο παιδί σου να βλέπει τη δική σου απογοήτευση και ανησυχία. Εάν είσαι νευριασμένος/η με τον/την πρώην σου κράτησε το για τον εαυτό σου, μην μοιράζεσαι αυτά τα συναισθήματα με το παιδί σου. Μίλησε μαζί του και άσε να εκφράσει τα συναισθήματα του. Βεβαιώσου ότι του δείχνεις την αγάπη σου. Όταν μιλάς για τον/την πρώην σου, εξήγησε στο παιδί σου ότι η απουσία του/της δεν αντανακλά την αξία του ίδιου. Άσε το παιδί να γνωρίζει ότι ο άλλος του γονιός αντιμετωπίζει δυσκολίες που του εμποδίζουν να καταλάβει πόσο οδυνηρή είναι η απουσία του/της. Είναι σημαντικό το παιδί σου να καταλάβει ότι το πρόβλημα δεν αφορά το ίδιο αλλά μόνο το γονιό που δεν είναι εκεί.
  1. Μίλα στον απόντα γονιό.
    Μπορεί να μην έχει καταλάβει καν την αρνητική επιρροή πάνω στο παιδί. Μερικοί γονείς δεν είναι συναισθηματικά έξυπνοι αρκετά, ώστε να γνωρίζουν τη σημασία της παρουσίας τους στη ζωή του παιδιού. Διαβεβαίωσε τον , ότι το μόνο σου κίνητρο είναι να μεγαλώσετε σωστά το παιδί σας, και να κάνετε το καλύτερο γι αυτό. Εάν μετά την επικοινωνία αυτή, επιμένει να είναι απών, τότε αφήστε την κατάσταση ως έχει. Μπορεί να μην ενδιαφέρεται καν για την έλλειψη φροντίδας και αγάπης απέναντι στο παιδί του. Και ποιό παιδί είναι εκείνο, που χρειάζεται έναν τέτοιο γονιό στη ζωή του;
  1. Eάν έχεις να κάνεις με έναν γονιό που δεν έχει την επιμέλεια και ενώ προγραμματίζει να κάνει πράγματα με το παιδί, δεν εμφανίζεται, φρόντισε να έχεις πάντα ένα δεύτερο σχέδιο. Εάν συνεχίσει να είναι ασυνεπής, ο καλύτερος τρόπος να αποτρέψεις το παιδί σου να πληγώνεται από αυτή την ιστορία, είναι να του αποσπάς την προσοχή με άλλες δραστηριότητες.

Ενθαρρύνω όλους τους γονείς που δεν έχουν την επιμέλεια των παιδιών τους, να είναι συνεπείς στις επισκέψεις τους με τα παιδιά. Επίσης οι γονείς που έχουν την επιμέλεια πρέπει να ενθαρρύνουν τη σχέση του παιδιού με τον άλλο γονιό. Μην επιτρέπεις τα δικά σου άσχημα συναισθήματα και αντιπαραθέσεις με τον πρώην σου να βλάπτουν το παιδί σου.  Βάλε τις ανάγκες του παιδιού μπροστά από την ανάγκη σου να επιτεθείς στον/στην πρώην σου.

Τέλος, λάβε υπόψιν σου ότι επειδή ο/η  πρώην σου δεν φέρεται στο παιδί όπως εσύ, δεν σημαίνει ότι δεν το αγαπά. Ο χωρισμός, μπορεί να παίζει παιχνίδια με τα συναισθήματα μας, που μας αποτρέπουν να σκεφτόμαστε και να φερόμαστε λογικά μερικές φορές.

Εάν ο/η πρώην σου  έχει δυσκολίες με το διαζύγιο που μπορεί να επηρεάζουν το παιδί και τη σχέση του μαζί του, το καλύτερο που έχεις να κάνεις , είναι να είσαι φρουρός στα συναισθήματα του παιδιού σου και να πλησιάσεις τον άλλο γονιό με τρόπο που θα λάβει υπόψιν το πόσο εύθραυστα είναι αυτά!

Πηγή: http://divorcesupport.about.com/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ