fbpx

Πώς να βάλεις τα παιδιά για ύπνο στο κρεβάτι τους μετά το διαζύγιο

| 20 Ιουνίου 2014
ADVERTISEMENT

Είσαι ψόφιος στη κούραση, είχες μια πολύ δύσκολη μέρα και το παιδί δεν μπορεί να κοιμηθεί;  Η λύση απλή: Κάνεις πιο πέρα και το βάζεις στο κρεβάτι σου. Εξάλλου, το διαζύγιο ήταν τόσο σκληρό και για τους δυο σας και έχετε περάσει τόσα. Δεν πειράζει για 1-2 βράδια, σωστά; Ώσπου τα 1-2 βράδια γίνονται εβδομάδες και μήνες και πρίν καν το καταλάβες, το κρεβάτι δεν σου ανήκει πια. Σου φαίνεται γνωστή αυτή η ιστορία;

Όταν οι γονείς χωρίζουν, η ζωή αλλάζει δραματικά στα μάτια των παιδιών. Δεν είναι ασυνήθιστο, τα παιδιά να βιώνουν ενός είδους εκνευρισμό και να νιώθουν αβεβαιότητα για το μέλλον. Κι έτσι όταν έρχεται το βράδυ, οι αλλαγές αυτές έχουν αντίκτυπο για τα παιδιά, στην ώρα του ύπνου. Μπορεί να τους λείπει ο άλλος γονιός, μπορεί το αίσθημα ανασφάλειας να μεγαλώνει όσο βραδιάζει όπως και η ανησυχία για το τι θα συμβεί στην οικογένεια.


ADVERTISEMENT

Το να επιτρέψεις στο παιδί να κοιμηθεί μαζί σου, φαντάζει ιδανικός ως τρόπος να αντιμετωπίσεις για παράδειγμα, τους εφιάλτες που βλέπει στον ύπνο του βραχυπρόθεσμα, όμως αυτή η στάση μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα, μακροπρόθεσμα.

Με το να επιτρέπεις στα παιδιά να κοιμηθούν μαζί σου μετά το διαζύγιο:

  • Τους δίνεις το μήνυμα ότι τα πράγματα δεν είναι καλά
  • Τα ενθαρρύνεις να εξαρτώνται από σένα αντί να ενισχύεις την ανεξαρτησία τους
  • Κάνεις τη μετάβαση από το ένα σπίτι στο άλλο, πιο δύσκολη (διότι πιθανόν να θέλουν να κοιμούνται και στο κρεβάτι του άλλου γονιού)
  • Σε εμποδίζει να διαχειριστείς τη μοναχικότητά σου
  • Προωθείς τη πεποίθηση στο παιδί, ότι χρειάζεται να σε φροντίζει

Ενώ είναι φυσιολογικό να ανακουφίζεις τα παιδιά στις δύσκολες στιγμές που περνάει η οικογένειά σας, όταν αυτή η ανακούφιση μετατρέπεται σε νέα μήτρα, μάλλον πρέπει να λάβεις δράση. Τι μπορείς να κάνεις;


ADVERTISEMENT

Σιγουρέψου καταρχάς ότι δεν είσαι μέρος του προβλήματος
Εντάξει ας το παραδεχτούμε, είναι παρηγορητικό για τον γονιό που νιώθει μόνος, να έχει δίπλα του το παιδί στο κρεβάτι έτοιμο για αγκαλιές. Όταν όμως τα παιδιά διαισθάνονται το άγχος του γονιού, είναι φυσικό να αναζητούν  τρόπους να τον ανακουφίσουν. Επομένως, αν θέλεις πίσω το κρεβάτι σου, πρέπει να δείς με μια πιο σταθερή και «σκληρή» ματιά, πώς μπορείς να αλλάξεις τις συνήθειες του ύπνου που έχουν καθιερωθεί μέχρι σήμερα και να σιγουρευτείς πως τα μηνύματα που θα στέλνεις στο παιδί θα είναι ξεκάθαρα και δεν θα το μπερδεύουν.

Αξιολόγησε τι είναι αυτό που μπορεί να «θρέφει» την ανησυχία του παιδιού
Εκτός από τους προβληματισμούς που ήδη έχεις για τον χωρισμό ή το διαζύγιο, καλό θα ήταν να αφιερώσεις χρόνο για να σκεφτείς ποιες άλλες αλλαγές συμβάλλουν στην ανησυχία του παιδιού σε σημείο να έχει πρόβλημα με τον ύπνο. Μήπως του λείπει ο άλλος γονιός; Μήπως δεν περνάει αρκετό χρόνο και με τους δύο γονείς; Μήπως το δωμάτιό του δεν είναι φωτεινό ή βολικό;  Ακολουθεί ένα σταθερό ημερήσιο πρόγραμμα ή αλλάζει το πρόγραμμά του, κάθε μέρα;

Μίλα με το παιδί
Αν αισθάνεσαι ότι αυτή η ανησυχία του παιδιού είναι άμεσα συνδεδεμένη με το διαζύγιο, κάνε μια κουβέντα μαζί του και προσπάθησε να δώσεις μια φυσική εικόνα για το πρόβλημα. Πες για παράδειγμα «Το διαζύγιο είναι μια μεγάλη αλλαγή μέσα στην οικογένεια». Όταν οι γονείς χωρίζουν, μερικά παιδιά δυσκολεύονται να κοιμηθούν μόνα τους. Διαβεβαίωσε το παιδί σου ότι ενώ πρόκειται πράγματι για μια μεγάλη αλλαγή, με τον καιρό τα πράγματα θα καλυτερέψουν και η οικογένειά σας θα είναι μια χαρά.

Κάνε το παιδί, μέρος της λύσης του προβλήματος
Μόλις εντοπίσεις το πρόβλημα, ρώτησε το παιδί τί μπορεί να κάνει πιο άνετο το δωμάτιό του. Μπορεί να βοηθήσει να βάλεις χαρούμενες κουρτίνες, αυτοκόλλητα τοίχου με τους αγαπημένους του ήρωες ή φωσφορίζοντα αστέρια στο ταβάνι. Η ανιψιά μου είχε το ίδιο πρόβλημα και οι γονείς της, της έβαζαν μουσική δωματίου λίγο πρίν την ώρα του ύπνου, για να χαλαρώνει και να κοιμάται καλύτερα. Σημαντικό είναι φυσικά να αναφέρουμε ότι το παιδί περιμένει από τον γονιό να περάσει το μήνυμα ότι σε μια υγιή οικογένεια, κάθε μέλος κοιμάται στο κρεβάτι του.

Δημιούργησε ένα τελετουργικό ύπνου και μείνει σταθερός/ή σε αυτό
Το πρόγραμμα και η σταθερότητα, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στο αίσθημα ασφάλειας των παιδιών. Μαζί λοιπόν μπορείτε να φτιάξετε ένα τελετουργικό, δηλαδή να βάζεις το παιδί για μπάνιο μια ώρα πρίν, μετά το μπάνιο να του κάνεις μασάζ με ένα ωραίο λαδάκι, ενώ πίνει το γάλα του να του διαβάζεις ένα παραμύθι ή να ακούτε μουσική κι όταν τελειώσει να το πηγαίνεις στο κρεβάτι του. Κάνε τη συγκεκριμένη ακολουθία κάθε βράδυ την ίδια ώρα και ζήτησε από τον άλλο γονιό να το κάνει και εκείνος όταν το παιδί κοιμάται στο σπίτι του, ώστε να μην βγαίνει από το πρόγραμμά του.

Μην κάνεις πίσω όταν τα πράγματα δυσκολεύουν
Θυμήσου ότι η αλλαγή δεν γίνεται σε μια στιγμή, αντιθέτως θέλει το χρόνο της. Ακόμη κι αν τα πράγματα πάνε καλά τα πρώτα βράδια, έχε υπόψιν ότι κάποια πισωγυρίσματα είναι φυσιολογικά.Ίσως να πρέπει να φτιάξεις ένα πλάνο για το τι θα κάνεις αν ένα βράδυ έχεις καλεσμένους που θα καθίσουν μέχρι αργά ή πως θα χειριστείς τις αμέτρητες φορές που το παιδί θα σηκωθεί απ’ το κρεβάτι του και θ’ αρχίσει να κλαίει και να ζητάει να κοιμηθεί στο δικό σου. Αν συμβεί αυτό, πάρε το παιδί από το χέρι και γύρισέ το στο κρεβάτι του χωρίς να το μαλώσεις ή να πιάσεις κουβέντα για το θέμα και κυρίως, χωρίς να του δώσεις κίνητρο να συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά, με το να μείνεις στο δωμάτιό του μέχρι να κοιμηθεί.

Πηγή: http://www.divorceandchildren.com/

Εσύ αντιμετώπισες πρόβλημα με τον ύπνο των παιδιών μετά το διαζύγιο ή οποιαδήποτε άλλη αλλαγή μέσα στην οικογένεια, και αν ναι τι έκανες γι’ αυτό; Πες μας το πρόβλημά σου και πώς το χειρίστηκες είτε με σχόλιο στο τέλος του κειμένου ή με email στο info@singleparent.gr  .Η γνώμη σου σου είναι πολύτιμη για όλους μας!


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ