Πώς να «προστατέψεις» τα παιδιά από τη νέα κοπέλα του μπαμπά

1

Είναι δύσκολο για μια μητέρα να στέλνει τα παιδιά της στο σπίτι του πατέρα τους όταν σε αυτό μένει ή κινείται η νέα του σύντροφος.  Ως μητέρα θέλεις να προστατεύεις τα παιδιά σου και είναι δύσκολο να μην τρέξεις να τα σώσεις από το μπέρδεμα που τους προκαλεί, το κλίμα στο σπίτι του μπαμπά. Εξίσου δύσκολο είναι να βγείς από το κάδρο, έχω έρθει κι εγώ σ’ αυτή τη θέση και ξέρω. Ωστόσο, όταν τα παιδιά είναι στο σπίτι του μπαμπά κι εσύ συνεχίζεις να τα…»σώζεις», ακόμη κι αν είναι από το τηλέφωνο, τα παιδιά μαθαίνουν να μεταθέτουν τα προβλήματά τους επάνω σου και να μαθαίνουν να μην τα διαχειρίζονται μόνα τους!

Πολλές φορές είναι δύσκολο για τα παιδιά να πηγαίνουν στο σπίτι του μπαμπά όταν είναι εκεί και η κοπέλα του, διότι η κοπέλα του είναι το πρόσωπο που «τραβάει» τη προσοχή του, από τα παιδιά. Όμως αυτή η κατάσταση είναι ανάμεσα στα παιδιά και τον πατέρα τους, και δεν σε αφορά. Εσύ μπορείς να ενθαρρύνεις τα παιδιά σου να παίρνουν μαζί τους τα αγαπημένα του βιβλία ή παιχνίδια, ίσως και ένα τετράδιο. Όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα ή αισθάνονται περίεργα, μπορούν να γράφουν τις σκέψεις τους στο τετράδιο,  να βγαίνουν μια βόλτα με τον μπαμπά τους ή να απομονώνονται σε κάποιο δωμάτιο του σπιτιού του.

Εάν τα παιδιά σου, δεν μπορούν να μιλήσουν στον μπαμπά τους για το πώς νιώθουν, μπορείς να τους προτρέψεις να γράφουν όσα αισθάνονται στο χαρτί. Ύστερα, διαβάστε το χαρτί αυτό μαζί κάθε μέρα, 2-3 φορές τη μέρα, ώσπου τα παιδιά να πάρουν θάρρος και αν ζητήσουν από τον πατέρα τους, να μιλήσουν. Πολλές φορές τα παιδιά δεν ξέρουν πώς να μιλήσουν ή φοβούνται μην στενοχωρήσουν τους γονείς τους.

Επιπλέον, και προκειμένου να βοηθήσεις τα παιδιά, μπορείς να βάλεις ένα όριο στις φορές που θα σε καλούν όσο βρίσκονται εκεί. Κάτι άλλο που πρέπει να λάβες υπόψιν σου είναι ότι τα παιδιά, ακόμη κι όταν βρίσκονται στο σπίτι π.χ. του μπαμπά και όλα είναι καλά, ανησυχούν μήπως όσο εκείνα λείπουν, η μητέρα τους βλέπει κάποιο καινούριο σύντροφο κι αυτό είναι λογικό. Όλα τα παιδιά ανησυχούν μήπως πρέπει να «παλέψουν» και για τη δική σου προσοχή, εκτός από του άλλου γονέα, ποσώ δε μάλλον όταν δεν περνάνε καλά στον έναν ή στον άλλον.

Γι’ αυτό, πρίν τα παιδιά πάνε στο σπίτι του μπαμπά (ή της μαμάς), μπορείς να τους λες «Παιδιά όσο εσείς θα είστε στον μπαμπά, εγώ θα βάλω πλυντήρια, θα καθαρίσω το σπίτι, θα δω τη νονά σας/τη θεία σας και μετά θα πάω να δω μια ταινία. Μη με πάρετε το απόγευμα γιατί θα είμαι μέσα στο σινεμά και δεν θα μπορώ να το σηκώσω γιατί δεν είναι ευγενικό να ενοχλήσετε τους άλλους ανθρώπους που θα βρίσκονται δίπλα μου. Μετά το έργο, θα έρθω στο σπίτι να φάω και να ξεκουραστώ. Θα σας πάρω τηλέφωνο να σας πω και ένα παραμύθι πρίν κοιμηθείτε!»

Ξέρω, σου είναι πολύ δύσκολο να είσαι άνετη με όλο αυτό, αλλά δεν έχεις άλλη επιλογή. Δεν μπορείς και δεν είναι υγιές να μην βλέπουν τον πατέρα τους ούτε ο πατέρας τους, να μην προχωρήσει στη ζωή του, κάποια στιγμή θα προχωρήσεις κι εσύ αν δεν το έχεις ήδη κάνει. Με τους παραπάνω τρόπους, θα διδάξεις στα παιδιά, καταπληκτικά μαθήματα ζωής, θέτοντας παράλληλα υγιή όρια και μην ξεχνάς, ότι προσφέρεις στον εαυτό σου μια πολυτέλεια που ονομάζεται «Ελεύθερος χρόνος» και την οποία έχεις ανάγκη, ακόμα κι αν μιλάμε μόνο για ένα απόγευμα!

Πηγή: http://divorcedmoms.com/