Πώς να μάθετε στα παιδιά σας να παίζουν μόνα τους

0

Παραδεχτείτε το: Μερικές φορές εύχεστε με έναν μαγικό τρόπο, το παιδί να είχε εξαφανιστεί για λίγο. Όχι για πάντα, για μισή ωρίτσα μόνο για να διαβάσετε την εφημερίδα σας και να μιλήσετε στο facebook με μια φίλη. Αλλά είναι δύσκολο να αποχωριστείτε το παιδί όταν κρέμεται από το πόδι σας όποτε φεύγετε από το δωμάτιό του. Κι εσείς από την άλλη δεν θέλετε να χάνετε στιγμή από το μεγάλωμα και τα παιχνίδια του και νιώθετε και λίγο «ένοχοι» που το εγκαταλείπετε. «Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι πρέπει να είναι μονίμως απασχολημένοι με τα παιδιά τους αλλά αυτή η νοοτροπία δεν αφήνει στον γονιό, περιθώρια για ξεκούραση με αποτέλεσμα να του δημιουργεί στρες το οποίο αντιλαμβάνονται τα παιδιά» λέει η ψυχολόγος Kathy Hirsh-Pasek, Ph.D. και συνεχίζει «Στη πραγματικότητα, εκπαιδεύοντας τα παιδιά να παίζουν μόνα τους είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορείτε να τους κάνετε. Ένα αμάξι από κουτί ή μια βόλτα στην αυλή, αναπτύσσουν τις ικανότητες του παιδιού ώστε να γίνει δημιουργικό και να αποκτήσει κριτική σκέψη και αυτοπεποίθηση!».

Δείξτε τους πώς γίνεται
Το πρώτο βήμα στο να διδάξετε ένα παιδί να παίξει μόνο του, είναι να του δείξετε πόσο διασκεδαστικό είναι. Αυτή η διαδικασία, ξεκινάει πρίν το μπουσούλημα. «Ως ένα βαθμό, το να είσαι μόνος σου είναι κάτι που μαθαίνεται, που σημαίνει ότι αν δεν αφήσεις ποτέ το παιδί έστω και λίγο μόνο του, δεν θα μάθει να στηρίζεται στον εαυτό του» λέει η καθηγήτρια σχολικής εκπαίδευσης Cynthia Chandler, Ph.D.

Μόλις το παιδί, αρχίζει να περπατάει, καλό είναι να διαθέτετε χρόνο για τον εαυτό σας αλλά σε απόσταση που να βλέπετε το παιδί.  Ευτυχώς, τα νήπια βρίσκουν τον κόσμο τόσο συναρπαστικό που μπορούν να παίξουν με ενθουσιασμό για τουλάχιστον 15 λεπτά, με πολύχρωμα μαντήλια ή και ξύλινα κουτάλια. Επίσης, μια άλλη στρατηγική είναι να λέτε δυνατά ή να παριστάνετε ότι λέτε δυνατά σε φίλους για όλα αυτά που σας αρέσει να κάνετε μόνοι και για ποιό λόγο. Τα παιδιά όταν βλέπουν τους γονείς τους να κάνουν πράγματα και να έχουν ενδιαφέροντα, να χορεύουν ή να διαβάζουν, τους μιμούνται.

Μερικά παιδιά θεωρούν το μοναχικό παιχνίδι κάτι φυσικό ενώ άλλα παιδιά θέλουν περισσότερη καθοδήγηση. Καλό είναι να επαινείτε τις προσπάθειες του παιδιού στο παιχνίδι, λέγοντας φράσεις όπως «Ωωω κοίτα τι ωραίο πύργο έφτιαξες μόνος/η σου, μπράβο!!». Γιατί αυτό που ουσιαστικά θέλετε είναι το παιδί, να εσωτερικεύσει τη πεποίθηση ότι είναι αυτάρκης.

Διαμορφώστε ανάλογα, το σπίτι
Δεν αρκεί το παιδί να έχει παιδικό δωμάτιο, πρέπει να μπορεί και να παίξει σε αυτό με δημιουργικότητα και ασφάλεια. Γι’ αυτό καλό είναι να δημιουργήσετε ένα προστατευμένο περιβάλλον όχι μόνο στο δωμάτιό του αλλά και σε διάφορα μέρη του σπιτιο, μέρη που θα ενθαρρύνουν τον πειραματισμό!

Η διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων, Michelle Workman,  δημιούργησε έναν ωραίο χώρο για να παίζουν τα δύο αγόρια της, γεμάτο τεράστια λούτρινα ζωάκια, ψεύτικο δέντρο, κύβους και άλλα παιχνίδια καθώς και ειδικό αφρώδες υλικό στο πάτωμα, κάτω από τη μοκέτα, ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος τραυματισμών. Ακόμη όμως κι αν ζείτε σε μικρό σπίτι και δεν έχετε χώρο, μπορείτε να βάλετε ένα κουτί στη μέση της κουζίνας γεμάτο τάπερ και να τους το δώσετε να το εξερευνήσουν.  «Έχω παιχνίδια και παραμύθια σε όλα τα μέρη του σπιτιού και μια φορά τον μήνα κρύβω κάποια σε ένα ειδικό καλάθι που έχω γι’ αυτό το λόγο και βγάζω έξω κάποια άλλα ώστε τα παιδιά να μην βαριούνται ποτέ!» λέει η Michelle. Σύμφωνα με τους ειδικούς αλλά και τις μαμάδες, τα βασικά πράγματα που πρέπει να έχει ένας χώρος για παιδιά-είτε είναι το παιδικό δωμάτιο είτε κάποιο άλλο σημείο του σπιτιού-είναι:

  • Κύβοι που μπαίνουν ο ένας μέσα στον άλλον
  • Lego
  • Στολές
  • Μαρκαδόρους και ξυλομπογιές
  • Χάρτινα πιάτα
  • Πλαστελίνη, ζωάκια λούτρινα ή ξύλινα, κουζινικά και σε οτιδήποτε άλλο βλέπετε ότι έχει κλίση το παιδί.
  • Τα παιχνίδια που δεν έχουν αρχή και τέλος-όπως για παράδειγμα τα κλασσικά σφηνοτουβλάκια-θα κρατήσουν το παιδί απασχολημένο για πολύ περισσότερο.

Κρατήστε τα απασχολημένα ακόμη και με ένα χάρτινο ποτήρι
Η Κατερίνα τα καλοκαίρια, βάζει ένα κομμάτι μπισκότο σε μια μυρμηγκοφωλιά και καλεί τα παιδιά να δούν πώς θα το πάρουν τα μυρμήγκια και θα το κουβαλήσουν. Αυτό μπορεί να κρατήσει για τουλάχιστον μία ώρα και έχει και εκπαιδευτικό νόημα για τα παιδιά, να παρατηρούν τη φύση και τα ζώα. Επίσης, μπορείτε να κρατήσετε τα παιδιά απασχολημένα όσο μαγειρεύετε, δίνοντάς τους μαρκαδόρους και από ένα ποτήρι και ένα πιάτο από χαρτόνι ώστε να τα ζωγραφίσουν μέχρι εσείς να τελειώσετε. Ακόμη καλύτερα είναι τα αυτοκόλλητα. Δώστε τους από μια καρτέλα αυτοκόλλητα και ένα σουπλά και αφήστε τα να τα κολλάνε επάνω με τις ώρες!

Κι ενώ οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το να βλέπει το παιδί τηλεόραση για 30 λεπτά, δεν είναι κάτι βλαβερό, από την άλλη όταν τα παιδιά εξαρτώνται από κάτι ή κάποιον, όπως είναι η τηλεόραση ή τα videogame, καταλήγουν να δυσκολεύονται να πάρουν την ευθύνη του εαυτού τους αργότερα στην ενήλικη ζωή τους, καθώς θα ζητάνε πάντα κάτι να τους κεντρίσει.

Υποκύψτε στην ακαταστασία
Τα περισσότερα παιδιά κάνουν το σπίτι χάλια αλλά αυτό, μπορεί να τα απασχολήσει για ώρες. Μπορείτε να βάλετε στο δωμάτιο του παιδιού μια κουρτίνα μπάνιου, να του δώσετε νερομπογιές και να το αφήσετε να δημιουργήσει ή να του δώσετε όλα τα μαξιλάρια που έχετε στο σπίτι για να φτιάξει ένα αυτοσχέδιο καταφύγιο. Μπορεί να σας ακούγονται τρομακτικά όλα αυτά, αλλά δεν υπάρχει σπίτι με παιδιά που να είναι τακτοποιημένο και αν υπάρχει, τότε τα σενάρια είναι δύο: Ή τα παιδιά είναι πολύ μωρά ή δεν αφήνετε τα παιδιά, πραγματικά να παίξουν. Από την άλλη, αυτή η ακαταστασία έχει και μερικά οφέλη. Όσο τα παιδιά κάνουν το σπίτι αχούρι, εσείς μπορείτε να φάτε με την ησυχία σας ή να μιλήσετε με μια φίλη σας. Το να διεκδικείτε χώρο για τον εαυτό σας δεν είναι κακό και δεν έχει να κάνει με το πόσο οργανωμένοι είστε αλλά με το πόσο έχετε τον έλεγχο. Επιτρέψτε στα παιδιά σας να κάνουν αυτό που κάνουν καλύτερα: Να παίζουν!

Πηγή: redbookmag.com