Μετακόμιση: Πώς να το πείτε στα παιδιά!

0

Για τα παιδιά, η μετακόμιση μπορεί να αποβεί μία τραυματική εμπειρία, ειδικά αν αυτή σημαίνει ταυτόχρονα και απομάκρυνση από την οικογένεια και τους φίλους.

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε όταν ανακοινώνετε μια τέτοια είδηση, είναι να είστε ήρεμοι και αισιόδοξοι διότι αν εσείς είστε θυμωμένοι ή νευρικοί ως προς την αλλαγή, το ίδιο θα είναι και τα παιδιά. Επιπρόσθετα, όσο προετοιμάζεστε να ανακοινώσετε το γεγονός της μετακόμισης στα παιδιά, καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας τα ακόλουθα δέκα tips:

1. Ανακοινώστε τη μετακόμιση, το συντομότερο δυνατόν και χωρίς πολλές πληροφορίες
Μία από τις πιο άμεσες ερωτήσεις που θα σας κάνουν τα παιδιά είναι «Πόσο καιρό το ξέρεις;». Στην πραγματικότητα, η μετακόμιση για τα παιδιά είναι μια απόφαση που θα έπρεπε να παρθεί «συλλογικά» παρόλο που, ως ενήλικες, αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα εφικτό. Ωστόσο ,το να είμαστε έγκαιρα προετοιμασμένοι, δείχνει ότι κατανοούμε και σεβόμαστε το αντίκτυπο που έχει η μετακόμιση στα παιδιά. Επιπλέον, σιγουρευτείτε ότι δεν τους δίνετε πάρα πολλές πληροφορίες σχετικά με αυτή-ειδικά αν μια τέτοια αλλαγή προκύπτει από κατάσχεση ή γενικότερα κάποια δυσμενή οικονομικά, συνθήκη. Στην προσπάθειά σας να δημιουργήσετε ήρεμο κλίμα, τέτοιες λεπτομέρειες μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ανησυχία στα παιδιά.

2. Ενημερώστε τα παιδιά σας για το πώς σχεδιάζετε να διατηρήσετε τις υπάρχουσες σχέσεις τους
Όπως μπορείτε να φανταστείτε, τα παιδιά σας θα θελήσουν να μάθουν-άμεσα-πώς ακριβώς θα μπορέσουν να διατηρήσουν τις πιο σημαντικές τους σχέσεις. Επομένως θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να δώσετε συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με το πόσο συχνά θα μπορούν να βλέπουν τον άλλο γονέα και πώς σκοπεύετε να τα βοηθήσετε να διατηρήσουν τις σχέσεις τους, με τα σημαντικά μέλη της οικογένειας και τους φίλους τους. Επίσης, καλό είναι να τους ενημερώσετε ότι έχετε ήδη σκεφτεί καλά το πώς θα συμβάλλετε στο να μην χάσουν επαφή με αυτούς που αγαπούν.

3. Η χρήση της τεχνολογίας ως συνδετικός ιστός
Θα επιτρέψετε στα παιδιά σας να χρησιμοποιήσουν email, chat ή τα social media (facebook, twitter κλπ.) προκειμένου να μην χάσουν επαφή με τους φίλους τους; Εάν είναι αρκετά μεγάλα για αυτού του είδους την τεχνολογία και θέλουν να επικοινωνούν με τους φίλους τους κατ’ αυτόν τον τρόπο, μια τέτοια δυνατότητα θα μετριάσει την «αρνητική» τους οπτική. Δεν πρόκειται να νιώσουν 100% καλύτερα αλλά στη σκέψη ότι δεν θα χάσουν τους φίλους τους, θα τα βοηθήσει  να δεχτούν καλύτερα το γεγονός της μετακόμισης.

4. Μην δίνετε υποσχέσεις που δεν θα κρατήσετε
Σιγουρευτείτε ότι δεν θα υποσχεθείτε στα παιδιά σας ένα μεγάλο ταξίδι μετά τη μετακόμιση προκειμένου να επισκεφθούν τους παλιούς τους φίλους, εκτός αν είστε απόλυτα σίγουροι ότι θα το πραγματοποιήσετε. Επειδή οτιδήποτε υποσχεθείτε υπό αυτές τις συνθήκες, τα παιδιά θα το θυμούνται, μην προσπαθήσετε να μειώσετε την ένταση του γεγονότος δίνοντας υποσχέσεις που δεν ξέρετε αν θα μπορέσετε να τηρήσετε.

5. Διαλέξτε την κατάλληλη στιγμή να το ανακοινώσετε 
Όταν θελήσετε να πείτε στα παιδιά σας πως μετακομίζετε, θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας προκειμένου να μιλήσετε πιο αναλυτικά και να απαντήσετε στις ερωτήσεις τους. Πολύ πιθανόν τα παιδιά σας να μην θελήσουν να το συζητήσουν αμέσως, αλλά το να σιγουρευτείτε ότι έχετε στη διάθεσή σας τουλάχιστον μία ή περισσότερες γεμάτες και απρόσκοπτες ώρες για να το αναλύσετε εάν το ζητήσουν, δείχνει σεβασμό στη σοβαρότητα της είδησης και στο πόσο αυτή θα τα επηρρεάσει.

6. Ετοιμαστείτε να μοιραστείτε ακριβείς πληροφορίες για το νέο τους σχολείο
Κάντε το πλάνο σας εγκαίρως ώστε να μπορείτε να μιλήσετε άμεσα στα παιδιά σας για το νέο τους σχολικό περιβάλλον. Επιπλέον, το να μπορέσετε να δείτε μαζί φωτογραφίες από το καινούριο τους σχολείο π.χ. μες από το site του σχολείου, μπορεί να κάνει τα παιδιά σας να νιώσουν πιο εξοικειωμένα με την ιδέα.

7. Είστε ακριβείς στις ημερομηνίες
Ετοιμαστείτε να πείτε στα παιδιά σας- αν είναι δυνατόν- ακριβώς πότε μετακομίζετε. Σε περίπτωση που δεν είστε σίγουροι για τις ημερομηνίες, καλό είναι να είστε ειλικρινείς μαζί τους και προσέξτε να μην τους ανακοινώσετε μια πιθανή ημερομηνία που ίσως στο τέλος αποδειχθεί αναληθής.

8. Βοηθήστε το παιδί να οραματιστεί τον εαυτό του, στο νέο του περιβάλλον
Ένα από τα πράγματα που βοηθάνε τα παιδιά να προσαρμοστούν στην ιδέα της μετακόμισης, είναι το να οραματίζονται το νέο τους περιβάλλον όσο το δυνατόν περισσότερο. Για παράδειγμα μπορείτε να τους δείξετε φωτογραφίες από το νέο τους σπίτι ή να συζητήσετε μαζί τους για το πώς θα ήθελαν να διακοσμήσετε το νέο τους δωμάτιο. Όταν τα παιδιά απολαμβάνουν τα προνόμια μιας μετακόμισης, όπως το να έχουν για πρώτη φορά τον δικό τους χώρο, αποδέχονται καλύτερα το γεγονός. Όσο περισσότερο βοηθήσετε τα παιδιά σας να «δούν» τον εαυτό τους στο νέο τους περιβάλλον, τόσο πιο εύκολα θα αφομοιώσουν την αλλαγή.

9. Δώστε χρόνο στα παιδιά σας να πούν αντίο με τρόπους που για εκείνα, έχουν αξία
Η αξία του αποχαιρετισμού, δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Όταν έρθει η στιγμή, μιλήστε με τα παιδιά σας σχετικά με το πώς θα ήθελαν να αποχαιρετήσουν τους φίλους τους. Μια ωραία ιδέα, θα ήταν να κάνετε ένα αποχαιρετιστήριο πάρτυ στο σπίτι ή να φτιάξετε ένα βιβλίο ευχών όπου θα γράφουν όλοι οι φίλοι των παιδιών σας. Το να δείχνετε στα παιδιά σας ότι υπολογίζετε την ανάγκη τους να πούν «αντίο», είναι άλλος ένας τρόπος να τους δείξετε ότι σέβεστε τα συναισθήματα που τους δημιουργεί μια τέτοια αλλαγή στη ζωή τους.

10. Δώστε χρόνο και χώρο στα παιδιά σας να αποδεχθούν το γεγονός
Ακόμη κι αν είστε ενθουσιασμένη στην ιδέα της μετακόμισης, είναι πολύ πιθανό τα παιδιά να αντισταθούν σ’ αυτή. Στην πραγματικότητα, μπορεί και να θυμώσουν. Επομένως σιγουρευτείτε ότι, όσο προσπαθείτε να είστε διαθέσιμοι και να απαντάτε στις ερωτήσεις τους, ταυτόχρονα τους δίνετε χώρο και χρόνο να επεξεργάζονται τα συναισθήματά τους ωσότου συνηθίσουν στην ιδέα. Κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα βοηθητικό, είναι να τους δώσετε ένα ημερολόγιο στο οποίο κάθε παιδί θα καταγράφει τα συναισθήματα που του δημιουργεί η μετακόμιση, αρκεί να υποσχεθείτε πως δεν θα το διαβάσετε εκτός αν εκείνα επιλέξουν να το μοιραστούν μαζί σας. Είναι απολύτως φυσιολογικό τα συναισθήματά τους να διαφέρουν από τα δικά σας, ωστόσο επιτρέποντάς τους να τα αισθάνονται θα βοηθήσει τα παιδιά σας να τα αποδεχτούν και μακροπρόθεσμα να δούν τη θετική πλευρά της απόφασής σας και κατ’ επέκταση της νέας σας ζωής.