fbpx

Πως μπορώ να ξεκόψω το παιδί μου από τον φίλο του;

| 19 Μαΐου 2015
ADVERTISEMENT

«Είμαι μονογονέας με έναν γιο στη Γ’ γυμνασίου. Παρόλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες, η σχέση μου με τον γιο μου ήταν φυσιολογική με όλα τα σκαμπανεβάσματα της. Όμως πάντα βρίσκαμε μια λύση καθώς ήμασταν πολύ δεμένοι. Τον τελευταίο μήνα έχει γίνει αγνώριστος. Έχει γνωρίσει ένα καινούριο παιδί της ηλικίας του από άλλο σχολειό και από τότε που κάνουν παρέα έχει αλλάξει. Δεν με θέλει, θέλει να ‘ναι μαζί του συνεχεια,δεν ακούει, δεν συνεργάζεται. Γνώρισα την οικογένεια του άλλου παιδιού και είναι δυσλειτουργική με πολλά προβλήματα. Το παιδί νιώθει μόνο, παρατημένο και έχει προσκολληθεί στο παιδί μου. Πως ξεκόβω το παιδί μου από μια τέτοια κατάσταση χωρίς τσακωμούς και εντάσεις, πράγμα που δεν έχω καταφέρει και πως θωρακίζω το παιδί μου για να ξαναρθεί κοντά μου και να καταλάβει τις λάθος επιλογές του; Eυχαριστώ!»

Απαντάει ο Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής κύριος Σωτήρης Παπαλάμπρος


ADVERTISEMENT

Είναι αναμενόμενο στην περίοδο της εφηβείας να υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές από έναν έφηβο. Χρήσιμο σε τέτοιες περιπτώσεις είναι καταρχήν να διακρίνουμε τα συναισθήματα μας απέναντι στους νέους φίλους που έρχονται στη ζωή του παιδιού μας και στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται. Το παιδί σ’αυτή τη περίοδο της εφηβείας θα πειραματιστεί, θα αναζητήσει νέα παρέα, θα δεθεί περισσότερο με κάποιον/α και αν το γεμίζει πραγματικά θα μείνει ή θα κάνει τον κύκλο του και θα αναζητήσει κάτι νέο μετά. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου και ιδιάίτερα στην αρχή (αναφέρατε έναν μήνα), όντως μπορεί να δώσει λιγότερο χρόνο στις οικογενειακές δραστηριότητες και στις καθημερινές επαφές μαζί σας όμως αυτό δε σημαίνει ότι δε σας θέλει ούτε ότι θα κρατήσει για πάντα. Αυτό που έχει ανάγκη το παιδί είναι η στήριξη σας και ότι θα είστε εκεί για εκείνο/η. Μπορείτε βέβαια να αναφέρετε στο παιδί το πως αισθάνεστε χωρίς όμως να το ενοχοποιήσετε για το νέο του φίλο ούτε για το γεγονός ότι περνάει αρκετό χρόνο μαζί του/της.

Το κριτήριο που υπάρχει σε τέτοιες περιπτώσεις για να δούμε αν η νέα παρέα του παιδιού μας είναι βλαπτική ή όχι είναι η λειτουργικότητα του παιδιού μας σε σε σχέση με πρίν στο σχολείο (σχολική επίδοση) και στο φροντιστήριο, στις επαφές με άλλα σημαντικά πρόσωπα, στο αν αναπτύσσει κάποιου είδους παραβατική συμπεριφορά, στο αν ξεκινά χρήση ψυχοτρόπων ουσιών κτλ.

Αρκετές δε είναι οι περιπτώσεις που ο νέος φίλος του παιδιού έχει επιλεγεί για να ανακουφίσει το παιδί από πιθανό ψυχικό βάρος που το ίδιο σηκώνει και να κάνει πιο ευχάριστη την καθημερινότητα του.


ADVERTISEMENT

Συμπερασματικά είναι προτιμότερο να διακρίνετε τα δικά σας συναισθήματα για τη νέα επαφή του παιδιού σας και αφού τα αναγνωρίσετε να είστε κοντά στο παιδί προκειμένου να παρατηρήσετε όταν αυτό συμβεί κάτι που χρήζει πραγματικής ανησυχίας. Σε κάθε περίπτωση βέβαια μπορείτε να εκφράζεστε σχετικά με αυτό που νιώθετε εσείς χωρίς όμως να αναφέρεστε σε επικρίσεις ή κατηγορίες που θα δημιουργήσουν θυμό και ενοχή και θα σας απομακρύνουν από το παιδί ή μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις εκ μέρους του.

Σωτήρης Παπαλάμπρος
Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής
Νεότητος 4Α, Ηράκλειο Αττικής
Τηλέφωνο:  6936 886280
Email: spapal_hr@yahoo.gr

Ο κύριος Σωτήρης Παπαλάμπρος, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα «Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν» που σου παρέχει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.


 

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ