Πώς μπορεί να επηρεάσει η απουσία του γονιού, το έφηβο παιδί

0

Η εφηβεία είναι μια δύσκολη περίοδος από μόνη της, χωρίς καν να τη συνδυάσει κανείς με άλλα επώδυνα γεγονότα όπως είναι η απουσία του γονέα. Ο γονιός μπορεί να είναι απών για πολλούς λόγους π.χ. λόγω διαζυγίου, εγκατάλειψης, αρρώστιας, θανάτου, λόγω φυλάκισης ή δουλειάς, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει βαθιά το έφηβο παιδί, δεδομένου ότι ήδη περνάει μια έντονη, ψυχολογικά και νοητικά, αναπτυξιακή περίοδο στη ζωή του.

Παραβατική συμπεριφορά
Σύμφωνα με μελέτες, οι έφηβοι που οι μπαμπάδες τους είναι απόντες, έχουν τη τάση για παραβατική συμπεριφορά απ’ ότι οι έφηβοι που έχουν εεπαφή και με τους δύο γονείς. Η πιθανότητα να καταλήξουν στη φυλακή είναι ακόμη υψηλότερη όταν δεν έχουν βιώσει ποτέ τη παρουσία του πατέρα μέσα στο σπίτι. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι συχνές συναντήσεις και η επαφή του έφηβου παιδιού με τον πατέρα, μειώνει τις πιθανότητες για εφηβική εγκληματικότητα, σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε το 2007 από τους ερευνητές Rebekah Coley και Bethany Medeiros, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Η ανάπτυξη του παιδιού». Φυσικά δεν σημαίνει πως όποιο παιδί δεν ζει με τον πατέρα του γίνεται εγκληματίας, και σίγουρα πολλοί παράγοντες συντελούν στο να εμφανίσει ένα έφηβο παιδί παραβατική συμπεριφορά. Ωστόσο υπάρχει η τάση και είναι στο χέρι του άλλου γονιού να το χειριστεί ανάλογα, ώστε να αποφύγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Φτώχεια
Η απουσία του γονέα μπορεί να κάνει ένα παιδί να ζεί χωρίς τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, όπως είναι η στέγη, το φαγητό και ο ρουχισμός. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που έγινε στην Αμερική, 44% των παιδιών με απόντες πατέρες, ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας το 2011 ενώ την ίδια χρονιά, μόνο το 12% των παιδιών με τους δύο γονείς παρόντες, ζούσε φτωχικά. Οι έφηβοι που ζουν σε φτωχές οικογένειες, μπορούν

Παιδική κακοποίηση
Σύμφωνα με το Αμερικάνικο τμήμα υγειονομικών και ανθρωπίνων υπηρεσιών, η απουσία του ενός γονέα, μπορεί να κάνει τον έφηβο να κακοποιηθεί είτε από τον άλλο γονέα, βιολογικό ή όχι, είτε από το στενό συγγενικό του περιβάλλον.Τα παιδιά που οι μπαμπάδες τους απουσιάζουν από τη ζωή τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν τη κακοποίηση και τη παραμέληση.

Παχυσαρκία
Οι έφηβοι που ο πατέρας τους είναι απών, συνήθως αντιμετωπίζουν προβλήματα με το βάρος τους. Σύμφωνα με μελέτη που ερέυνησε τη σχέση μεταξύ του τρόπου ανατροφής του παιδιού από τον γονιό, τις συμπεριφορές αλλά και το δείκτη μάζα σώματος του εφήβου, κατέληξε ότι η συμπεριφορά του γονιού, ιδίως του πατέρα, αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Οι μπαμπάδες που είναι πιο ενεργοί στη ζωή των παιδιών τους, συμβάλλουν στο να μειώνεται αυτός ο κίνδυνος

Καταλήγοντας, το ζητούμενο δεν είναι να σας πούμε ότι ένα έφηβο παιδί, με τον έναν γονιό απών-κυρίως τον πατέρα-θα γίνει φτωχός κακοποιημένος και χοντρός εγκληματίας. Το παρόν άρθρο, απλώς επισημαίνει τη τάση αυτών των παιδιών σύμφωνα με έρευνες και μελέτες που διεξήχθησαν γι’ αυτό το σκοπό, ώστε ο γονέας που έχει αναλάβει την ανατροφή του, να είναι ενήμερος και σε περίπτωση που αντιληφθεί κάτι από τα παραπάνω, να προλάβει τα χειρότερα.

Πηγή: http://everydaylife.globalpost.com/