fbpx

Πώς μια κόρη μπορεί να ξαναφτιάξει τη σχέση της με το μπαμπά της μετά το διαζύγιο

| 11 Απριλίου 2018
ADVERTISEMENT

Εάν είσαι κόρη διαζευγμένων γονιών, μάλλον αισθάνεσαι ότι το διαζύγιο αυτό κατέστρεψε εσένα και τη σχέση σου με τον πατέρα σου, ειδικά αν την επιμέλεια την έχει η μητέρα. Υπάρχουν πράγματα που θες να τον ρωτήσεις, έχεις απορίες, που μόνο εκείνος μπορεί να στις λύσει, αλλά δεν έτυχε ή δεν θες να του μιλήσεις, επειδή δεν ξέρεις τί να του πεις.

Πώς μπορείς λοιπόν να αποκαταστήσεις τη ζημιά και να φτιάξεις τη σχέση σου με τον πατέρα σου;


ADVERTISEMENT

Εμπόδια, που οι περισσότεροι διαζευγμένοι μπαμπάδες αντιμετωπίζουν

Εάν ήσουν παιδί την εποχή που πήραν διαζύγιο οι δικοί σου, μάλλον δεν γνωρίζεις πόσα πολλά εμπόδια βρήκε ο πατέρας σου στο δρόμο του προσπαθώντας να διατηρήσει μια καλή σχέση μαζί σου. Σε έρευνα του 2002 ανάμεσα σε 72 δικηγόρους, ειδικευμένους σε οικογενειακά θέματα, το 60% συμφώνησε ότι το νομικό σύστημα είναι προκατειλημμένο έναντι των πατεράδων.

Αν θες να χτίσεις από την αρχή μια υγιή και σταθερή σχέση με τον πατέρα σου, δοκίμασε να ταξιδέψεις πίσω στο χρόνο αφήνοντας κατά μέρος το πώς αισθάνεσαι και βάλε τον εαυτό σου στη θέση εκείνου του πατέρα.


ADVERTISEMENT

Τώρα που είσαι μεγαλύτερη/ος και πιο ώριμη/ος, ήρθε η ώρα να αναρωτηθείς: Θα μπορούσε η σχέση μου με τον πατέρα μου να ήταν καλύτερη εάν η μητέρα μου, οι δάσκαλοί μου, η κοινωνία και το νομικό σύστημα είχαν μεσολαβήσει και τον βοηθούσαν να είναι παρών στη ζωή μου; Λαμβάνοντας υπόψη τί περνούσε, δεν θα έπρεπε να δείξω συμπόνια και να τον συγχωρέσω;

Παρανοήσεις σχετικά με τους διαζευγμένους μπαμπάδες

Όταν ακούς τη φράση «διαζευγμένοι μπαμπάδες» ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό; Ανίκανοι; Αποτυχημένοι; Αν σκέφτεσαι κάτι από αυτά, τότε θα ήταν καλύτερο να επανεξετάσεις τα πιστεύω σου και να σκεφτείς πώς μπορεί αυτά να επηρεάζουν αρνητικά τη σχέση σου με τον πατέρα σου.

Πόσα από αυτά τα στερεότυπα πιστεύεις ότι ισχύουν; Όσο πιο αρνητική είσαι απέναντί στους διαζευγμένους πατεράδες, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να έχεις μια καλή σχέση με το μπαμπά σου.

Η επιρροή της μαμάς

Παρόλο που δεν έχει πει ποτέ μπροστά σου αρνητικά πράγματα για τον πατέρα σου, η μητέρα σου μπορεί ακόμα κι έτσι να σου δώσει αρνητική εντύπωση με άλλους τρόπους – τις εκφράσεις του προσώπου της, τον τόνο της φωνής της, τον τρόπο που ενεργεί και φέρεται μετά από μια συνομιλία μαζί του.

Δυστυχώς αυτό συμβαίνει σε εκατομμύρια κόρες, ειδικά αν ο μπαμπάς έχει ξαναπαντρευτεί, αλλά η μαμά είναι ακόμα μόνη.

Όσο πιο συχνά η μητέρα σου υπονοεί ότι ο πατέρας σου ήταν που έφταιγε ή ότι δεν ήταν άξιος να γίνει πατέρας, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για σένα να γεφυρώσεις το χάσμα ανάμεσά σας.

Γιατί φοβάσαι;

Έχω διαπιστώσει ότι ο καλύτερος τρόπος για να έρθεις πιο κοντά με το μπαμπά σου είναι να τον προσεγγίσεις και να τον ακούσεις. Άλλωστε, αν η μητέρα σου είναι εκείνη που έχει την επιμέλεια, πιθανότατα είχε αρκετό χρόνο όλα αυτά τα χρόνια να μοιραστεί μαζί σου τα συναισθήματα, τα όνειρα και τις εμπειρίες της, ευκαιρία που ο μπαμπάς σου δεν είχε. Γιατί να του το αρνηθείς;

Πολλές γυναίκες των οποίων οι γονείς έχουν χωρίσει και οι πατεράδες τους δεν έχουν ενεργό ρόλο στη ζωή τους, μου είπαν ότι ο βασικότερος λόγος που δεν κάνουν εκείνες το πρώτο βήμα να τον πλησιάσουν είναι γιατί φοβούνται.

Τί φοβάσαι; Μήπως θυμώσει η μαμά; Μήπως σε απορρίψει ο μπαμπάς; Πόσο πιθανό είναι αυτοί οι φόβοι να γίνουν πραγματικότητα; Αν γινόταν κάτι από αυτά, θα αισθανόσουν χειρότερα απ’ ότι τώρα, που η σχέση σου με τον πατέρα σου είναι ήδη χάλια;

Η απάντηση είναι ότι οι φόβοι σου είναι υπερβολικοί και σχεδόν απίθανο να πραγματοποιηθούν. Κοίτα να καταλάβεις ότι ακόμα και το χειρότερο να συμβεί, δεν έχεις τίποτα να χάσεις. Τί είχαμε, τί χάσαμε.

Αν δεν ξέρεις τί να του πεις τόσο καιρό που έχεις να τον δεις, μπορείς να του στείλεις ένα μήνυμα ή ένα γράμμα με τα εξής λόγια:

Μπαμπά, μου πήρε πολύ χρόνο να το πάρω απόφαση και να σου γράψω. Δεν ξέρω πώς ακριβώς να ξεκινήσω ή τί να πω, εκτός από το ότι θα ήθελα να τα ξαναβρούμε. Δεν σου ζητάω χρήματα, ούτε με έβαλε κανείς να σου γράψω. Απλώς θέλω να έρθουμε και πάλι κοντά. Θα μπορούσαμε να βρεθούμε ή έστω να τηλεφωνηθούμε; Σου στέλνω και μια φωτογραφία μου. Θα ήθελα και μια δική σου. Περιμένω νέα σου…

Με αγάπη…

Πηγή: iol.co.za

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ