Πώς επηρεάζεται το παιδί από τη διανυκτέρευση ενός νέου συντρόφου στο σπίτι

0

«Να αφήσω τον φίλο μου να κοιμηθεί στο σπίτι ένα βράδυ;» είναι η ερώτηση που ακούω συνήθως αλλά η απάντηση που δίνω πάντα είναι «Όχι!». Πιο συγκεκριμένα, η σύμβουλος σχέσεων Kathy Stafford, λέει «Αν υπάρχουν παιδιά που κοιμούνται στο συγκεκριμένο σπίτι, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διανυκτερεύσει μαζί σας ο νέος σας σύντροφος. Τα παιδιά δεν πρέπει να έρχονται αντιμέτωπα με “νέους μπαμπάδες” ή αντίστοιχα “νέες μαμάδες”. Αν θέλεις να έχεις μια υγιή σεξουαλική ζωή με έναν καινούριο σύντροφο, δεν υπάρχει πρόβλημα αρκεί να μην το κάνεις με τα παιδιά στο σπίτι!».

Κατά τη γνώμη της Kathy Stafford, η ηλικία των παιδιών, δεν παίζει κανένα ρόλο. «Τα παιδιά μπορεί να τραυματιστούν σε όποια ηλικία και αν βρίσκονται. Πολλοί πελάτες μου, έρχονται και μου λένε “Μα τα παιδιά μου είναι μεγάλα και ξέρουν για το σεξ, ξέρουν ότι ο μπαμπάς ή η μαμά τους κάνει σεξ”.  Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια αλλά ο γονιός δεν παύει να αποτελεί πρότυπο για τα παιδιά, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, και το μήνυμα που τους περνάς είναι ότι –όχι μόνο δεν πειράζει να κάνουν σεξ με ανθρώπους με τους οποίους δεν είναι παντρεμένοι ή δεν έχουν τουλάχιστον μόνιμη σχέση, αλλά και ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να φέρνουν τον καθένα να κοιμάται μαζί με τα παιδιά στο σπίτι. Αν κάνεις την αναγωγή θα καταλάβεις πώς μπορεί να συμπεριφέρεται το παιδί σου αύριο, μιμούμενο μια τέτοια συμπεριφορά».

Παραβλέποντας την ηθική διάσταση του πράγματος, και η νομική διάσταση δεν είναι αμελητέα. Αν για παράδειγμα τα παιδιά νιώσουν άσχημα ή άβολα και παραπονεθούν στον άλλο γονέα, τότε  μπορεί και εκείνος-είτε επειδή θέλει να τα προστατέψει ή επειδή ζηλεύει και θέλει να σε εκδικηθεί-να σου στείλει μια ωραία αγωγή, και να βρεθείς ξαφνικά στη μέση μιας δικαστικής διαμάχης, με εκείνον να διεκδικεί την επιμέλειά τους, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι θα την πάρει κιόλας. Σκέψου όμως πόσο ψυχοφθόρα θα είναι για σένα αλλά κυρίως για τα παιδιά, η όλη διαδικασία. Δεν σου λέμε να σκέφτεσαι συνέχεια το πώς μπορεί να κινηθεί ο άλλος γονιός για οποιαδήποτε απόφαση θέλεις να πάρεις και να μην μπορείς να κουνήσεις βήμα, αλλά εδώ μιλάμε για την ψυχική υγεία των παιδιών.

Ακόμη κι αν δεν μιλάμε για σχέση της μιας βραδιάς, αλλά για κάτι πιο σταθερό, και πάλι αυτή θα χρωματίσει αρνητικά το διαζύγιό σου, ειδικά αν αυτό είναι πρόσφατο ή δεν έχει οριστικοποιηθεί. Όμως και το να κρύψεις τη νέα σου σχέση από τον πρώην σύζυγο, ίσως τον κουρδίσει περισσότερο και του επιτρέψει να «πατήσει» πάνω στο γεγονός ότι το έκρυψες, για να «δικαιώσει» τους ισχυρισμούς του.  Η απόκρυψη μιας τέτοιας σχέσης μπορεί να κάνει έναν βίαιο ή χειριστικό σύζυγο, ακόμη πιο χειριστικό, όσο «τρελλό» κι αν σου ακούγεται αυτό.

Αν λοιπόν, ο νέος σου σύντροφος κοιμάται στο σπίτι σου, ο πρώην σύζυγος το βλέπει ως «Ο γκόμενος της γυναίκας μου κοιμάται στο σπίτι μου» διότι το σπίτι αυτό είναι και δικό του ή τουλάχιστον έτσι το βλέπει εκείνος. Έχει ακόμη κλειδιά του σπιτιού; Εάν ήσουν παντρεμένη με έναν ζηλιάρη και κτητικό σύζυγο, δεν θέλεις να μπεί την ώρα που είσαι μέσα με άλλον. Αλλά ακόμη κι αν δεν είναι ούτε ζηλιάρης ούτε κτητικός, αλλά ένας πολύ νορμάλ άνθρωπος, γιατί να δώσεις δικαίωμα να «πατήσει» επάνω σε αυτό, για οτιδήποτε θελήσει να διεκδικήσει στο μέλλον;  Δεν αναφερόμαστε στη ψυχική υγεία των παιδιών και στο πόσο μπορεί να κλονιστεί από μια τέτοια «εισβολή» γιατί είναι αυτονόητο, ότι τα παιδιά είναι πάντα πάνω απ’ όλα!

Πηγή: http://www.huffingtonpost.com/

Αν σου άρεσε το άρθρο μας, συμπλήρωσε την ηλεκτρονική σου διεύθυνση για να λαμβάνεις περισσότερα ωραία άρθρα μας, στο email σου!