Όταν τα θετά αδέρφια, ερωτεύονται

0

Μόλις μάθατε ότι η 15χρονη κόρη σας και ο συνομήλικος γιός του άντρα σας, φλερτάρουν. Ή ακόμη χειρότερα ότι βγαίνουν ή ότι κοιμούνται μαζί. Φρίκη. Φρίκη γιατί γνωρίζονται εδώ και δύο χρόνια και πιστεύατε πως έχουν δεθεί σαν αδέρφια. Γιατί εσείς τα φαντάζεστε ως αδέρφια ενώ εκείνα ούτε αισθάνονται ,και εδώ που τα λέμε, ούτε είναι αδέρφια, όχι τουλάχιστον εξ αίματος. Δεν κάνουν δηλαδή κάτι παράνομο αλλά το νόμιμο, δεν είναι πάντα ηθικό.

Είναι φυσιολογικό λοιπόν τόσο εσείς όσο και ο σύζυγος, να μην ξέρετε τι να κάνετε και πώς να το χειριστείτε. Από τη μία, το πιο πιθανό που θα σας πετάξουν στα μούτρα είναι «Δεν είμαστε αδέρφια» κι από την άλλη είναι ένα θέμα συναισθηματικό που δεν ορίζεται. Υπάρχει όμως τρόπος να το αντιμετωπίσετε.

Καταρχάς καλό είναι κάθε γονιός να πιάσει το παιδί του ξεχωριστά και να του μιλήσει σοβαρά για τις συνέπειες αυτών των συναισθημάτων. Ότι ενωθήκατε ως οικογένεια άρα και τα παιδιά σας ως αδέρφια, και σαν τέτοια θα πρέπει να τη σεβαστούν. Ότι καταλαβαίνετε τα συναισθήματά τους αλλά η όλη κατάσταση είναι άβολη για εσάς ως γονείς και υπάρχει μεγάλη περίπτωση να είναι άβολη και για εκείνα στο μέλλον, αν κάτι δεν πάει καλά μεταξύ τους και πρέπει να συνυπάρχουν στο ίδιο σπίτι.

Πιθανόν να πρόκειται για έναν επιπόλαιο νεανικό έρωτα αλλά αν είναι κάτι παραπάνω, θα είναι πιο δύσκολο για εσάς και τον σύζυγό σας να το αντιμετωπίσετε στο μέλλον. Μια καλή λύση θα ήταν να τα «χωρίσετε» για λίγο, π.χ. τις γιορτές ή το καλοκαίρι να πάει το ένα παιδί στον άλλο γονιό. Οι έφηβοι ερωτεύονται με τη ταχύτητα του φωτός επομένως είναι πιθανό εκεί που θα πάει, να βρεί κάποιον άλλον να ασχοληθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν έτσι. Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι και για το ενδεχόμενο ο έρωτας αυτός να είναι πιο δυνατός απ’ ότι περιμένατε.

Εάν δεν συμφωνείτε ή δεν γίνεται το ένα παιδί να περάσει ένα χρονικό διάστημα με τον άλλον γονιό, τότε μια ακόμη λύση είναι να κάνετε πράγματα όλοι μαζί σαν οικογένεια. Να πηγαίνετε για ποδηλασία ή για ψάρεμα, εκδρομές, θέατρο ή σινεμά, να δείξετε δηλαδή στα παιδιά ότι είστε οικογένεια στην οποία εσείς έχετε το ρόλο του ζευγαριού και εκείνα το ρόλο των αδερφών. Η πίεση των γονιών που είναι συνέχεια γύρω τους, μπορεί να μειώσει την ερωτική διάθεση μεταξύ τους. Εάν πάλι, σχεδιάζετε να πάτε διακοπές με τον σύζυγο αλλά δεν μπορείτε να πάρετε τα παιδιά μαζί, μια καλή επιλογή θα ήταν-για όσο διάστημα λείπετε- να στείλετε κάθε παιδί στον άλλο γονιό ειδάλλως υπάρχει περίπτωση αν τους αφήσετε μόνους τους, οι δυο τους, να γυρίσετε και να τους βρείτε τρείς…

Επίσης καλό είναι να μην ρίξετε ευθύνες στον εαυτό σας, το γεγονός ότι τα παιδιά αυτά ερωτεύτηκαν δεν έχει να κάνει με εσάς ή με το πόσο καλοί γονείς είστε. Τα παιδιά σας δεν είναι συγγενείς εξ αίματος, δεν μεγάλωσαν καν μαζί, και είναι λογικό να αισθάνονται μια φυσική έλξη για το άλλο φύλο. Το γεγονός ότι εσείς και ο σύζυγος παντρευτήκατε, δεν κάνει τα παιδιά σας λιγότερο ελκυστικά το ένα στο άλλο.

Από την άλλη, υπάρχουν οικογένειες που αποδέχονται έναν τέτοιο έρωτα. Ωστόσο οφείλουμε να σας προειδοποιήσουμε ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα το σπίτι σας μακροπρόθεσμα, να γίνει πεδίο μάχης εάν κάποιο από τα παιδιά αποφασίσει να τερματίσει αυτή τη σχέση, επειδή έκανε σχέση με κάποιον άλλον. Η ζήλια θα βάλει μπουρλότο στην οικογένειά σας και τα παιδιά από αδέρφια, θα έχουν καταλήξει εχθροί. Αν δεν ξέρετε πώς να το αντιμετωπίσετε, ούτε φαίνεται να μπορείτε να το σταματήσετε, ίσως θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν ειδικό ο οποίος θα σας καθοδηγήσει προκειμένου ο έρωτας των παιδιών σας, να μην απειλήσει όχι μόνο την ηρεμία και τη βιωσιμότητα της οικογένειάς σας, αλλά και τη δική τους ψυχική υγεία στο μέλλον.

Πηγή: http://www.relating360.com/