fbpx

Όταν τα παιδιά του ενός συντρόφου δεν συμπαθούν τα παιδιά του άλλου

| 31 Ιουλίου 2015
ADVERTISEMENT

Το να γνωρίσεις κάποιον ή κάποια και να ερωτευτείς τρελά, οφείλει να είναι μια από τις καλύτερες στιγμές της ζωής, έτσι δεν είναι; Αλλά τι γίνεται εάν είστε και οι δυο διαζευγμένοι και έχετε παιδιά; Τι γίνεται αν τα παιδιά σου δεν μοιράζονται τα ζεστά, αισθήματα αγάπης που έχεις για τον/τη νέο/α σύντροφο σου και τα παιδιά του/της;

Συμβαίνει συχνά και σύμφωνα με την Jessica Waxman, σύμβουλο γάμου και οικογένειας, είναι κατανοητό ίσως και αναμενόμενο. «Επειδή τα παιδιά του διαζυγίου αισθάνονται συναισθηματικά εύθραυστα, είναι δύσκολο για εκείνα να δεχθούν περισσότερες αλλαγές», είπε η Waxman, η οποία εργάζεται σε αυτό τον τομέα εδώ και 11 χρόνια.
Σύμφωνα με τη Waxman, υπάρχουν πολλοί λόγοι που τα παιδιά μπορεί να μη τα πάνε τόσο καλά μεταξύ τους. Κάποιοι από τους λόγους, είναι:


ADVERTISEMENT

-Τα παιδιά μπορεί να αισθάνονται ότι αναγκάζονται να συναναστρέφονται με τα παιδιά της νέας αγάπης της μητέρας ή του πατέρα τους, κι ότι αυτό θα μπορούσε να τους στερήσει χρόνο από το να είναι με άλλους φίλους τους.
-Μπορεί να νιώθουν ότι χάνουν τον γονέα τους σε μια άλλη οικογένεια, με άλλα λόγια, να χάνουν τον έλεγχο.
-Ο χρόνος που περνούν μόνα τους με τον γονιό τους ενδέχεται να μειωθεί, πράγμα που τους προκαλεί συναισθήματα ανασφάλειας και θυμού.
-Τα παιδιά μπορεί να εξακολουθούν να έχουν τη φαντασίωση ότι οι γονείς τους θα τα βρουν και στο μυαλό τους, τα νέα παιδιά ν’ αποτελούν εμπόδιο για να συμβεί κάτι τέτοιο.
-Τα παιδιά μπορεί ακόμα να θρηνούν. Με άλλα λόγια, είναι απλά πάρα πολύ σύντομα.

Δείτε σχετικά: Συνέντευξη με μια μικτή οικογένεια: Ένα ζευγάρι, 6 παιδιά και 3 γατιά!

Η Waxman λέει ότι τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να θρηνήσουν το διαζύγιο των γονιών τους, ή να συνηθίσουν να ζουν σε δυο σπίτια και να μάθουν να ζουν με την μαμά και τον μπαμπά ξεχωριστά.
«Πρέπει ν’ αποκτήσουν την πεποίθηση ότι η σχέση που έχουν με τους δύο γονείς τους θα παραμείνει ισχυρή κατά τη διάρκεια του διαζυγίου αλλά και μετά από αυτό. Μέχρι να συμβεί αυτό, οι οικογένειες δεν πρέπει ν’ αναμιγνύονται» λέει.


ADVERTISEMENT

Λέγοντας στα παιδιά σου ότι είσαι ερωτευμένος/ερωτευμένη
“Γνώρισα κάποιον που μου αρέσει πολύ” είναι ένας ωραίος τρόπος για να ξεκινήσεις τη συζήτηση, σύμφωνα με την Waxman η οποία ισχυρίζεται ότι τα παιδιά θέλουν να βλέπουν τους γονείς τους ευτυχισμένους.
Επίσης να προσθέσω ότι είναι σημαντικό να δείξεις στα παιδιά σου ότι η νέα σου σχέση δεν πάρει ποτέ τη θέση του άλλου γονιού και ότι δεν θ’ αλλάξει ποτέ την αγάπη που έχεις για εκείνα ή τη μεταξύ σας, σχέση. Όσο για το να μιλήσεις στα παιδιά σου για τη νέα σου αγάπη, η Waxman προτείνει να μην το παρακάνεις.
Για παράδειγμα, αντί να πεις στο παιδί σου “Η Μαρία είναι τόσο αξιαγάπητη! Είναι γλυκιά και πολύ ευγενική” ίσως να πρέπει να πεις “Στη Μαρία αρέσει να μαγειρεύει και να πηγαίνει στο θέατρο”.

Τι θα συμβεί αν τα παιδιά σου αρνούνται να δουν τα άλλα παιδιά;
Είναι μια λεπτή γραμμή. Από τη μια πλευρά, είσαι ο γονιός και ως εκ τούτου έχεις το δικαίωμα να συνδυάσεις την οικογένειά σου αν το επιλέξεις. Από την άλλη πλευρά, είναι δυνατόν να πιέσεις πάρα πολύ τα παιδιά σου και να έχεις αρνητικά αποτελέσματα.
“Θα πρέπει να βρεις τη σωστή ισορροπία” λέει η Waxman. ” Πρώτα σχεδίασε κάποια πράγματα. Πες στα παιδιά σου εκ των προτέρων ότι σε κάποιες περιστάσεις θα πρέπει να τα πάνε καλά με τ’ άλλα παιδιά, όπως στα γενέθλια ή στις διακοπές”.

Η Waxman εξήγησε πόσο σημαντικό είναι να επικυρώνεις τις ανησυχίες και τις εμπειρίες των παιδιών σου όπως και το να τα επαινείς όταν είναι ανεκτικά και ευέλικτα. Είναι σημαντικό να συνεχίσεις να περνάς χρόνο μόνο με τα παιδιά σου, ακόμη και αν η σχέση σου μετατραπεί σε συμβίωση ή σε γάμο.
Να περνάς κάποια βράδια μόνο με τα παιδιά σου εξασφαλίζοντας ότι ο νέος/η νέα σύντροφος σου και τα παιδιά του το καταλαβαίνουν και το αποδέχονται.

Μην απελπίζεσαι
Η σύγκρουση μεταξύ των παιδιών μιας μικτής οικογένειας δεν σημαίνει ότι η σχέση είναι καταδικασμένη. Μια σύντομη θεραπεία μπορεί ν’ αντιμετωπίσει εύκολα αυτά τα θέματα και ν’ ανοίξει τις γραμμές επικοινωνίας. Η ανάμειξη των οικογενειών μπορεί να είναι μια πολύ θετική εμπειρία κατά την οποία τα παιδιά μπορούν να μάθουν να προσαρμόζονται και να διαπραγματεύονται, στα πλαίσια των οικογενειακών σχέσεων.

Πηγή: http://www.chicagotribune.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ