fbpx

Όταν τα παιδιά φέρονται άσχημα είναι σημάδι ότι πονάνε

| 7 Μαΐου 2014
ADVERTISEMENT

Τα παιδιά συνήθως επικοινωνούν τι σκέψεις και τα συναισθήματά τους με πράξεις, όχι με λόγια κι αυτό είναι μια πραγματικότητα, ειδικά σε μια περίπλοκη κατάσταση όπως το διαζύγιο. Πολλές φορές τα παιδιά εκφράζονται μέσα από προβληματικές συμπεριφορές που δεν φαίνονται να έχουν σχέση με το διαζύγιο.

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθεις να αναγνωρίζεις ποια είναι τα σημάδια αυτά που δείχνουν ότι το παιδί σου πονάει στο διαζύγιο. Ποιες είναι οι συμπεριφορές που εκδηλώνει και πώς μπορείς να το διαχειριστείς όλο αυτό; Παρακάτω θα δείς τους πιο συνηθισμένους τρόπους  με τους οποίους αντιδρούν τα παιδιά, για ποιο λόγο και τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό!


ADVERTISEMENT

Εγωϊσμός
Πολλοί γονείς παρατηρούν ότι τα παιδιά τους είναι πιο εγωκεντρικά μετά το διαζύγιο και πράγματι πολλά παιδιά αντιδρούν με κυνισμό και απερισκεψία, σκεπτόμενα μόνο ως «Εγώ, εγώ, εγώ».

Τα συναισθήματα που κρύβονται πίσω από μια τέτοια συμπεριφορά: Τα παιδιά έρχονται στο κόσμο με το αίσθημα ότι είναι το κέντρο του κόσμου. Όσο ωριμάζουν, σταδιακά βγαίνουν από αυτή την εγωκεντρική κοσμοθεωρία ωστόσο το διαζύγιο αναγκάζει τα παιδιά να αντιμετωπίσουν την ωμή πραγματικότητα, συνήθως πρίν να είναι συναισθηματικά έτοιμα να το διαχειριστούν.

Τι μπορείς να κάνεις: Μπορεί να αισθάνεσαι ότι πρέπει να πείς «Δεν είσαι το κέντρο του κόσμου, ξέρεις!» αλλά αυτό ακριβώς είναι και το πρόβλημα. Ότι το παιδί νιώθει περιθωριοποιημένο και ασήμαντο. Δείξε του ότι η αγάπη σου για εκείνο είναι όντως το κέντρο του δικού σου κόσμου (με μια χειρονομία ή αγκαλιά) χωρίς πολλά λόγια και κηρυγματα. Αυτού του είδους η αφοσίωση θα το βοηθήσει να πάρει την επιβεβαίωση που χρειάζεται.


ADVERTISEMENT

Έλλειψη στόχων
Μήπως το παιδί σου, φέρνει άσχημους βαθμούς ή σημειώνει μείωση στην απόδοσή του σε συγκεκριμένους τομείς; Μπορεί να παρατηρείς ότι είναι αποθαρρυμένος και θλιμμένος ή πιο συγκεντρωμένος σε κοινωνικές δραστηριότητες παρά στα μαθήματά του.

Τα συναισθήματα που κρύβονται πίσω από μια τέτοια συμπεριφορά: Το διαζύγιο μπορεί να κλονίσει την αυτοπεποίθηση του παιδιού για το μέλλον. Πιθανόν να αναρωτιέται « Αν ο μπαμπάς και η μαμά έκαναν τόσο λάθος που παντρεύτηκαν, τι νόημα έχει να κάνεις σχέδια;». Αυτή η έλλειψη πίστης μπορεί να επηρεάσει τις ελπίδες που έχει για να πετύχει αυτά που θέλει στη ζωή ενώ μπορεί να αισθάνεται ότι εκεί έξω στο κόσμο ο ένας τρώει τον άλλον και αρπάζει για τον εαυτό του ό,τι προλάβει. Το παιδί εστιάζει στο τι μπορεί να κάνει τώρα για να νιώσει καλύτερα αντί να θέσει μελλοντικούς στόχους για τον εαυτό του.

Τι μπορείς να κάνεις: Εδώ η αποστολή σου είναι να δείξεις στο παιδί ότι πιστεύεις στη σχέση σου μαζί του και στην προσωπικότητα που θα εξελιχθεί στο μέλλον. Βρες τρόπους να του δείξεις ότι πιστεύεις στον καλό του χαρακτήρα και στις καλές προθέσεις του και να είσαι διαθέσιμος/η να στηρίξεις τη σκληρή δουλειά του παιδιού σε τομείς όπως οι σχολικές εργασίες, κάποιες άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες κλπ. Το παιδί χρειάζεται την αισιοδοξία και τον ενθουσιασμό σου για να νιώσει αυτοπεποίθηση και να φτάσει τους στόχους του.

Θυμός
Μετά το διαζύγιο μπορεί να βρεθείς αντιμέτωπος/η με μια θυμωμένη συμπεριφορά του παιδιού σχετικά με το καθημερινό του πρόγραμμα, π.χ. να αρνείται να κοιμηθεί τη προκαθορισμένη ώρα που κοιμόταν πάντα ή να μην κάνει τις εργασίες του κλπ.

Τα συναισθήματα που κρύβονται πίσω από μια τέτοια συμπεριφορά:  Το θυμωμένο παιδί εκφράζεται έτσι διότι με αυτό τον τρόπο νιώθει ότι σε εγκαταλείπει. Η μαμά είναι συνήθως ένας βολικός στόχος για το παιδί να εκφράσει όλα του τα συναισθήματα, τα οποία όμως μπορεί να έχουν ως στόχο το μπαμπά και όχι την ίδια καθώς είναι πιο «ασφαλές» να ξεσπάσει στη μαμά-που είναι πιο διαθέσιμη και συγχωρεί-παρά να αντιμετωπίσει τον μπαμπά. Επιπλέον, μπορεί το παιδί να βρίσκεται αντιμέτωπο με τόσα συναισθήματα που να μην ξέρει ούτε το ίδιο, σε ποιον να ρίξει το φταίξιμο.

Τι μπορείς να κάνεις:  Μπορεί να πρέπει να κάνεις τεράστια υπομονή αλλά καλό είναι να μείνεις ήρεμος/η και προπάντων ευέλικτος/η προκειμένου να μη χάσεις τον έλεγχο της κατάστασης. Προσπάθησε να εστιάσεις στην εποικοδομητική σχέση που έχεις χτίσει με το παιδί σου και να τη καλλιεργείς κάθε μέρα με κατανόηση και σεβασμό. Προσπάθησε να βρείς τη δόση αλήθειας στα παράπονα του παιδιού και να αναγνωρίσεις τα λάθη σου. Δείχνοντας στο παιδί πώς απολογείται ένας άνθρωπος και πώς είναι να το φιλάς και να τα ξαναβρίσκει ο γονιός με το παιδί του, μπορεί να κάνει θαύματα σε ένα θυμωμένο παιδί και με ένα μαγικό τρόπο, να μεταμορφώσει την «εχθρότητα» του για σένα, σε θαυμασμό!

Πηγή: http://www.empoweringparents.com/


Email Address 

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ